Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

Hungaria márkajelzésű stoplis

 A cipőt kb. tíz évvel ezelőtt, ausztriai lomtalanításból szerezte egyik olvasónk, aki azóta is nagy becsben tartva őrzi.
 
A képeken jól látszanak a cserélhető alumínium stoplik. Ez az újítás eredetileg az Adidas találmánya volt, és sokan úgy gondolják, többek között ez is az okozója az 1954-es VB döntő elvesztésének. Úgyhogy az bizonyos, hogy ez a Hungaria márkajelzésű focicipő azt követően készülhetett. A vereség ellenére akkor úgy tartották, hogy a magyarok a világ legjobbjai. Ez elég ok lehetett arra, hogy valakik a vasfüggönyön túl Hungaria néven forgalmazzanak egy focicipőt. Az nem valószínű, hogy magyar megrendelésre készült volna, hiszen itthon nagyszerű bőrcipők készültek akkortájt. A cipő az ötvenes évek második felében készülhetett, mert később már nem bőrből készült a talp; megjelentek a műanyagok…


 

 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

MLSZ centenáriumi szobor
A szobrot a Magyar Labdarúgó Szövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából avatták fel 2001. augusztus 15-én, az 5:2-re elvesztett Magyarország-Németország barátságos labdarúgó-mérkőzés délelőttjén.
Tovább


Prof. Dr. Takács Ferenc 75 éves
Prof. Dr. Takács Ferenc (sportfilozófus, sporttörténetíró, a TF professor emeritusa) 75. éves
 
Tovább


Tersztyánszky Ödön és a bal kezes vívás
A kétszeres olimpiai bajnok (Amszterdam, 1928 – kard egyéni és csapat), olimpiai ezüstérmes (Párizs, 1924 – kardcsapat), Eb-ezüstérmes (Vichy, 1927 – kard egyéni), illetve olimpiai bronzérmes (Párizs, 1924 – tőr egyéni) tőr- és kardvívó Tersztyánszky sokszoros magyar bajnok is volt mindkét fegyvernemben.
Tovább