Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

Schuss, az 1968-as téli olimpia nem hivatalos kabalája

2014. 05. 07.  
Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika. Az ötlet, hogy más is legyen e mellett az 1960-as évek végén vetődött fel.  Egy olyan kabalára gondoltak, amely lehet személy, állat vagy akár egy fiktív figura is. A lényeg, hogy a vendéglátó ország kulturális jellemzőit tükrözze. A kabalák azzal a céllal készültek, hogy megalapozzák és népszerűsítsék az olimpia szellemiségét. Bevallatlanul persze a szervező bizottságok titkon az olimpiai turisták, a szuvenír vadászok pénztárcájára is gondoltak. Azt, hogy melyik alkalomra milyen figura készül, a rendező város által felállított szervező bizottság dönti el. Ez általában szavazás útján dől el.
A kabalákat leggyakrabban profi designerek tervezik meg, de minden esetben figyelembe veszik a közvéleményt is.

Az első, még nem hivatalos, kabala az 1968-as Franciaországban megrendezett téli olimpián mutatkozott be: ő volt Schuss. A stilizált síelőt ábrázoló figurát, mely félúton van személy és tárgy között, Mme Lafargue tervezte. Neve az alpesi sí gyorsaságára és egyenletességére utal. Schuss különböző ajándéktárgyakon is megjelent (kitűzőkön, játékokon), de a mai gyakorlattól eltérően, életnagyságú plüss sosem készült belőle. A figura trikolorban pompázik, ,,lábán” síléceket visel.
Holnapi cikkünkben a bájos bajor tacskót, Waldit mutatjuk be.
 
(A kép forrása: http://www.virginmedia.com/olympics2008/pictures/worst-olympic-mascots.php?ssid=2


A kabalatörténetet összeállította: Varga-Cserjési Zsófia
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Smokey, a Los Angeles-i olimpia tiszteletbeli kabalája (1932)
2014. 05. 06.
Kis olimpiai kabalatörténet - 1. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika. 
Tovább


Hungaria márkajelzésű stoplis
Egy kedves olvasónk gyűjteményéből...
Tovább


MLSZ centenáriumi szobor
A szobrot a Magyar Labdarúgó Szövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából avatták fel 2001. augusztus 15-én, az 5:2-re elvesztett Magyarország-Németország barátságos labdarúgó-mérkőzés délelőttjén.
Tovább