Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

A hónap műtárgya

2017. március

2017. 03. 31.  
A Toldi Miklós Érdemérem volt Magyarország első hivatalos állami sportkitüntetése. 1936. június 25-én alapította Horthy Miklós kormányzó a vallás- és közoktatási miniszter előterjesztésére. A sport és testnevelés terén szerzett érdemek látható elismeréséül adományozták. Megkaphatták az arra érdemes magyar és külföldi polgári személyek és katonák. Első alkalommal az 1936. évi nyári olimpiai játékokon elért eredmények elismeréséül adományozták. A Toldi Miklós Érdemérem Alapítása előtt a sport területén elért kimagasló teljesítményeket is a Signum Laudis-szal ismerték el. 

A Toldi Miklós Érdemérem mindhárom fokozata a bal mellen volt viselendő. Az arany Érdemérem 35 mm átmérőjű, tűzben aranyozott ezüstből készült. Az ezüst Érdemérem 32,5 mm átmérőjű ezüstből készült. A bronz Érdemérem 32,5 mm átmérőjű bronzból készült. Az éremnek volt miniatűr változata is, melyet a tulajdonos magánalkalmakkor viselhetett. 

A Toldi Miklós Érdemérem előlapján dombornyomásban a farkasokkal viaskodó Toldi Miklós alakja látható „Toldi Miklós” körirattal. Az ábrázolás alapjául Fadrusz János szobrászművész Farkasokkal Viaskodó Toldi című alkotása szolgálhatott. Az érem hátlapján babérkoszorúba állított kettőskereszt a hármas halmon látható „Magyar erényekért” felirattal. A kitüntetést Zsákodi Csiszér János szobrászművész tervezte 1935-ben, mely az érem előlapján és hátoldalán is fel van tüntetve.
 
Magyarország első állami sportkitüntetése egyben az egyik legkisebb számban adományozott magyar állami kitüntetés is. 1936 és 1945 között összesen 111 darabot adományoztak belőle. 

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum gyűjteményében található három érem Dr. Kelemen Kornél hagyatékában maradt fent. Kelemen Kornél tehetséges teniszező, ügyvéd és sportvezető volt. Többek között tanácstagja volt a Magyar Athletikai Szövetségnek, és éveken át igazgatósági tagja volt a Magyar Úszó Szövetségnek, Lawn Tenisz Szövetségnek és a Magyar Országos Céllövő Szövetségnek. A BEAC tiszteletbeli tagja és a Magyar Főiskolai Sport Szövetség elnöke is volt. 1931-ben lett az Országos Testnevelési Tanács elnöke, és ebben a minőségében 1937-ig irányította a magyar sportot. A hagyatékából származó három érem valószínűleg megrendelői mintapéldány volt, nem pedig adományozott kitüntetés. Nincs hozzájuk szalag és hiányzik róluk az akasztó karika, de minden egyéb paraméterükben megegyeznek a hivatalosan adományozott kitüntetésekkel.
 
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

2017. február
2017. 02. 10.
Achilles Testgyakorlati Versenylap 1895-ből
Tovább


2017. január
2017. 01. 23.
Olajfestmény Kronberger Lilyről
Tovább


2016. december
2016. 12. 08.
Villamosplakát téli olimpikonjaink 1932-es angliai fellépéséről
Tovább