Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

A hónap műtárgya

2013. június

2013. 06. 01.  

 

 A kontinens első atlétikai versenyének érme

 

Az elmúlt évben éremgyűjtő hagyatékból ismeretlen sportérmet vásárolt a Testnevelési és Sportmúzeum.
Az érem többször cserélt gazdát, így eredeti tulajdonosa már felderíthetetlen.
Az érem 33 mm átmérőjű, füles bronzérem, melynek előlapján a múlt század hatvanas-hetvenes éveinek sportöltözetét viselő futó látható, hátlapján alul összefonódó tölgy és babérkoszorú keretben „II.”, alatta „1875” véset látható. Az érem 5 cm-es függőleges sávozású piros-fehér-zöld selyemszalagon függ, melyet alul és felül áttört, filigrán réz díszítmény zár. Az érmen sem érmészre, sem verőműhelyre utaló jelzés nem található.
Az érem fenti leírásából egyértelműen következik, hogy az 1875. év két magyarországi versenyének (május 6. Újépület, illetve május 23. Orczy-kert) egyikéről származhat.
A szalag – színei alapján – lehetne olasz versenyérem is, de nincs tudomásunk ebből az évből olasz versenyről.
A korabeli sajtó, illetve Molnár Lajos Athletika című könyvéből biztosan tudható, hogy a Magyar Athletikai Club május 6-i versenyének első számában: „Versenyfutás síkpályán. távolság 100 yard”, a második helyezett bronzérmet kapott.
Ugyancsak bronzérmet nyert az ökölvívás és a 120 yardos gátverseny másodikja is, de valószínűsíthető, hogy az ott nyert érmek előlapjának ábrázolásai az adott versenyszámhoz kötődtek.
Az érmeket a MAC, illetve Viator (gróf Esterházy Miksa) nagy valószínűséggel Angliából hozatta. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy hiányzik a MAC-ra vagy az adott versenyre utaló felirat, és csak ez az egyetlen fellelt példány ismert belőle. Feltételezve a külföldi forrást, nem okozhatott gondot a különböző versenyszámokat kifejező előlap-ábrázolás biztosítása.
Az Orczy-kertben május 23-án a Nemzeti Torna Egyle6t, a Budapesti (Budai) Torna Egylet és az Óbudai Torna Egylet által rendezett nagyszabású torna- és atlétikai bemutatóról szóló beszámolók a győztesek díjazásáról szólva csak szalagos koszorúkról tesznek említést.
Összegzésképp megállapíthatjuk, hogy a tárgyalt érem nagy valószínűséggel a Brit Királyságon és az Amerikai Egyesült Államokon kívül rendezett legelső nyilvános atlétikai verseny első számának egyik érme, melyet 1875. május 6-án a 100 yardos síkfutásban nyert Hoffmann Ferencz.
Tudjuk, hogy Hoffmann elindult gátversenyen, és a távolugrásban is, de róla egy, a verseny résztvevőit ábrázoló csoportkép (közli: Siklóssy László: A magyar sport ezer éve. III. 48. p.) kivételével (melyen vélhetőleg az itt tárgyalt érmet viseli) nem találunk más adatot.
A MAC későbbi versenyeinek indulói között nem találjuk, és az is bizonyosnak tűnik, hogy nem volt a versenyt rendező MAC tagja.

 

Dr. Szabó LajosVissza a cikkekhez
További tartalmak

2013. május
2013. 05. 01.
Sasaki Kichisaburo (balra) és egy tanítványa, a Tavara gaeshi dobás közben.
Tovább


2013. április
2013. 04. 01.
Kronberger Lili, a magyar sport első világbajnoka.
Tovább


2013. március
2013. 03. 01.
Birkózók (bronz szobor).
Tovább