Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Ajánló

Könyv a magyar kosárlabdázás első 100 évéről

Gyímesi János – Zsíros Tibor: Az első 100 évünk. A magyar kosárlabdázás története
(Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, 2012.)

 

„Megsárgult jegyzőkönyvek, padláson felejtett vagy féltve őrzött évkönyvek között és könyvtárakban kutattunk. Beszélgettünk emlékező, nagy öregjeinkkel. Gyűjtöttük a neveket, a neveket, a neveket. Nem találhattunk meg mindenkit, de aki egyszer is kimondta: kosaras szeretnék lenni, és tett is érte, tagja a kosárlabdázók nagy családjának.

            Hányan mondták ki e száz év alatt? Rengetegen. Csak az idén, 2012-ben egy májusi napon Székesfehérváron mintegy ezer kisiskolás.

            Most 36 ezer igazolt kosarasunk kergeti a labdát, a gyerekektől a szeniorokig az ország pályáin. A városokban, a megyékben helyi versenyek zajlanak. Az országos bajnokságokban a harmincas évektől ezrek vetélkednek az aranyéremért. Ők mindannyian részesei, terjesztői a kosárlabda-kultúránknak, így joggal szereplői ennek a könyvnek – ki névvel, ki név nélkül.

            Vajon gondolt erre Kuncze Géza? Most, amikor a magyar kosárlabdázás első száz évét tekintjük át, emlékezzünk hálás szívvel rá, az alapító atyára. Neve fennmarad az idők végezetéig, míg magyar kosaras él e hazában.” (Előszó)

 Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Könyvajánló - Vitorlás olimpiák
Idén, 2012-ben Londonban rendezték a XXX. nyári olimpiai játékokat. A vitorlásversenyek helyszíne Portland és Weymouth volt. A vitorlázók és szörfösök közül hárman képviselték hazánkat a brit vizeken.
Tovább