Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

Fuleco, a környezettudatos tatu (Brazília, 2014.)

2014. 06. 12.  
Eljött a várva-várt nap, ma este kezdetét veszi a futball világbajnokság. A verseny kabalája már most nagyon népszerű, internetes szavazások alapján bekerült a legjobb kabalák közé.

A figurát 46 különböző ötlet közül választották ki egy közvélemény kutatást követően. Mindenki számára nagyon szimpatikus a figura, a legkritikusabb újságok is 7.3 pontot szavaztak meg neki a 10-ből. Nevét több variáció közül választották ki. Szóba került a Zuzeco és az Amijubi is. Na de ki is ez a szeretnivaló állatka? Ismerkedjünk meg a nyár sztárjával, Fuleco-val!

Fuleco egy háromöves tatu. Neve a futball és az ökológia szavakból származik. Mindkettő nagyon fontos szerepet tölt be a kis páncélos életében.  Brazília keleti részén született 2000. január 1-én, így ő az új évezred első tatuja. Jelenleg tehát 14 éves. Azért a tatut választották a szervezők, mert ez az állatka labda alakúra tud gömbölyödni. Ha megijed valamitől, behúzza fülét farkát és addig tartja a gömb formát, amíg újra biztonságban nem érzi magát. Páncélja kék színű, mellyel Brazília természeti szépségeire hívja fel a figyelmet; az égre és a tiszta vízre, mely az országot körülveszi. A kék ráadásul még abban is segítségére van, hogy kitűnjön a játékosok közül a focipályán.
Fuleco kedvenc sportja természetesen a foci. Ennek a sportnak köszönhetően megtanult a hátsó lábain állni. Úgy gondolja, hogy azon kívül, hogy a foci segít megőrizni fittségét és egészségét, még az embereket is közelebb hozza egymáshoz. Játékostársaival szemben mindig fair, tiszteli őket, hiszen ugyanaz a sport a szenvedélyük, mint neki. Védjegyének számít az ún. ,,armadillo roll’’ mozdulat, melyet gól rúgása után mutat be, mindig ezzel ünnepel. Kedvencei közé tartozik Pelé és Ronaldo, példaképnek tekinti őket.
A focin kívül más mozgásformákat is kedvel, egy jó brazilhoz hűen nagyon szeret táncolni, speciális táncmozdulatokat is kifejlesztett. Ezeket a hagyományos brazil táncok ihlették, mint például a szamba, a forró és az axé.
A focin kívül szenvedélyesen foglalkozik a környezetvédelem ügyével - mint kihalásban lévő veszélyeztetett állatfaj, saját bőrén érzi ennek fontosságát. Élete célja megvédeni, megőrizni Brazília természeti adottságait a következő generációk számára. Nagyon szeret utazni, eddigi élete során körbejárta hazáját, ellátogatott a pampákra, az őserdőbe és a tengerpartra.  Nemsokára útnak indul, hogy felfedezze a világ többi országát is. Utazásai során nagyon szeret ismerkedni a helyiekkel. Örül, hogy megismerhette a barátságos és melegszívű brazil embereket.
Természetét tekintve különbözik fajtársaitól. Sok barátjának köszönhetően magabiztosabb és nyíltabb, mint a többi tatu. Szeret új dolgokat felfedezni, megismerni. Társaival ellentétben ő nem szívesen fogyaszt rovarokat, próbál egészségesen étkezni, magas fehérjetartalmú ételeket enni, hogy minél tovább bírja a játékot. Zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, csírákat eszik. Az egyik kedvenc csemegéje a kesudió, de nagyon szereti a kesulevet is. 
Barátaival és családjával folyamatosan tartja a kapcsolatot, évente legalább egyszer hazalátogat, ilyenkor semmi pénzért sem hagyná ki a közös focizást barátaival. Amíg távol van szeretteitől, interneten tartja velük a kapcsolatot. Saját közösségi oldala és honlapja van.
Szabadidejében szívesen hallgat zenét (leginkább a brazil zenészek számait szereti), saját dala is van. Szívesen néz animációs filmeket, rajzfilmeket, szeret videó játékokkal játszani, illetve képregényt olvasni.

A kabalatörténetet összeállította: Varga-Cserjési Zsófia
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

A foci vb-k kabalái
2014. 06. 11.
Kabalatörténet - 26. rész

A futball világbajnokságok történetében 1966-ban jelentek meg a kabalák. Az elsőt egy gyermekkönyv illusztrátor, Reg Hoye mintázta saját kisfiáról.

 
Tovább


A nyári paralimpiák kabalái
2014. 06. 10.
Nyári paralimpiai kabalatörténet

Az első paralimpiai kabalafigurák 1980-ban jelentek meg. Bár a két kis mókus még nem volt hivatalos jelképe a játékoknak, nagy népszerűségnek örvendtek. 
Tovább


3 állatka (Sochi, 2014.)
2014. 06. 06.
Kis olimpiai kabalatörténet - 24. rész

Az olimpiának eredetileg egyetlen szimbóluma volt, a „CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (GYORSABBAN, MAGASABBRA, ERŐSEBBEN), majd 1914-től az olimpiai ötkarika.
Tovább