Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

MLSZ centenáriumi szobor

A szobrot a Magyar Labdarúgó Szövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából avatták fel 2001. augusztus 15-én, az 5:2-re elvesztett Magyarország-Németország barátságos labdarúgó-mérkőzés délelőttjén. Az ünnepségen jelen voltak az Aranycsapat tagjai, és más játékosok is a magyar futball későbbi évtizedeiből. Tiszteletét tette a nemzetközi labdarúgó élet számos más prominens személyisége is, így Sepp Blatter, a FIFA elnöke, Gerhard Aigner, az UEFA főigazgatója, valamint Michel Platini, a franciák háromszoros aranylabdás labdarúgója, aki jelen esetben hazája szövetségét képviselte.
A szobor a Népstadion Szoborpark meghosszabbításában, a Népstadion Toronyépülete előtt áll.
A szobrot Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrász készítette. Az alkotás két labdarúgó játékost ábrázol, akik a földgolyóbison végzik ténykedésüket. A szobor tölcsérszerűen széttáruló talapzatára körben a 2001 nyaráig a magyar labdarúgó-válogatott mezében legalább egyetlen percet eltöltő 838 játékos nevét vésték.

A szoborról további képeket talál galériánkban!
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Prof. Dr. Takács Ferenc 75 éves
Prof. Dr. Takács Ferenc (sportfilozófus, sporttörténetíró, a TF professor emeritusa) 75. éves
 
Tovább


Tersztyánszky Ödön és a bal kezes vívás
A kétszeres olimpiai bajnok (Amszterdam, 1928 – kard egyéni és csapat), olimpiai ezüstérmes (Párizs, 1924 – kardcsapat), Eb-ezüstérmes (Vichy, 1927 – kard egyéni), illetve olimpiai bronzérmes (Párizs, 1924 – tőr egyéni) tőr- és kardvívó Tersztyánszky sokszoros magyar bajnok is volt mindkét fegyvernemben.
Tovább


Zongoraművész helyett olimpiai tőrművész
Tudta, hogy kis híján zongoraművészt tisztelhetünk benne?
Tovább