Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

A hónap műtárgya

2014. május

2014. 05. 10.  
E havi műtárgyunknak ismét sporttörténeti apropója van.
1875. május 6-án rendezett Európában először szabadtéri atlétikai versenyt a Magyar Athletikai Club. A viadal helyszíne az egykori Újépület udvara volt, amely a mai Szabadság tér területén helyezkedett el 1898. évi lebontásáig.
 

  

Ezt a mutatós gyümölcsöstálat az ökölvívásban első helyet elérő versenyző kapta. Akkoriban az ökölvívó viadalokat is szabadtéren tartották.
A díjat Viator (gróf Esterházy Miksa), a Magyar Athletikai Club alapítója ajánlotta fel a győztesnek. A készítőt nem ismerjük; lehetséges, hogy e bronz tál eredetileg egy külföldről kapott szuvenír volt. Rajta egy Herkules-szerű alak birkózik egy oroszlánnal. A tál belső peremén körben, alul és fölül véset fut: „A magyar athletikai Club első viadalára az ökölvívásban győzőnek felajánlja: Viator 1875.”
A tál átmérője: 295 mm; magassága: 10 cm.
 
 
Részlet a MAC hivatalos eredményjelentéséből:

Ökölvívás. Legalább két pár vetélkedik. Díj: tiszteletdíj és ezüstérem az elsőnek, bronzérem a másodiknak. Tét 1 ezüst forint. Bánat nincs. Első Fittler Kamil Oláh György ellen, második Balázsy Miklós Ráth Gyula ellen. Visszaléptek Hentaller Lajos, Trefort Ervin és Szarvas Sándor. – Két pár állt ki a porondra. Az első vetélkedésben Balázsy Miklós igen könnyen gyűrte le gyengébb s kondicioban nem levő ellenfelét. Fittler már nem oly könnyű szerrel számolt le ellenfelével, de a 3. összecsapás után győztesnek mondatik ki. A két nyertes a „döntő ökölvívásra” marad fenn.
Döntő ökölvívás. Első Fittler Kamill, második Balázsy Miklós. – Hosszas és elkeseredett tusa után Balázsy a hőség által gyengíttetvén s a nap által is infestálva, a fiatal és fürgébb Fittler által legyőzetett s csak a második díj jutott neki.”

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

2014. április
2014. 04. 07.
Széchy Tamás sapkája
Tovább


2014. március
2014. 03. 04.
Emlék a vancouveri téli olimpiáról (indián poncho)
Tovább


2014. február
2014. 02. 06.
A magyar sport első téli olimpiai ezüstérme
Tovább