Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Ajánló

Vitorlással a Föld körül

2015. 04. 23.  

Kedd hajnalban befutott a célba Fa Nándor és Conrad Colman a Spirit of Hungaryvel a Barcelona World Race földkerülő vitorlásversenyen, írja az MTI.

A barcelonai célvonalon 0 óra 59 perckor haladt át hetedikként a magyar hajó, amely így 110 nap, 10 óra, 59 perc és 40 másodperc alatt teljesítette a kétszemélyes földkerülő versenyt. Fa Nándor 61 évével a mezőny legidősebb, a 31 esztendős Colman pedig a legfiatalabb tagja volt, a Spirit of Hungary 27 600 tengeri mérföldet (51 143 kilométert) tett meg.

A hajó útját technikai problémák és sérülések is nehezítették, az út felénél egy elemzésünkben végig vettük, hogy mi a baj Fa útjával, és miért nem neki, miért nem ezzel a hajóval kellett volna nekivágni az útnak.
 

A versenyt a Cheminées Poujoulat - fedélzetén a svájci Bernard Stamm-mal és a francia Jean Le Cammal - nyerte meg március 25-én 84 nap 5 óra 50 perc és 25 másodperces versenycsúccsal. A második a Neutrogena lett, fedélzetén a spanyol Guillermo Altadill-jal és a chilei José Munozzal, harmadikként pedig a katalán Anna Corbella, Gerard Marín duó kormányozta GAES ért célba.
 

A nyolchajós mezőny december 31-én rajtolt el Barcelonából. Január közepén árboctörés miatt kiesett az éllovas és nagy esélyes Hugo Boss, a brit Alex Thomsonnal és a spanyol Pepe Ribesszel a fedélzetén, így végül hét hajó teljesítette a földkerülést.

Az 500 ezer euró összdíjazású Barcelona World Race-t harmadszor rendezték meg. 2007-2008-ban a francia Jean-Pierre Dick és az ír Damian Foxall irányította Paprec Virbac 2. nyert 92 nap 9 óra 49 perces eredménnyel. A 2010-11-es kiírásban Dick honfitársával, Loick Peyronnal győzött. Akkor 93 napra, 22 órára és 20 percre volt szükségük a Föld körbevitorlázásához.

„A verseny előtti sajtótájékoztatón azt mondtam, hogy a célunk a célba érés, és keményen meg is küzdöttünk érte" - mondta a verseny honlapján Fa Nándor, aki negyedszer kerülte meg a Földet vitorlással. „Száz napon belüli időt szerettem volna, de sok problémánk volt az időjárással, ráadásul a hajót nem sokkal előtte bocsátottuk csak vízre, aminek meg is fizettük az árát. A tőkesúllyal volt a legtöbb gond, ezer mérfölddel a Horn-fok előtt már összepakoltuk vészhelyzet esetére a legfontosabb dolgokat, és kikészítettük a mentőmellényeket, ha bármikor el kell hagynunk a hajót."

 Fa kifejtette, jelmondatuk a tolerancia és a türelem volt, ezt ki is írták a kabin falára. Társáról elmondta, erősen emlékezteti 20 évvel korábbi önmagára, és bár voltak nézeteltéréseik, remekül tudtak együtt dolgozni. Ennélfogva úgy tekint már Colmanra, mint az öccsére.

Az új-zélandi vitorlázó közölte, idegenként vágtak neki a földkerülésnek, nem sokat tudtak egymásról, de együtt izzadtak, együtt véreztek, s végül fantasztikus élményen vannak túl, Fa pedig nagyszerű társ volt.

„Meg kellett tudnom, hogy ugyanaz vagyok-e, mint 25 évvel ezelőtt. Meg akartam tudni, ki vagyok, és mennyi van bennem. A hajók teljesen mások ma már, a sebesség is megnőtt, rengeteg tanulnivaló van. Fizikailag úgy érzem, készen állok a szóló földkerülésre, így nekivágok majd jövőre a Vendée Globe-nak."Forrás: sportgéza.hu
Kép forrása: MTI

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

125 év
2015. 02. 02.
Film az MTK-ról
Tovább


Igazi hősök
2014. 12. 23.
A 2014-es év egyik legnagyobb magyar könyvsikere volt Nyáry Krisztián Igazi hősök című kötete, amelyben 33 élettörténetet közöl a szerző olyan magyar emberekről, akiket nem pusztán képességeik, hanem a személyes döntéseik tettek naggyá, akik „a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett”.
Tovább


Természetjárók Napja
2014. 09. 23.
Az MTSZ 25 évvel ezelőtt, 1989 szeptemberében rendezte meg először a Természetjárók Napját Dobogókőn. 
Tovább