Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

A hónap műtárgya

2013. január

2013. 01. 01.  

Olimpiai kardcsapat-vándordíjKészítette: Telcs Ede
Anyaga: bronz.
Magassága: 64 cm. 
Súlya: 3800 g.  

Leírása:
Férfiakt karddal. A talpazaton a címer alatt az alábbi szöveg olvasható:

"JEUX OLYMPIQUES CHALLENGE
PERPETUEL DE LA VILLE DE
BUDAPEST CONCOUPS DE SABRE
PAR EQUIPPES 1912"

 

A.m.: Budapest-Székesfőváros díja, amelyet a stockholmi olimpián aranyérmet nyert férfi kardcsapat tiszteletére alapított, 1912-ben.

A főváros az 1911-es, rendkívül jól szervezett és eredményes budapesti NOB-ülést követően határozott a díj alapítása felől. Elgondolása értelmében a vándordíjat a mindenkori olimpia győztes kardcsapata érdemli. Így került a stockholmi győzők jóvoltából rögtön első alkalommal magyar kézbe, hogy azután ott is maradjon… Sajnos nem a trófea újbóli elnyerése állta útját a további „vándorlásnak”, sokkal inkább a viharos történelem. A soron következő, 1916-os berlini olimpia a háború miatt nem került megrendezésre. Az 1920-as antwerpeni versenyekre pedig – politikai okok miatt – Magyarország nem kapott meghívást.

A kardvívás a tradicionális magyar sikersportok között is az első helyen áll, az összes eddig nyert olimpiai aranyérem közel egyötödét (168 / 35) vívóink hozták.

A stockholmi olimpián – csakúgy, mint négy évvel korábban - a magyar kardozók végigverték a világot az egyéniben és a csapatban egyaránt, noha az előző olimpiához viszonyítva a versenyzők létszáma megduplázódott.  Az egyéni versenyben az első hat között mindössze egy külföldit találunk: az olasz Nadi ötödik lett.

Az olimpiai bajnok csapat tagjai: Fuchs Jenő (aki az egyéni versenyben is aranyérmet nyert!), Berty László, Földes Dezső, Gerde Oszkár, Mészáros Ervin, Schenker Zoltán, Tóth Péter, Werkner Lajos.Vissza a cikkekhez
További tartalmak