Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Egypercesek

2014. magyar kabalái

2014. 06. 13.  
Idén a magyar kabalák közül a legnagyobb szerepet egy béka kapja. A kis kétéltű a vízilabda Európa-bajnokság hivatalos figurája. A kabaláról a verseny előtt 150 nappal rántották le a leplet és mutatták be a közönségnek. Az ötlet Kemény Dénes szövetségi kapitányhoz köthető. Mindenképpen vízi állatot szeretett volna, hisz a játékot is ebben a közegben tartják.  A béka tehát tökéletes választás volt, ráadásul a figura szerethető, az emberek kedvelik. Nevét több fordulós internetes szavazás döntötte el. A lehetséges variációk között volt például az Aquaquack, a Breqi, az Ebi, a Froggy és a Mr. Walter Polo is. A végső választás az Alfred-ra esett. A ,,keresztelőre’’ az EB előtt 100 nappal került sor.

Ha Magyarországon rendezett világversenyek figuráiról beszélünk, nem tehetjük meg, hogy nem ejtünk szót a háromszor is kabalának választott pulikutyáról. Ez a kutya egyike azon 9 fajtának, mely magyar származású (drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, komondor, kuvasz, magyar agár, mudi, puli, pumi), így tökéletesen képviseli hazánkat. Több, országunkra jellemző állat közül választották ki a szavazók; maga mögé utasította a gólyát és a vidrát is. A fekete puli 2006-ban jelent meg először az úszó, műugró, szinkronúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságon. Az emberek annyira megszerették a kis ebet, hogy a következő vizes EB-n újra ő lett a kabala. Elődjéhez képest csak annyi volt a különbség, hogy a 2010-es figura fehér színű lett. 2012-ben ismét kontinensviadalt rendezett hazánk, melynek már két kabalája volt, egy fehér és egy fekete puli.

 

E cikkünkkel véget ért több mint egy hónapja tartó barangolásunk a sportkabalák világában. Reméljük vidám pillanatokat szereztünk olvasóinknak! Kérjük a jövőben is kövessék figyelemmel oldalunkat, hisz hamarosan újabb cikkekkel jelentkezünk!
 
A képek forrásai:
http://waterpolo.hu/hir/1723/eb-kabalabeka--jojjon-a-megkeresztele
http://sportcsarnok.blog.hu/page/4
http://sportcsarnok.blog.hu/2012/05/21/uszo_eb_2012_1_nap
 
A kabalatörténetet összeállította: Varga-Cserjési Zsófia

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Fuleco, a környezettudatos tatu (Brazília, 2014.)
2014. 06. 12.
Kabalatörténet - 27. rész

Eljött a várva-várt nap, ma este kezdetét veszi a futball világbajnokság. A verseny kabalája már most nagyon népszerű, internetes szavazások alapján bekerült a legjobb kabalák közé. Na de ki is ez a szeretnivaló állatka? Ismerkedjünk meg a nyár sztárjával, Fuleco-val!
Tovább


A foci vb-k kabalái
2014. 06. 11.
Kabalatörténet - 26. rész

A futball világbajnokságok történetében 1966-ban jelentek meg a kabalák. Az elsőt egy gyermekkönyv illusztrátor, Reg Hoye mintázta saját kisfiáról.

 
Tovább


A nyári paralimpiák kabalái
2014. 06. 10.
Nyári paralimpiai kabalatörténet

Az első paralimpiai kabalafigurák 1980-ban jelentek meg. Bár a két kis mókus még nem volt hivatalos jelképe a játékoknak, nagy népszerűségnek örvendtek. 
Tovább