Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

A hónap műtárgya

2014. március

2014. 03. 04.  

A hónap műtárgyának azt az indián poncho-t választottuk, amelyet Weidinger Dezső közvetítésével kaptunk legújabb kamarakiállításunkhoz. 

Talán nem is tudnánk még egy honfitársunkat említeni, aki 14 olimpián megfordult életében.  Azok pedig minden bizonnyal még kevesebben vannak, akik minden olimpiáról személyes tárgyi emlékek komplett gyűjteményével érkeznek haza. Weidinger Imrének – Weidinger Desző és Weidinger Júlia sportolók bátyjának –, a sportok nagy barátjának ez sikerült. Weidinger Imre, még életében úgy rendelkezett, hogy értékes sportgyűjteményét a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumra hagyja. A tárgyak Weidinger Dezső közvetítésével megérkeztek, és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum ezúttal is szeretné hálásan megköszönni Weidinger Dezsőnek a legújabb, a Magyarok a téli olimpiákon c. kiállításához nyújtott segítségét.

A gyapjúból készült és az indiánok népviseletét idéző viseletdarabot Weidinger Imre a vancouveri téli olimpia alkalmából egy biztosítótársaság (a 2014-es olimpiai hivatalos biztosítója) képviselőjétől kapta ajándékba 2010-ben. A poncho elejét két olimpiai fáklya, széleit egyszerű, fekete színű, az indián díszítőművészet formakincséből vett motívum ékesíti. A viseletdarab mellé még két darab belépőjegyet is kapott az olimpia egy hokimeccsére, amelyre el is látogatott Weidinger Imre.
 

 
A hónap műtárgyát megtekintheti a SportAgórán, ha ellátogat a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum legújabb, Magyarok a téli olimpiákon című kamarakiállítására.

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

2014. február
2014. 02. 06.
A magyar sport első téli olimpiai ezüstérme
Tovább


2014. január
2014. 01. 02.
A műkorcsolyázó bajnokság vándordíja (Benke-vándordíj)
Tovább


2013. december
2013. 12. 01.
Az el nem készült Nemzeti Stadion terve.
Tovább