Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Hírek

Sportfotó-történeti kiállítás nyílt a SportAgórán!

2017. 03. 03.  
Vermes Lajos az első magyar sportfényképész és a „palicsi olimpiák” megteremtője címmel 2017. március 2-án megnyílt a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum legújabb fotókiállítása.

A kiállítás Nagybudafalvi Vermes Lajos a magyar sportért tett munkásságának állít emléket. A megnyitón beszédet mondott Dr. Szabó Lajos a Magyar Olimpia és Sportmúzeum igazgatója, Dr. Szikora Katalin a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, és Szarka Klára a Fotótörténeti Társaság elnöke és a Budapest Fotó Fesztivál kurátora. A kiállítás része a Budapest Fotó Fesztivál hivatalos programjának.

Vermes Lajos a magyar sport egyik legsokoldalúbb és legvitatottabb alakja volt a XIX. század második felében. 1880 és 1914 között az ő kezdeményezésére szerveztek rendszeresen sportjátékokat a Szabadka melletti Palicson. Sor került többek között versenyekre gyaloglásban, kerékpározásban, birkózásban, vívásban és teniszezésben. A palicsi játékokat 1885-ben a Herkules hasábjain nevezték „magyar Olympiának”, majd a Pierre de Coubertin báró által propagált modern olimpiai versenyek rendszeressé válása után kezdték őket előolimpiaként emlegetni. Vermes Lajos a nagyszámú sportoló szállásaként felépítette birtokán a Bagolyvárat, 1891-ben pedig aszfaltborítású kerékpárpályát építtetett, és a pálya mellé falelátót állíttatott. Magyarországon ez volt az első ilyen pálya, de Európában is csak a harmadik.

Vermes Lajos maga is kiváló sportember volt. Számos sportot űzött; tornázott, atletizált, vívott, kerékpározott. Alapító tagja volt a Szabadkai Torna Egyletnek és az Achilles Sportegyletnek (ez utóbbinak alelnöke is volt), valamint többek között az NTE előtornásza, az MTK első elnöke, a MAC titkára és a Budapesti Kerékpáros Egylet alelnöke. Egész családi vagyonát Palicsfürdő fejlesztésébe és a sportba ölte, még villamosvasutat is tervezett Szabadkától Palicsig. A vállalkozás azonban az 1890-es évek elején csődbe ment és elúszott vele a családi vagyon is. Ezek után Vermes Kolozsvárra költözött, ahol az egyetem torna és vívómestereként helyezkedett el. A világháború miatt tért vissza Palicsra és ott élt haláláig.

Vermes Lajost minden újdonság vonzotta, így az aktív sportolás mellett sportfotózással is foglalkozott. A tőle fennmaradt eredeti képek a magyar sportfotózás korai történetének leggazdagabb és legértékesebb anyagát alkotják. A képek jelentős része beállított műtermi fotó, melyek főként a kerékpározás, vívás, birkózás és a testépítés témájában készültek. Azonban hagyatékában fellelhető egy saját maga által tervezett sorozatfényképezőgépezet rajza is, mely már fázisfotók készítésére is alkalmas lehetett.

A kiállítás gazdag fotóanyaggal, valamint az Olimpia és Sportmúzeum gyűjteményéből származó tárgyakkal mutatja be Vermes Lajos szerteágazó munkásságát és eredményeit. A kiállítás nem jöhetett volna létre Vermes Mihály, Táborosi László és Ljudevit Vujković Lamić – Moco valamint Németh Árpád segítő támogatása nélkül.

A kiállítással egy időben a múzeum kiadásában Vermes Lajos munkásságáról angol és magyar nyelvű album is megjelent, mely a múzeumban megvásárolható.Kérjük tekintse meg galériánkat is!
 Vissza a cikkekhez
További tartalmak

95 éves Szepesi György
2017. 02. 06.
Február 5-én ünnepli 95. születésnapját a legendás sportriporter, Szepesi György, az Aranycsapat tizenkettedik tagja.
Tovább

Keleti Ágnes 96 éves
2017. 01. 09.
Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnok és világbajnok tornásznő. Idén 96 éves. Boldog Születésnapot Kívánunk!
 
Tovább


90 éves a Városligeti Műjégpálya
2016. 12. 15.
90 éve, 1926-ban Bécs után a világon másodikként a Budapesti Korcsolyázó Egylet szabadtéri műjégpályát építetett.
Tovább

Újabb ajándék Tasmániából!
2016. 12. 09.
Ürményházy Attila, Tasmániában élő honfitársunk, elküldte nekünk a pólót, melyben 2000. augusztus 2-án a sydney-i olimpia fáklyájával futott.
Tovább