Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Hírek

A Sportmúzeum munkatársai megkoszorúzták Vermes Lajos szobrát Palicson

2017. 12. 04.  
A Sportmúzeum munkatársai megkoszorúzták Vermes Lajos szobrát Palicson
 
2017. november 15-én a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum munkatársai tanulmányi kiránduláson vettek részt, amelynek célállomása a Szabadka melletti Palicsi-tó volt. A tó partján még mindig láthatóak annak a sportkomplexumnak az emlékei, amelyeket Nagybudafalvi Vermes Lajos építtetett 1880 és 1914 között rendezett „előolimpiái” számára.
Egyebek mellett gyaloglásban, kerékpározásban, birkózásban, vívásban és teniszezésben versenyeztek a résztvevők, de telente, a befagyott tó jegén jégvitorlázást is tartottak. Ma is áll még az ideutazó sportolók elszállásolására emelt Bagolyvár, láthatóak az 1891-ben épített, aszfaltborítású kerékpárpálya maradványai, illetve megmaradt Vermes Lajos volt tornaterme is, bár ma már étterem üzemel benne.

 
A Sportmúzeum munkatársai koszorút helyeztek el Vermes Lajos szobránál a magyar sport és sportfényképészet felemelkedése érdekében végzett sokrétű tevékenysége előtt tisztelegve. A szűk körű ünnepségen beszédet mondott Dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, Vermes Mihály, a híres magyar sportszemélyiség unokája, és Ljudevit Vujković Lamić, helyi sporttörténész.
 
A SportAgórán, a Sportmúzeum kiállítótermében, még Karácsonyig megtekinthető a Vermes Lajost bemutató sporttörténeti fotókiállítás.
A kirándulásról bővebb fotóanyag tekinthető meg a galéria szekcióban.

 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Ezüstgerely 2018 – Sport a magyar kortárs művészetben pályázat
2017. 11. 30.
A pályaművek beadása 2018. január 2-tól január 4-ig.
Tovább

Leesett az első hó!
2017. 11. 30.
Hó fedi a dobogókői Eötvös Lóránd Menedékházat.
Tovább


Nők - Sport - Média
2017. 11. 02.
Beszámoló az 2017. október 26-ai MSTT konferenciáról.
Tovább

Ünnepi koszorúzás Téry Ödön sírjánál
2017. 09. 26.
Halálának századik évfordulója alkalmából.
Tovább