Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Humorzsák

Amit a Pitikiss mesél... (II. rész)

2014. 08. 26.  
II. Vizes hetek...
 
Idei esős, hűvös, borongós augusztusunkban bizony a kívánatosnál jóval kevesebb alkalommal adatik meg az aranyló napfénytől csillogó víztükör pezsdítő látványa. A hűsítő habokba is többnyire a bátrak és az elszántak kívánkoznak. Többnyire összegyűlt esővízzel találkozunk úton-útfélen; tócsa itt, pocsolya ott… ólmos visszfényük fricska a nyárnak.
Vigasztaló a tudat, hogy úszóink remekül szerepeltek a berlini Eb-n - számos csillogó érmet szerezve Magyarország a harmadik legeredményesebb európai úszónemzet lett a kontinensviadalon.
A távoli Kazahsztánban pedig momentán ezüst fényben szikrázik a medence vize – azé mindenképp, amelyben vízipólósaink ezüstérmet szereztek a legutóbbi Világkupán.
Ezüst vagy arany? – többnyire ez itt a kérdés már jó ideje, amikor a magyar pólósok versenybe szállnak a világversenyeken.
Így volt ez majd száz évvel ezelőtt is, de akkoriban nem Szerbia válogatottja volt az egyik legnagyobb vetélytársunk a medencében, hanem Németországé. 1928-ban ezüstérmesek lettünk az olimpián, négy évvel később azonban sikerült visszavágni a németeknek.
Az alábbiakban két “vizes” elbeszélést ajánlunk: az amszterdami és a los angelesi olimpia idejéről!
Lássuk csak: hogy is írja a Pitikiss?
Jó szórakozást!
Lent:
Az 1932-es aranycsapat.
A képen balról /fölső sorban/: Homonnai Márton, Bródy György, Németh János (“Jamesz”), Ivády Sándor, Komjádi Béla (szövetségi edző); /alsó sorban/: Vértessy józsef, Halassy Olivér, Keserű I. Ferenc – és a szerző: Pitikiss, azaz: Kiss Ernő gyúró!


A bevezetőt írta és összeállította: Farkas ÁgnesVissza a cikkekhez
További tartalmak

Amit a Pitikiss mesél...
2014. 08. 07.
Üdítő perceket ígérünk a kánikulában...
Jó szórakozást!
Tovább


Pólólevél (Vigyázat, kissé vizes!)
2014. 03. 10.
1935. augusztus 1.
Tovább


„Ideális programm a budai lövész-ünnepélyhez” (1871)
A Budapesti Polgári Lövészegyesület, Csonka-Magyarország legrégibb sportegyesülete.
Tovább