Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

Az öt elem (Peking, 2008.)

2014. 06. 03.  
Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika. Az ötlet, hogy más is legyen e mellett az 1960-as évek végén vetődött fel.  Egy olyan kabalára gondoltak, amely lehet személy, állat vagy akár egy fiktív figura is. A lényeg, hogy a vendéglátó ország kulturális jellemzőit tükrözze. A kabalák azzal a céllal készültek, hogy megalapozzák és népszerűsítsék az olimpia szellemiségét. Bevallatlanul persze a szervező bizottságok titkon az olimpiai turisták, a szuvenír vadászok pénztárcájára is gondoltak. Azt, hogy melyik alkalomra milyen figura készül, a rendező város által felállított szervező bizottság dönti el. Ez általában szavazás útján dől el.
A kabalákat leggyakrabban profi designerek tervezik meg, de minden esetben figyelembe veszik a közvéleményt is.

A fuwák 2008-ban voltak az olimpia kabalái. A figurákat a neves kínai tervező, Han Meilin tervezte. A terveket 2005. november 11-én, 1000 nappal az olimpia kezdete előtt mutatták meg a nagyközönségnek. Az 5 figura több különböző dolgot is képvisel: a kontinenseket, az olimpiai karikákat, az őselemeket, fengshui elemeket és különböző sportokat.
Beibei, egy lány hal, aki Európát, illetve a kék olimpiai karikát testesíti meg. Az elemek közül a víz tartozik hozzá. Ő egy barátságos vezető típusú figura, aki a vízi sportokban jeleskedik. A halra azért esett a választás, mert a hagyományos kínai újév dekorációin a hal gyakran megjelenik.
Jingjing az óriáspanda Afrikát képviseli. A karikák közül a fekete az övé. A panda élőhelye az erdő, így egyértelmű, hogy ez tartozik hozzá. Ehhez kapcsolódva a fengshui elemek közül a fa az övé. Jingjing becsületes, optimista, a boldogságot képviseli. Sportok közül a judo, a súlyemelés és más hasonló sportágak tartoznak hozzá.
Az Amerikát képviselő Huanhuan, az olimpia tüzét testesíti meg. A karikák közül a piros, az elemek közül pedig a tűz tartozik hozzá.  Ő egy lelkes, szenvedélyes személység, aki a gyors labdajátékokat reprezentálja.
Yingying egy tibeti antilop, aki Ázsiát és a földet képviseli. A színek közül a narancs az övé. Az élénk, független természetű állat az egészségre hívja fel a figyelmet. A sportok közül az atlétika tartozik hozzá.
A másik lány figura Nini, a fecske. Színe a zöld, eleme az ég. A jó szerencsét testesíti meg. Sportok közül a torna tartozik hozzá.
Következő cikkünkben Quatchi-t, Miga-t és Mukmuk-ot mutatjuk be.
 
A kép forrása: http://www1.chinaculture.org/08olympics/2008-07/14/content_137207.htm

A kabalatörténetet összeállította: Varga-Cserjési Zsófia
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Kerek és szögletes formák (Torinó, 2006.)
2014. 06. 02.
Kis olimpiai kabalatörténet - 20. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább


Athéna és Févosz (Athén, 2004.)
2014. 05. 30.
Kis olimpiai kabalatörténet - 19. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább


Powder, Copper, Coal (2002)
2014. 05. 29.
Kis olimpiai kabalatörténet - 18. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább