Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

A hónap műtárgya

2015. december

2015. 12. 14.  
December havi műtárgyunknak az olimpiai játékok felélesztésére 1894-ben összehívott nemzetközi kongresszus emléklapját választottuk. Az oklevelet Kemény Ferenc, a NOB első magyar származású tagja kapta.

A hónap műtárgyának az adja az apropóját, hogy Kemény Ferenc révén kötődik mind a NOB-hoz, mind a MOB-hoz, mely intézmény megalakulásának éppen 120. évfordulóját ünnepeljük idén december 19-én.

Az oklevelet annak örömére adták ki, hogy 1894-ben összehívtak egy nemzetközi konferenciát, amelynek feladata az olimpiai játékok újraélesztésének előkészítése volt.

Külön fel kell hívni a figyelmet az oklevél tetején olvasható jelmondatra (Citius, Fortius, Altius), amely már ezen a korai dokumentumon is megjelenik.

Kemény Ferenc akkoriban Egerben tanít, valamint ott látja el az iskolaigazgatói posztot.
Mint köztudott, Kemény Ferenc az első magyar származású NOB tag, aki sokat tett azért, hogy Magyarországon elterjessze az olimpiai eszmét.
A Magyar Olimpiai Bizottság tagjának valószínűleg távollétében választották meg, mivel akkor nagy valószínűséggel Egerben tartózkodott.


Álljon itt a december 19-i nap krónikája!

1895. december 19.


A Pesti Napló közli, hogy "Az olympiai játékok tárgyában a budapesti torna- és sportegyesületekből alakuló bizottság december 19-én este hat órakor a Nemzeti Tornaegyesület helyiségeiben ülést tart".1895. december 19.


Egy esős csütörtöki estén, 18 órai kezdettel tartották az NTE tanácstermében (Szentkirályi utca) a MOB alakuló ülését. A MOB (akkori nevén: az "Olimpiai Játékokat Előkészítő Magyar Bizottság") a következő összetételben kezdte meg munkáját:


elnök: Berzeviczy Albert (NTE)
társelnök: Gerenday György (MAC)
titkár: Kemény Ferenc (NTE)
tagok: Bély Mihály (BBTE),
Bockelberg Ede (MTK),
Csík Imre (NHE),
Czölder János dr. (BBTE),
Dobák Emil (MAC),
Fazekas János (III. ker., TVE),
Iszer Károly (BTC),
Maurer János (NTE),
Ottó József dr. (BTC),
Perger Ferenc dr. (Neptun E. E.),
Ruda Győző (III. ker., TVE),
Steiner Hugó (MTK),
Szohner Lajos dr. (NHE),
Vetsey István dr. (NTE).


Az alakuló ülés kérte a VKM-et, hogy a minisztérium 1896. évi költségvetésében (Átmeneti kiadások 27. tétel) az első olimpiai játékokon részt vevő magyar delegáció támogatására tervezett 1000 ,- Ft-ot bocsássa a MOB rendelkezésére. A MOB ugyanitt határozott a próbaversenyek ügyében is. Fontosnak tartották a torna versenytornává fejlődésének folytatását. Minden résztvevő egyetértett a sportágak hazai és nemzetközi együttműködésének szükségességében, az olimpiai játékok rendszerének kialakításában. (Alig több, mint három hónap állt rendelkezésre az első olimpiáig.)1895. december 19.


Berzeviczy Albert MOB-elnök és Kemény Ferenc MOB-titkár levele a kultuszminiszterhez. Ebben bejelentették, hogy megalakult - az NTE kezdeményezésére és a legnagyobb egyletek képviselői részvételével - az Olimpiai Játékokat Előkészítő Magyar Bizottság, és kérik az olimpiai képviseletre a VKM költségvetésében (Átmeneti kiadások 27. tétele szerint) előirányzott 1000 forintos rendelkezésre bocsátását.
Forrás: Dr. Kutassi László (szerk.): Magyarország olimpiai mozgalmának krónikája

A képek a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum tulajdona
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

2015. november
2015. 11. 16.
Az első újkori olimpia érmének másolata
Tovább


2015. október
2015. 10. 16.
60 éves nagy győzelem...
Szepes karikatúra 1955-ből
(Magyarország-Ausztria 6:1)
Tovább


2015. szeptember
2015. 09. 17.
Tovább