Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

A foci vb-k kabalái

2014. 06. 11.  
A futball világbajnokságok történetében 1966-ban jelentek meg a kabalák. Az elsőt egy gyermekkönyv illusztrátor, Reg Hoye mintázta saját kisfiáról. Az oroszlán, World Cup Willy, a brit zászló színeibe van öltöztetve, ami nagy port kavart, hiszen a versenyt csak Anglia rendezte. A malőr ellenére a kabala óriási népszerűségnek örvendett.
Őt követte 1970-ben az emberfigura, Juanito. A kisfiú a mexikói válogatott mezét, illetve a tradicionális mexikói kalapot, a sombrerót viselte. Őt követte Tip és Tap, a két NSZK-beli kisfiú 1974-ben. Utánuk szintén egy fiúcska, Gauchito következett. Ő az argentin válogatott mezében, csokornyakkendőben és kalapban dekázgatott.
Az 1982-es világverseny változást hozott a kabalák alakját tekintve. Ekkor ugyanis a szokásostól eltérően nem ember vagy állatfigura, hanem egy gyümölcs töltötte be a kabala szerepét. Naranjito Spanyolország egyik jellemző gyümölcséről, a narancsról lett formázva. Spanyol mezt visel, kezében labdát tart. 1986-ban a mexikói konyha egyik jellegzetes fűszere, jalapeno paprika folytatta a megkezdett sort. Pique sombrerót viselt, kezében ő is labdát szorongatott.
Az 1990-es kabala ismét változást hozott. Ciao ugyanis egy olasz nemzeti színekben pompázó pálcikaember volt. Utána a tervezők visszatértek a jól bevált állatfigurákhoz.
1994-ben már Striker, a focizó kiskutya képviselte a világbajnokságot. Őt követte a sportos gall kakas, Footix. A francia válogatott színeit viselő szárnyas neve a ,,football” szóból, illetve az ,,ix” szóvégződésből áll. Utóbbi a népszerű Asterix képregényre utal.
2002-ben újra megszakadt az állati kabalák sora, bár csak ezen a versenyen. A Japán és Dél-Korea által közösen szervezett bajnokságon az Atmoball csapatának számítógéppel tervezett tagjai voltak a kabalák. Ato a vezetőedző, Kaz és Nik a játékosok.
2006-ban újra az állatoké volt a főszerep. Goleo VI egy oroszlán volt, akinek társa is akadt Pille, a beszélő labda személyében. A nagymacska számos kritikát kapott, ugyanis nem viselt nadrágot. Ezt a hibát már nem róhatták fel a 2010-es kabalának, Zakuminnak. A  kicsi, zöld hajú leopárd a ,,legenda’’ szerint 1994. június 16-án, az ifjúság napján született. A figura nagyon szeret focizni, labda nélkül sehova sem megy. Néha kicsit hóbortos, ennek köszönhető haja extravagáns színe.       

És, hogy ki lesz 2014 kabalája? Holnapi cikkünkből kiderül!

A képek forrása: http://www.worldcup2010now.com/news/world-cup-mascots/


A kabalatörténetet összeállította: Varga-Cserjési Zsófia

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

A nyári paralimpiák kabalái
2014. 06. 10.
Nyári paralimpiai kabalatörténet

Az első paralimpiai kabalafigurák 1980-ban jelentek meg. Bár a két kis mókus még nem volt hivatalos jelképe a játékoknak, nagy népszerűségnek örvendtek. 
Tovább


3 állatka (Sochi, 2014.)
2014. 06. 06.
Kis olimpiai kabalatörténet - 24. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább


Wanlock és Mandeville (London, 2012.)
2014. 06. 05.
Kis olimpiai kabalatörténet - 23. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább