Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

A hónap műtárgya

2014. április

2014. 04. 07.  
E havi műtárgyunkkal a május közepén nyíló utánpótlásnevelés-történeti kiállításunkat harangozzuk be. Az utánpótlás-nevelés egyik legjelentősebb személyisége Széchy Tamás, a híres úszóedző, aki 1966-ban megalapította a hazai utánpótlásnevelés bázisát, a Központi Sportiskolát (KSI), ahol egyéni edzésmódszere alkalmazásával 10 évig működött vezetőedzőként, s nevelt ki számos, világversenyeken is eredményes sportolót a magyar úszósportnak.


Széchy Tamás, "az úszópápa", fején az elmaradhatatlan baseballsapkával.


Széchy (Szécsi) Tamás

(1931. március 27. Gyula – 2004. szeptember 13. Budapest)
 
 
Minden idők legsikeresebb magyar úszóedzője. „Az úszópápa” – nevezték így is. Edzésmódszerét maga dolgozta ki, és egyénileg alkalmazta – kérlelhetetlen következetességgel. Munkájába senkit sem avatott be. A sikerek őt igazolták: megfellebbezhetetlen szaktekintéllyé vált. Olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszókat nevelt. Nyolcan szereztek közülük érmet olimpián, közülük öten: Wladár Sándor, Darnyi Tamás, Szabó József, Rózsa Norbert és Czene Attila a legfényesebbel büszkélkedhetnek. Közöttük a legsikeresebb: a négyszeres olimpiai, négyszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnok Darnyi Tamás. De mesterének mondhatja Széchy-t Hargitay András is, aki tanítványai közül elsőként ért el olimpiai helyezést, illetve aki elmondhatja magáról, hogy ő szerezte a magyar úszósport számára az első világbajnoki aranyérmet. A névsort még sokáig lehetne folytatni...
Tanítványai tisztelték és bíztak benne. Még azok is, akik személy szerint nem nagyon szívelték. De széles volt a rajongók tábora is. Mindenki tartott tőle, és mindenki csodálta „az Öreg” elhivatottságát, talentumát. Sikerei csúcsán sokan, sokfelé hívták, vagyonokat kínáltak neki. Mindez irreleváns volt számára. Itthon maradt, hogy teljesítse küldetését. A magyar úszósport történetének egyik legfényesebb korszaka fűződik a nevéhez. Életének utolsó „elégtétele”, hogy az általa felfedezett, és páratlan tehetségnek tartott fiatal Gyurta Dániel már az athéni, majd később a londoni olimpián is igazolta klasszisát.
 
Édesapját, aki fia születésének évében kapta meg az Országos Testnevelési Tanács Testnevelési Érmét, kis gyermekként vesztette el. Idősebb Széchy Tamás Doboz község jegyzőjeként dolgozott. Fia egész életében a szigorú édesapa elvárásainak akart megfelelni.
Édesanyja, férje halála után, Doboz község postamestereként tartotta el három gyermekét. A dobozi gyermekkor és a gyulai gimnáziumi évek, valamint a Gyulai MEDOSZ-ban való atletizálás után a család Budapestre költözött. Széchy felvételt nyert a Testnevelési Főiskolára, de fél év után félbeszakította tanulmányait.
Budapesten számos munkahelyen megfordult, hol tisztviselő, hol betanított munkás, de legtöbbször segédmunkás volt.
Társadalmi aktívaként kezdett az edzősködéssel foglalkozni, előbb a Fradinál, majd Gyarmati Dezső, olimpiai bajnok vízilabdázó rábeszélésére a KSI vízilabdacsapatánál kezdett dolgozni.
1966-ban megalapította a KSI úszószakosztályát, ugyanott vezetőedző lett. Az ő javaslatára vezették be hazánkban az úszók korosztályos versenyrendszerét.
1968-1970 között megszerezte a TF úszó szakedzői képesítését.
1972 Sportérdemérem – Arany fokozat
1973 Mesteredző
1975 Ifjúsági Nívódíj
1976-tól az úszóválogatott szövetségi kapitánya.
1980 Munka Érdemrend – Arany fokozat
1981 Haza Szolgálatáért Érdemrend – Arany fokozat
1986 - 1996 között hat alkalommal választották az év edzőjének.
1987 Kiváló Szolgálatért Érdemrend
1988    Magyar Népköztársaság Állami Díja
Magyar Népköztársaság Csillagrendje
Gyula Városáért Díj
1991 Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje
1992    „A magyarság jó hírnevéért” díj,
Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje
1993-tól a Magyar Úszó Szövetség alelnöke.
1993 – 1998 között a férfi válogatott szövetségi kapitánya.
1996 Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje
1986 - 1996 között hat alkalommal választották az év edzőjének.
1997 Doboz Nagyközség Díszpolgára
2001    Gerevich Aladár Emlékérem
Bay Béla Díj
MOB Érdemrend


Széchy Tamás olimpiai bajnok tanítványával, Czene Attilával (1996, Atlanta, 200 m vegyes)
(fotó: Harsányi P.)


Vissza a cikkekhez
További tartalmak

2014. március
2014. 03. 04.
Emlék a vancouveri téli olimpiáról (indián poncho)
Tovább


2014. február
2014. 02. 06.
A magyar sport első téli olimpiai ezüstérme
Tovább


2014. január
2014. 01. 02.
A műkorcsolyázó bajnokság vándordíja (Benke-vándordíj)
Tovább