Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

In Memoriam

Elhunyt Tarics Sándor

2016. 05. 23.  

Búcsúzunk a reneszánsz embertől


Komjádi Béla a vízben, a Műegyetem az iskolapadban fedezte fel Tarics Sándort.
A vízilabdázót, aki forradalmasította a centerjátékot és a tervezőmérnököt, aki egy másik földrészen fektette le a földrengésbiztos építészet alapjait. Tarics reneszánsz ember volt, a sportlapnak tudósított, a medencében megtanult bal kézzel dobni, választott hazájában civilként írta be magát az építészet történetébe. Ahogy a zseniális elméket, őt is az egyszerűség ihlette meg. A dobostorta réteges elrendezéséről jutott eszébe a földrengésbiztos építészet új alapvetése.
Eljárásának köszönhetően emberek milliói érezték és érzik magukat biztonságban földrengés idején szerte a világban.
Alexander G. Tarics 1949-től élt az Egyesült Államokban, tervezőirodájában alkotott nyolcvanhét éves koráig, onnan ment nyugdíjba. Barátaival teniszklubot alapított Belvedere-ben, hosszú évtizedek során a magyarok zarándokhelyévé vált az otthona. Századik születésnapján a Magyar Olimpiai Bizottság köszöntötte. Halála előtt három hónappal otthonában fogadott, matematikai példák megoldásáról beszélt, hosszan merengett a magyarságról, aggódó, féltő hangon beszélt a világban forrongó eseményekről. Szombaton bekövetkezett haláláig a százkét éves Tarics Sándor volt a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, a Kaliforniai-öbölpart zseniális elméje. Véget ért a reneszánsz korszak.

A verhetetlenek. Az 1936-os berlini olimpiát nyerő bajnokcsapat. Balról jobbra: Halassy, Molnár, Brandy, Tarics, Németh, Homonnai, Bródy, Bozsi.


/Szöveg forrása: Magyar Nemzet, 2016. 05. 23. 19. old./
Még Tarics Sándorról: 


Tarics Sándor köszöntésének apropóján

102 éves a világ legidősebb olimpiai bajnoka

Pólólevél
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Elhunyt Pajor Kornél
2016. 05. 19.
Pajor Kornél
(1923 - 2016)
Tovább


Elhunyt Ferjáncz Attila
2016. 04. 25.
Ferjáncz Attila
1946 - 2016
Tovább


Elhunyt Szarka Zoltán
2016. 04. 18.
Szarka Zoltán
1942 - 2016
Tovább