Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

A hónap műtárgya

2015. október

2015. 10. 16.  
60 éves nagy győzelemNapra pontosan 60 évvel ezelőtt, 1955. október 16-án játszotta 100. mérkőzését egymással a két örökös rivális, a magyar és az osztrák labdarúgó válogatott.
A Hónap műtárgyának ennek apropóján választottunk egy Szepes karikatúrát, mely az eseményről állít humoros emléket.Elől Magyarországot jelképező gépkocsi, mögötte Ausztriát jelképező, két ló húzta hintó, mellyel Schwarz Dr. utazik. A gyeplőt Nausch tartja. A porfelhőben kirajzolódik a 6:1-es eredményjelzés. Jobb oldalt alul SZEPES szignó. 
Alkotó: Szepes Béla
Méret: 43 x 30,5 cm-es rajzlap
Anyag: papír
Technika: tus

A karikatúra alkotójának névjegyét   ITT   olvashatja!

 A jubileumi meccs pazar hangulatban zajlott az egykori Népstadionban, természetesen teltház előtt. Az emelkedett légkört igen csak megalapozta az ifik parádés játéka, ugyanis a nagy összecsapást felvezetendő a két ország ifjúsági válogatottja mérte össze erejét egymással, s talán az eddigiekből kiderül, melyik fél diadalmaskodott. Győztek a magyarok 9:0 arányban.
E felvezetés után a nap fő derbije pedig úgy indult, hogy a kezdőrúgást a futball-legenda, Schlosser Imre (Slózi) végezte el.*
Lássuk, kikből állt a két csapat?

Magyarország válogatottja
1.            Fazekas Árpád
2.            Buzánszky Jenő
3.            Kárpáti Béla
4.            Lantos Mihály
5.            Bozsik József
6.            Szojka Ferenc
7.            Kertész Tamás 38' »
8.            Kocsis Sándor
9.            Tichy Lajos
10.          Puskás Ferenc
11.          Czibor Zoltán

cserék
1.            38' » Tóth József

szövetségi kapitány:
Sebes Gusztáv

 
Ausztria válogatottja
1.            Szanwald Rudolf
2.            Halla Paul
3.            Röckl Rudolf
4.            Swoboda Franz
5.            Hanappi Gerhard
6.            Koller Karl
7.            Grohs Herbert
8.            Wagner Theodor
9.            Pichler I. Rudolf
10.          Walzhofer Otto
11.          Körner II. Alfred

szövetségi kapitány:
Geyer Karl

*

 
Az első félidőben egy gólt szerzett Tichy, s a magyar csapat fölényét végig megtartotta. A játék igazán akkor vált izgalmassá, amikor Grohs góljával a második félidő 53. percében egyenlítettek az osztrákok. Ez feltüzelte a csapatot, s ezután egyre-másra követték egymást a szebbnél-szebb gólok, passzok és akciók. Hálóba juttatta a játékszert Kocsis, Czibor (aki két találatot is szerzett), Tóth II. és Puskás.
A közönség elégedetten távozhatott Budapest pompás stadionjából egy remek hangulatú és győzelemre vitt küzdelem után.
 

  Az 1955. október 18-i Képes Sport közöl néhány véleményt, amely a meccs után hangzott el. Most ezekből szemezgetünk.

Schlosser Imre: Ha csak tíz percet közöttük játszhattam volna… Felejthetetlen emlék marad számomra ez a mérkőzés, mert először éreztem azt, hogy nem hiába küzdöttem egy negyedévszázadon át a magyar színekért.

Tóth II.: Nehéz szívvel álltam be a sérült Kertész helyére, de amikor az első labdát jól megjátszottam és a közönség tapsát meghallottam, teljesen megnyugodtam. Egyszer s mindenkorra elmúlt bennem az a szorongó érzés, amit eddigi válogatott mérkőzéseim során éreztem.

Hannappi: Egy órán keresztül álltam Puskással szemben a párharcot. Az utolsó félórában Puskás ellenállhatatlan volt. Örülhet Ocwirk, hogy nem neki kellett ma játszania a magyarok ellen.

Ocwirk: Ezt a mérkőzést velem együtt is elvesztettük volna. Pedig a magyarok legutóbbi eredményei alapján azt hittük, hogy elérkezett a mi óránk. Tévedtünk… Elég súlyosan!..

K. Geier, osztrák szövetségi kapitány: Még mindig érthetetlen számomra, hogy a védelmünk tagjai miért csak bámulták a magyar csatárokat és miért nem kergették, zavarták őket?... Annyira elragadta őket a magyar csatárok ragyogó játéka?... A védelem csődöt mondott!

Schwarz dr., az osztrák labdarúgó szövetség volt elnöke: Ez a magyar csapat a korszerű „Wundermannschaft”*. Szerintem a jelenlegi magyar válogatottnál nincs jobb csapat a világon. Engem nem lepett meg a nagyarányú vereség, mert – sajnos – előre láttam. 1908 óta ismerem a magyar labdarúgást és tudom, hogy ma vitathatatlanul gólokkal jobb nálunk.

Szűcs Katalin, kalauznő a 7-es autóbuszon: Ilyen elégedett, boldog emberekkel még a budapesti angol-magyar mérkőzés után sem találkoztam.
 
 
 
-------------------------------------------------------------------
* csodacsapat, csodálatos csapat


Nézze újra a mérkőzést a    LINKRE    KATTINTVA! (1 perc 27 mp-től)
  
 
Forrás: Képes Sport II. évf. (1955) 42. sz. 2-5.
A fotók a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum tulajdona
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

2015. szeptember
2015. 09. 17.
Tovább


2015. július
2015. 07. 13.
"Budapesttől a Fekete tengerig"
Tovább


2015. június
2015. 06. 05.
Sződy plakett az első hármashatárhegyi autó-motor verseny emlékére
Tovább