Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Hírek

Egyetemek a magyar sport szolgálatában

2017. 05. 03.  
Egyetemek a magyar sport szolgálatában
 
címmel sporttörténeti konferenciát tartottak a Magyar Sport Házában 2017.  április 26-án, a Magyar Sporttudományi Társaság és annak Sporttörténeti Szakbizottsága, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum szervezésében.
 
Dr. Szőts Gábor, az MSTT főtitkára köszöntője után az első előadó: Dr. Szikora Katalin, egyetemi docens a magyar egyetemi sport kezdeteiről, valamint a ma is ismert nagy egyesületek létrejöttéről, a sportéletben betöltött szerepéről beszélt.
 
Ezután a két legrégebbi egyetemi egyesület bemutatása következett: a Műegyetemi Atlétikai és Football Clubot (MAFC) Bartha Zsolt, az ELTE patinás egyesületét: a Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubot (BEAC) pedig Simon Gábor ügyvezető mutatta be. Előadásukban  a klubtörténet mellett az egyetemi sport mindenkori szerepéről, jelentőségéről, valamint a jelenlegi klubéletről is átfogó képet nyújtottak.
 
Az első rész záró előadásában Iváncsó Ádám a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) kialakulásáról és történetéről beszélt. Az előadó remekül illusztrált összefoglalója jóvoltából számos új információval gazdagodtunk a “kálvinista Róma” katolikus hátterű egyetemi klubjáról, amelynek sajátos, mégis meghatározó szerepe volt Debrecen sportéletében.
 
/Ádám nemrég még kollégánk volt a Sportmúzeumban. Előadása hiánypótló, sporttörténeti szempontból rendkívül értékes volt./
 
A szünet után újabb színes beszámoló következett Kolozsvár egyetemi sportéletének kialakulásáról. Dr. Killyéni András megkülönböztetett figyelmet szentelt előadásában Vermes Lajos személyének, aki ott tartózkodása idején a legtöbbet tette Kolozsvár szervezett, egyetemi  sportéletének kiépítéséért. - Az előadó hosszú évek óta kutatja szülővárosa sportjának történetét, így a téma legjobb ismerőjének számít.
 
Nagy Máté az önálló felsőoktatási sport intézmény kötelékében létrejött TFSÉ-t, vagyis a Magyar Testnevelési Egyetem sportegyesületét mutatta be.
 
Földesiné Szabó Gyöngyi, Professzor Emerita a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és az International University Sports Federation (FISU) alakulásáról, szervezetéről, jelentőségéről, illetve működésük kölcsönhatásairól szólt.
 
A  sportélet beszámíthatóságának lehetőségei az egyetemi rangsorokba  címmel a MEFS főtitkára, dr. Székely Mózes tartott beszámolót, majd a szövetség elnöke, dr Kiss Ádám köszöntötte a megjelenteket.
 
Végül dr. Szabó Lajos, a Sportmúzeum  igazgatója az 1965-ben megrendezett budapesti Universiadé hátteréről és lebonyolításáról beszélt. Előadásában kiemelte, hogy a rendezvény a mai napig a legnagyobb szabású hazai rendezésű,  nemzetközi sporteseménynek számít.
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Elhunyt Földi Imre
2017. 04. 24.
Vasárnap reggel, 79. születésnapja előtt néhány nappal elhunyt Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, a Nemzet Sportolója.
Tovább

Egyetemek a magyar sport szolgálatában
2017. 04. 04.
Sporttörténeti konferencia a Magyar Sport Házában.
Tovább


Székely Éva 90 éves
2017. 04. 04.
A „Pillangókisasszony”. A pillangóúszás meghonosítója és első magyar bajnoka (1949) volt 100 és 200 m-en.
 
Tovább

Újabb adat az 1936-os olimpiai fáklyafutásról
2017. 03. 24.
Boldizsár Gyula 1936-os eredeti oklevele.
Tovább