Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

Lele, a II. nyári ifjúsági olimpia kabalája

2014. 08. 04.  
A 2014-es II. ifjúsági olimpia hivatalos kabaláját 2013. november 29-én, ünnepélyes keretek között mutatták be Nanjingban.  A színes kis figura a Nanjinglele nevet kapta.  Alakját a világszerte ismert, Nanjing kulturális örökségéhez tartozó kavicsok ihlették. Ezek a természetes képződmények tömegével találhatók meg a város tengerpartján.

A lele (ejtsd lili) egy hangutánzó szó, amely a kövek, kavicsok egymáshoz csapódására utal, illetve kiejtése hasonlít a ’boldogság’ és ’öröm’ szavak kínai megfelelőjére. Az említett kövek roppant kreatív, modern és művészi módon jelennek meg a kabalán. Ezzel még közelebb kerül a fiatalok szívéhez. A kövek tökéletes természetes szépségek, és ezzel jól képviselik az ifjúsági olimpia értékeit, melybe beletartozik az egészséges, sportos, természetes életstílus.
Lele faját tekintve egy esővirág-kavics, aki a sárkány évében született. Horoszkópja nyilas. Szeret új embereket megismerni, célja, hogy minél több barátot szerezzen szerte a világban. A kedves, barátságos, játékos, néha picit lázadó figura nagyon szeret fotózni és a barátaival lenni. Minden színének más-más jelentése van. A piros a lelkesedésére és bátorságára, a kék a jóságára, megfontoltságára, különbözőségére, a sárga a motiváltságára és a kezdeményező képességére utal. A zöld szín Lele béke szeretetét, vitalitását és energikusságát jelképezi.

A kis kavics nagyon szeret sportolni, azt vallja, hogy nincs is annál jobb érzés, mikor egy megmérettetés után megiszik egy nagy pohár vizet, és érzi, hogy feltöltődött pozitív energiával. Odafigyel az egészséges életmódra; kedvenc ételei közé tartozik a kacsa és a fűszeres bab. A kacsát nem csak étel formájában kedveli; kedvenc meséje ugyanis a Rút kiskacsa.
A figura hamar elnyerte a közvélemény tetszését. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke azt nyilatkozta róla, hogy az inspiráló, modern kabala minden korosztály figyelmét felkelti és azon kívül, hogy a nanjingi természeti kincseket hangsúlyozza, méltón képviseli az ifjúsági olimpia szellemiségét is. Lelel a közösségi oldalon is aktív, folyamatosan tudósít az olimpia helyszínéről.

                     
Lele-vel hamarosan ,,élőben” is találkozhatnak ifjú sportolóink. Ezúton is sok sikert kívánunk nekik!
 

Szerző: Varga-Cserjési Zsófia
Kiemelt Sportágak Projekt
A kép forrása: http://kerikerirugby.com/2012/nanjing-2014-youth-olympic-games-mascot-unveiled/Vissza a cikkekhez
További tartalmak

2014. magyar kabalái
2014. 06. 13.
Idén a magyar kabalák közül a legnagyobb szerepet egy béka kapja. A kis kétéltű a vízilabda Európa-bajnokság hivatalos figurája.
Tovább


Fuleco, a környezettudatos tatu (Brazília, 2014.)
2014. 06. 12.
Kabalatörténet - 27. rész

Eljött a várva-várt nap, ma este kezdetét veszi a futball világbajnokság. A verseny kabalája már most nagyon népszerű, internetes szavazások alapján bekerült a legjobb kabalák közé. Na de ki is ez a szeretnivaló állatka? Ismerkedjünk meg a nyár sztárjával, Fuleco-val!
Tovább


A foci vb-k kabalái
2014. 06. 11.
Kabalatörténet - 26. rész

A futball világbajnokságok történetében 1966-ban jelentek meg a kabalák. Az elsőt egy gyermekkönyv illusztrátor, Reg Hoye mintázta saját kisfiáról.

 
Tovább