Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

Smokey, a Los Angeles-i olimpia tiszteletbeli kabalája (1932)

2014. 05. 06.  
Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika. Az ötlet, hogy más is legyen e mellett az 1960-as évek végén vetődött fel.  Egy olyan kabalára gondoltak, amely lehet személy, állat vagy akár egy fiktív figura is. A lényeg, hogy a vendéglátó ország kulturális jellemzőit tükrözze. A kabalák azzal a céllal készültek, hogy megalapozzák és népszerűsítsék az olimpia szellemiségét. Bevallatlanul persze a szervező bizottságok titkon az olimpiai turisták, a szuvenír vadászok pénztárcájára is gondoltak. Azt, hogy melyik alkalomra milyen figura készül, a rendező város által felállított szervező bizottság dönti el. Ez általában szavazás útján dől el.
A kabalákat leggyakrabban profi designerek tervezik meg, de minden esetben figyelembe veszik a közvéleményt is.

Az első, nem hivatalos kabala 1932-ben, a Los Angeles-i nyári olimpián tűnt fel. Ő volt Smokey, a skót terrier. Bekóborolt az olimpiai faluba, ahol az atléták megsajnálták, befogadták és tiszteletbeli kabalájukká avatták. Smokey után még több mint 30 évet kellett várni egy újabb kabalára, Schuss-ra, holnapi cikkünk főszereplőjére.A kabalatörténetet összeállította: Varga-Cserjési Zsófia

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Hungaria márkajelzésű stoplis
Egy kedves olvasónk gyűjteményéből...
Tovább


MLSZ centenáriumi szobor
A szobrot a Magyar Labdarúgó Szövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából avatták fel 2001. augusztus 15-én, az 5:2-re elvesztett Magyarország-Németország barátságos labdarúgó-mérkőzés délelőttjén.
Tovább


Prof. Dr. Takács Ferenc 75 éves
Prof. Dr. Takács Ferenc (sportfilozófus, sporttörténetíró, a TF professor emeritusa) 75. éves
 
Tovább