Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Ajánló

Kabos Endre, az elegáns bajnok

Szarka Klára (szerk.): Kabos Endre (1906-1944), az elegáns bajnok
Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Nemzeti Sportközpontok, Budapest, 2013.

/The fine champion, Endre Kabos (1906-1944)/

 

 

Közeledik a vívó világbajnokság, s mint köztudott, ez alkalommal Magyarország ad otthont e rangos világversenynek. Szép is és talán illő is a szurkolás és az izgalmas sportesemények szüneteiben megállni ilyenkor egy időre, s megemlékezni a nagyokról, régmúlt idők egykori hőseiről és bajnokairól, azokról, akik még köztünk vannak, s azokról, akik már eltávoztak…
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum legújabb kiadványa ezt a szellemiséget képviseli. A kötettel Kabos Endrére, a háromszoros olimpiai bajnok vívóra emlékezünk.

A könyv rendkívül gazdagon illusztrált eredeti fotókkal és egyéb forrásdokumentumokkal, például a Kabos Endre gyerekkori kézírását őrző levéllel, vagy a sporttársakat megörökítő, aláírt képeslapok gyűjteményével.
A kötet kétnyelvű; mind a tanulmányokat, mind az információkban gazdag képaláírásokat megtaláljuk angol nyelven is.

A Kabos Endre, az elegáns bajnok c. kötet megvásárolható 2013. aug. 2-tól, A Vívósport története c. kiállítás nyitva tartási ideje alatt a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítóhelyén, a SportAgórán.
A kötet ára: 3500 Ft

 

A nyolcéves Kabos Endre. Gyermekfotózás során használt jellemző műtermi háttér és díszlet között a Betty-műteremben, Abbázia (ma Opatija), 1914. A képeslapként nagyított felvétel hátulján a gyermek Kabos levele édesapjához: "Drága jó apukám! Jó vagyok, hiszen férfi vagyok, csókol Endréd" (Részlet a kötetből)

 

  

 

 

 


 

Los Angeles felé, reggeli edzés az Impress of Britain nevű hajón (Részlet a kötetből)

 

 

Kedvcsinálónak olvassa el a könyv fülszövegét!

„A tömeg már a pályaudvaron a vállára emelte, az utcán ezrek éltették az 1936-os berlini olimpia vívó hősét, Kabos Endrét. Amikor hazaért a körúti bérházba, a tömeg betódult utána az udvarra és mámoros örömmel a nevét skandálta. Sporttársai, elegáns katonatisztek kardjukat a fogasra akasztották, amikor sakkozni jártak hozzá. Ám amikor Kabos azt fontolgatta, elindulna a Maccabi Játékokon, nekirontott a sajtó. S bár többen igyekeztek, a zsidó törvények hatálya alól nem sikerült fölmentetniük. Ha még egy partit játszik a sportklubban, akkor elkerüli a robbantást a Margit hídon 1944-ben. Holtteste sohasem került elő. A napfény íze című film hősét róla és Petschauer Attiláról mintázta Szabó István.
Unokahúga, Keleti Éva fotóművész őrzi azt a több száz fotót, amelyből válogatva megidézhettük e nagyszerű sportember alakját.”Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Könyv a magyar kosárlabdázás első 100 évéről
Megsárgult jegyzőkönyvek, padláson felejtett vagy féltve őrzött évkönyvek között és könyvtárakban kutattunk. Beszélgettünk emlékező, nagy öregjeinkkel. Gyűjtöttük a neveket, a neveket, a neveket. Nem találhattunk meg mindenkit, de aki egyszer is kimondta: kosaras szeretnék lenni, és tett is érte, tagja a kosárlabdázók nagy családjának.
Tovább


Könyvajánló - Vitorlás olimpiák
Idén, 2012-ben Londonban rendezték a XXX. nyári olimpiai játékokat. A vitorlásversenyek helyszíne Portland és Weymouth volt. A vitorlázók és szörfösök közül hárman képviselték hazánkat a brit vizeken.
Tovább