Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Humorzsák

A százados úr és a többiek, avagy: citromos pezsgő rumos feketével - és egy csipetnyi finesszel

2014. 12. 18.  
A százados úr és a többiek, avagy: citromos pezsgő rumos feketével - és egy csipetnyi finesszel
Amit a Pitikiss mesél... (III. rész)


A szubjektív sporttörténetek ismét önmagukért beszélnek. Főhőseik most is sportlegendák, akiket hol „rivaldafényben”, hol a „kulisszák mögött” csodálhatunk meg, hála a szerzőnek, aki bennfentes értesüléseit ezúttal is egyedi, derűs anekdotázó stílusának rendeli alá, a nagyra becsült bajnokoknak is kijáró fricskákkal fűszerezi és a sport iránti mérhetetlen rajongástól fűtve veti papírra.
És akkor a különféle szeszélyes lovakról, amelyek - a maguk módján - rendesen megdobogtatják erős sportférfiak szívét, még nem is beszéltünk!

Az óéveben utoljára nevettetett meg bennünket "a Pitikiss", de búslakodásra semmi ok, találkozunk vele jövőre is! 



1. A kíméletes világbajnok

 



A szerk. megjegyzése:

A fenti történet nem a Los Angeles-i olimpia kard egyéni döntőjében esett meg, ott ugyanis Piller kikapott a kétméteres olasz: Giulio Gaudinitól. (Remek taktikájának köszönhetően mégis olimpiai bajnok lett.) „Pitikiss” (aki Los Angeles-i világbajnoknak nevezi Pillert - a kor szóhasználatában még nem mindig különül el az egyes világversenyek megnevezése, hivatkozása) történetének középpontjában feltehetően az alig egy évvel későbbi, budapesti Európa-bajnokság áll. Piller az utolsó pillanatban, óriási hazai ünneplés és az olasz csapat döbbent elképedése közepette ugrott be Rajcsányi helyett, akinek neve nem szerepelt a programban, ezért indulása ellen óvást nyújtottak be az olaszok. Azon a versenyen - élete utolsó világversenyén, ahol pástra lépett - vágott vissza az akkor már két hónapja nem vívó Piller Gaudininak! Az egykorú olasz sajtó megállapítása szerint a félig már visszavonult bajnok jobb volt, mint Los Angeles-i győzelme idején. - Egyéniben Kabos, csapatban a magyarok győztek. Így ír a jeles eseményről a sportújság:


IDEGTORNA

Magyar-olasz! Állás 2:1. Következik olimpiai bajnokunk első asszója. Idegesség, izgalom. Jekelfalussy nyugodt. Csattognak a pengék. Jekelfalussy hirtelen megáll és görbült pengéjét igazítja. A másik remeg az izgatottságtól. Tus után már az ellenfél a középen, Jekelfalussy hátramegy gyantázni a cipőjét. Jól alaposan begyantázza, nagy szakértelemmel és körültekintéssel. Majd ő is a középre megy. Még jókor. Az ellenfele még nem őrült meg…      
                              
/Nemzeti Sport, 1933. június 19.; 4. oldal/
 














Jekelfalussy Piller György százados, a Los Angeles-i olimpia kard egyéni és csapatbajnoka.
Mellette, a dobogó harmadik fokán: Kabos Endre.





2. A veréb tippet ad




Szerkesztette: Farkas Ágnes


 




Vissza a cikkekhez
További tartalmak

A sportkedvelő Kunigunda
2014. 09. 08.
Szabó Bandi: A sportkedvelő Kunigunda (12 képpel)
Tovább


Amit a Pitikiss mesél... (II. rész)
2014. 08. 26.
Az alábbiakban két “vizes” elbeszélést ajánlunk: az amszterdami és a los angelesi olimpia idejéről!
Jó szórakozást!
Tovább


Amit a Pitikiss mesél...
2014. 08. 07.
Üdítő perceket ígérünk a kánikulában...
Jó szórakozást!
Tovább