Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

In Memoriam

Elhunyt Áros Károly

2015. 05. 06.  
Killyéni András búcsújaIsten veled, Karcsi bátyám!


Nagyon későn ismertem meg. Túl későn! – s önzőn csak magamra gondolok. Pedig a Montevideótól Los Angelesig könyvét már gyermekként lapoztam (nem hiányzott a családi könyvtárból), és álmodoztam arról a világról, amikor családom férfi tagjai a Feleki tetőről titokban az 1986-os világbajnokság mérkőzéseit követték.
 

Nekem a Karcsi bácsi könyve hozta először közel a labdarúgó világbajnokságok múltját, hiszen örömmel olvastam a magyar sikerekről 1954-ben, nem értve, hogyan veszíthettük el a döntőt. Vagy Maradonáról és Beckenbauerről, illetve arról a híres 86-os döntőről, amelyet gyermekként még nem nézhettem meg.

Jóval később kaptam kézhez az Erdélyi magyar sportolók az olimpiákon című könyvét. Igazi hiánypótló könyv ez az erdélyi magyar sporttörténetben, hiszen leírja mindazon erdélyi magyar sportolók életét és sporteredményeit, akik – Románia vagy Magyarország színeiben – részt vettek a nyári és téli olimpiai játékokon, és akiket magyar származásuk miatt mellőztek a román sporttörténészek. Ma sem tudom, hova került ez a könyv, rengetegszer olvastuk, idéztük, hivatkoztunk rá.

És aztán megismertem személyesen. Fűtött a vágy, hogy a könyv alapján vitatkozzak vele, hiszen az erélyi magyar sporttörténet minden eseményét ismerte. Készültem javasolni a bővített kiadás elkészítését, de Karcsi bátyám lefegyverzett közvetlenségével és barátságával. Vele nem lehetett vitatkozni sportról, hiszen kedvessége és vidámsága mindig terelte a szót a sportról. Csak terveztünk... A közös munka, a közös kiadványok mindig ott lebegtek szemeink előtt. Csak nyugtatott, hogy nyugdíjasként most már sokkal több ideje lesz, hamarosan... De hát lassan tíz éve nyugdíjas volt, s ő nem lazított.

És végül készült a közös munka, a Retró-Sport második kötete, amelynek egyik fejezete az erdélyi magyarság legnagyobbjainak állít emléket. Ki más írhatta, mint Ő, aki a témának a legnagyobbja. Szabó Kati és Balázs Jolán „s-portréja” már elkészült. A többi, sajnos, már csak terv maradt. Mint ahogy a tervezett idei találkozó is.
Karcsi bátyám, életed és sajnos halálod is a sport volt. Írásaid és könyveid viszont örökre megőrzik neved a magyar sportújságírásban, sporttörténetben. Mosolyodat pedig megőrizzük örökre! Hiszen bármikor, bármilyen körülmények között, Teneked volt egy jó szavad, egy jó tanácsod hozzánk!

Isten nyugtasson, Karcsi bátyám!


(A Szent György Napok megnyitó ünnepsége előtt, május 2-án, szombaton a Veszprém–Sepsiszentgyörgy staféta fogadására sietett Áros Károly sportújságíró, amikor a tolató mentőautó elütötte.)Szöveg és kép forrása: szabadsag.roVissza a cikkekhez
További tartalmak

Elhunyt Konrád Ferenc
2015. 04. 23.
Konrád Ferenc
1945 – 2015
 
Tovább


Elhunyt Kőszegi Bernadett
2015. 03. 25.
Kőszegi Bernadett
1958 - 2015
Tovább


Elhunyt Földy László
2015. 02. 19.
Földy László
1934 - 2015
Tovább