Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Hírek

Nők - Sport - Média

2017. 11. 02.  
A Magyar Sporttudományi Társaság Sportszociológiai  Szakbizottsága szervezésében  Nők - Sport - Média címmel szakmai konferenciára került sor 2017. október 26-án, a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében.
 
A konferencia alkalmából köszöntőt mondott dr. Tóth Miklós, az MSTT elnöke, Mocsai Lajos, az egyetem rektora, valamint dr. Gál Andrea egyetemi docens, az MSTT Sportszociológiai Szakbizottságának elnöke, aki a konferencia első szakmai előadását tartotta: Nők a sportmédiában – szociológus szemmel, címen.
 
Dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója Nők a magyar sporttörténelemben című, gazdagon illusztrált előadásában átfogó képet vázolt a nők hazai sportéletben való szerepvállalásának folyamatáról: a kezdetben preferált mozgásformák és sportok térhódításától kezdve a női sport elfogadásán és elfogadtatásán át egészen az élsportban teljesített kiemelkedő eredmények felmutatásáig.
 
Az előadás kitért a „nagy elsők” bemutatására is. Méltatta a magyar sport első és többszörös világbajnokát: Kronberger Lilit, az első női olimpikont, női tőrvívó bajnokot és női vívómestert: Tary Gizella színész- és írónőt, valamint első női olimpiai bajnokunkat: Elek Ilonát. Rajtuk kívül pedig számos, mára közismertté vált, közmegbecsülésnek örvendő híres sportolót - már eltávozott és még velünk élő legendákat egyaránt -, illetve azokat a talán kevésbé ismerteket, akik nőként úttörő szerepet játszottak egy-egy sportágban elért kiváló teljesítményüknek köszönhetően.
 
Kovács Ágnes, olimpiai bajnok, PhD-hallgató Nők a médiában – sportolói szemmel címen osztotta meg az érdeklődőkkel a témában végzett kiterjedt kutatásai nyomán megszerzett tapasztalatait.
 
Végezetül dr. Lénárt Ágota egyetemi docens tartott rendkívül tartalmas előadást, amelynek címe: Nők sportszerepekben – pszichológiai aspektusok. A kiváló sportpszichológus elsősorban a nők és a versenysport kapcsolatát elemezte, s kitért egyes fejlődés-pszichológiai jellemzők bemutatására is.
 
A konferencia második részében kötetlen kerekasztal-beszélgetés folyt meghívott médiaszereplők: Fazekas Erzsébet (Sport1) és Berkesi Judit (M4) bevonásával. 
 


Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Ünnepi koszorúzás Téry Ödön sírjánál
2017. 09. 26.
Halálának századik évfordulója alkalmából.
Tovább

Egy evezős legenda látogatása
2017. 09. 25.
Papné Méray Kornélia megtekintette a kiállításunkat.
Tovább


Száz éve született Asbóth József
2017. 09. 25.
Az egyetlen magyar Grand Slam győztes.
Tovább

Kiállítás nyílt a vízisportok történetéről
2017. 08. 04.
Helyszíne a volt Bíbic II. csónakház épülete, Bp. III. ker. Római-part 26.
Tovább