Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

Wanlock és Mandeville (London, 2012.)

2014. 06. 05.  
Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika. Az ötlet, hogy más is legyen e mellett az 1960-as évek végén vetődött fel.  Egy olyan kabalára gondoltak, amely lehet személy, állat vagy akár egy fiktív figura is. A lényeg, hogy a vendéglátó ország kulturális jellemzőit tükrözze. A kabalák azzal a céllal készültek, hogy megalapozzák és népszerűsítsék az olimpia szellemiségét. Bevallatlanul persze a szervező bizottságok titkon az olimpiai turisták, a szuvenír vadászok pénztárcájára is gondoltak. Azt, hogy melyik alkalomra milyen figura készül, a rendező város által felállított szervező bizottság dönti el. Ez általában szavazás útján dől el.
A kabalákat leggyakrabban profi designerek tervezik meg, de minden esetben figyelembe veszik a közvéleményt is.

A 2012-es londoni olimpián két kis lény, Wanlock és Mandeville voltak a kabalák. A figurákat a londoni székhelyű Iris kreatív ügynökség tervezte. A kabalák több kritikát is kaptak, de ennek ellenére a gyermek korosztályt (5-15 év) sikerült megnyerniük. 2010. május 19-én mutatták be őket a nagyközönségnek. Az egyszemű kis lények fején sárga lámpa található, mely a londoni taxikat hivatott jelképezni.
Wenlock nevét egy Shropshire-i kisvárosról, Much Wenlock-ról kapta. 1850-ben itt rendeztek ,,olimpiai játékokat”, amely a modern versenyek előfutárának is tekinthető. Wenlock csuklóján öt karkötő található, amik az olimpiai ötkarikákat szimbolizálják. Fején három pont van, amely a dobogót jelképezi. A testén levő minta azt ábrázolja, hogy az olimpia idejére az egész világ Londonra figyel. Sisakjának alakja megegyezik az olimpiai stadion alakjával. A figura szeme kameraként értelmezhető, amely arra szolgál, hogy azzal minden eseményt rögzíteni tudjon.
Wenlock párja Mandeville. Ő volt a paralimpiai játékok képviselője. Nevét egy kórházról kapta, ami Aylesbury-ban található. 1948-ban itt rendezték meg a paralimpiai játékok elődjét. A figura sisakján található három tüske is erre utal. Szeme csakúgy, mint Wenlocké, mindent rögzít.
A figurákkal animációs filmet is készítettek, ez az alábbi linken tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=vTJqjZjWdOw
Holnap a Sochi-ban rendezett téli olimpia figuráit ismerjük meg.
 
A kép forrása: http://www.dezeen.com/2010/05/19/wenlock-and-mandeville-by-iris/A kabalatörténetet összeállította: Varga-Cserjési Zsófia

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Quatchi, Miga, Sumi és Mukmuk (Vancouver, 2010.)
2014. 06. 04.
Kis olimpiai kabalatörténet - 22. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább


Az öt elem (Peking, 2008.)
2014. 06. 03.
Kis olimpiai kabalatörténet - 21. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább


Kerek és szögletes formák (Torinó, 2006.)
2014. 06. 02.
Kis olimpiai kabalatörténet - 20. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább