Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

A nyári paralimpiák kabalái

2014. 06. 10.  
Az első paralimpiai kabalafigurák 1980-ban jelentek meg. Bár a két kis mókus még nem volt hivatalos jelképe a játékoknak, nagy népszerűségnek örvendtek. A tervezőjük Necky Oprinsen volt. Azért a mókusokra esett a választás, mert életük során, hasonlóan a paralimpikonokhoz, ők is sok nehézségbe ütköznek, amiket sikeresen legyőznek.
1984-ben New York-ban egy oroszlán volt a kabala. A barátságos állat melegítőt, futócipőt és olimpiai logóval ellátott felsőt visel.
Négy évvel később, 1988-ban a szöuli játékokon a két ázsiai medve, a Komdurik képviselték hazájukat és a paralimpiát.  A medvék ismertek bátorságukról, bölcsességükről ezért tökéletes választásnak bizonyultak. Jelképezik továbbá a kis-, és nagymedve csillagképet is. Lábuk össze van kötve, együtt kell mozogniuk. Ezzel a csapatmunkára, az együttműködésre hívják fel a figyelmet.
Az 1994-es barcelonai játékokon a Javier Mariscal által tervezett Petra volt a kabala. Petra egy barátságos, energiával teli vidám figura, aki mindig jókedvű, sosem sír.  
1996-ban Blaze-t választották figurának. A színes főnixet Trevor Irvin tervezte. A madár a rendező város, Atlanta jelképe, illetve az újjászületést szimbolizálja.
2000-ben újra egy valós, létező állatra esett a szervezők választása. Lizzie a fodros nyakú gyík a paralimpikonok erejét és hozzáállását jelképezi. A nyaka körül található redő pedig olyan alakú, mint Ausztrália térképe.
Az athéni játékokon Proteas, a tengeri csikó lett a kabala. A színes figura neve a görög ,,protos’’ szóhoz kapcsolódik és nagyjából annyit jelent, hogy ,,első a sorban’’. Pekingben Fu Niu LeLe volt az olimpia jelképe. A kis tehént Wu Guanying tervezte. Az olimpikonok hajthatatlan természetét, illetve az ember és a természet közötti harmóniát testesíti meg.
A legutóbbi, 2012-es megmérettetésen Mandeville-re esett a választás. Ő egy acél csepp, mely kékre lett festve. A nevét a paralimpiák szülőhelyéről, a Buckinghamshire-beli Stoke Mandeville Kórházról kapta.

Ezzel a cikkünkkel befejeztük utazásunk az olimpiai kabalák világában. Ám a kaland még nem ér véget! Holnap az egész világot lázban tartó sportesemény, a foci világbajnokság kabaláit ismerjük meg közelebbről. Tartsanak velünk!
 
           

A képek forrása: http://paralympicanorak.wordpress.com/2012/08/24/summer-paralympic-games-mascots-1960-2008/

A kabalatörténetet összeállította: Varga-Cserjési Zsófia
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

3 állatka (Sochi, 2014.)
2014. 06. 06.
Kis olimpiai kabalatörténet - 24. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább


Wanlock és Mandeville (London, 2012.)
2014. 06. 05.
Kis olimpiai kabalatörténet - 23. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább


Quatchi, Miga, Sumi és Mukmuk (Vancouver, 2010.)
2014. 06. 04.
Kis olimpiai kabalatörténet - 22. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább