Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

In Memoriam

Elhunyt Gyarmati Dezső, a sportág legnagyobbja

2013. 08. 18.  

 

Gyarmati Dezső (Miskolc, 1927. október 23. – 2013. augusztus 18.)

A Suta, minden idők egyik legjobb és legeredményesebb vízilabdázója: háromszor, mint játékos, egyszer, mint szövetségi kapitány nyert olimpiai aranyérmet.

Gyarmati Dezső Miskolcon nőtt fel, ahol előbb az ökölvívást és a kézilabdázást próbálta ki. A Gamma nevű csapatban vízilabdázott először. 17 évesen már első osztályú játékos volt, kezdetben kapusként szerepelt. 20 éves korára vált igazán ismert, klasszis játékossá. 1947-ben aranyérmet nyert a főiskolai világbajnokságon, nem sokkal később bekerült a felnőtt válogatottba. 1948-ban játszott és ezüstérmet nyert a londoni olimpián. 1964-ig öt olimpián szerepelt, mindenhonnan éremmel tért haza. A mérleg: három arany-, egy ezüst- és egy bronzérem - vízilabdában példátlan teljesítmény! Győzelmei közül az 1956-os aranyra a legbüszkébb, hiszen néhány héttel a magyar forradalom kitörése és véres leverése után, hősies küzdelemben lett a világ legjobbja a magyar válogatott.
Több mint százszoros válogatott, kétszeres Európa-bajnok és hétszeres magyar bajnok.

1966-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán művészettörténész, a Testnevelési Főiskolán pedig szakedzői diplomát szerzett. A következő években több magyar és külföldi csapattal dolgozott, mint edző. A müncheni olimpia után, 1973-ban választották a magyar válogatott szövetségi kapitányává. Irányítása alatt a válogatott gyakorlatilag mindent megnyert, amit lehetett: 1973-ban világbajnok, 1974-ben Európa-bajnok, 1975-ben világbajnoki második helyezett, 1976-ban olimpiai bajnok, 1977-ben Európa-bajnok, 1978-ban világbajnoki ezüst-, 1980-ban olimpiai bronzérmes volt. Később rövid ideig (1985 és 1988 között) ismét szövetségi kapitányként dolgozott.
1990 és 1994 között a Magyar Demokrata Fórum (MDF) országgyűlési képviselője volt. 1992-től a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke, 1996-tól társelnöke, 2004 óta örökös tiszteletbeli elnöke. 1993-ban megkapta a NOB Olimpiai Érdemrend ezüst fokozatát, 2004-ben a Nemzet Sportolójává választották.
2007-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos honlapján minden idők legnagyobb vízilabda-játékosának minősítették. 2010-ben magas állami kitüntetést vehetett át; a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét világszerte nagyra becsült sportolói pályafutásáért, edzői-nevelői tevékenységéért és példaértékű életútjáért kapta.
2009 júniusa óta Gyarmati Dezső nevét viseli a hódmezővásárhelyi sportuszoda.

Október 23.

Lehet-e véletlen, hogy Gyarmati Dezső éppen október 23-án született? 29 éves volt 1956-ban azon a napon, amikor Budapesten kitört a forradalom - mindössze egy hónappal a melbourne-i olimpiai játékok rajtja előtt, ahova nehéz szívvel indult útnak a magyar csapat. Gyarmati Dezső a magyar küldöttség forradalmi bizottságának elnöke volt Ausztráliában. Saját bevallása szerint ott nyerte élete legkedvesebb aranyérmét.
„Olyan időben nyert a csapat, amilyen az ember életében csak egyszer adatik meg. Sokat tépelődtem azon, hogy egyáltalán kiutazzam-e a csapattal Melbourne-be, vagy tegyek valamit a forradalom győzelméért itthon. Elutaztam, mert az én fegyverem a kezem, a lövedék pedig a labda. Nehéz volt odakint, a hírek vagy jöttek, vagy nem, fogalmunk sem volt, mi van az otthon maradt szeretteinkkel. Sikerült győznünk, nem is akármilyen csatában a szovjetek elleni véres elődöntőben, de mindenki tudta, hogy az a csata volt az igazi döntő” – mesélte Gyarmati Dezső a melbourne-i aranyról.

A forradalom után az Egyesült Államokban élt, majd Európában volt edző. 1958-ban amnesztiával tért haza, ennek ellenére két évre eltiltották.  Ez idő alatt segédmunkásként dolgozott, de 1960-ban már ott lehetett a római olimpia bronzérmes csapatában.

Családi éremgyűjtemény

A magyar sporttörténetben különlegesnek mondható a Gyarmati-család eredményessége. Gyarmati Dezső első felesége Székely Éva, olimpiai bajnok úszónő. Lányuk, Gyarmati Andrea olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó. Férje, Hesz Mihály olimpiai arany- és ezüstérmes kajakos, fiuk, Hesz Máté kiváló vízilabdázó. Aktív időszakukban, három sportágban, összesen 11 olimpiai érmet nyertek a család tagjai. Másik unokája, a fiatal Szilágyi Liliána ígéretes úszótehetség.

Svédcsavar

1947-től az Újpest, majd 1960-tól 1966-ig éppen az ősi rivális, a Ferencvárosi Torna Club pólósa volt. Hosszú pályafutása alatt hétszer nyert magyar bajnoki címet, az utolsót 1965-ben, 38 éves korában. Az utolsó időszakban Gyarmati Dezső gyakran svédcsavarral, vagyis a kapunak háttal lőtte a négymétereseket. Korabeli beszámolók szerint tíz esetből így is legalább kilencszer ő, és nem a kapus örülhetett… Az ellenfelek játékosai közül sokat bosszantott ez a figura; azt gondolták, hogy Gyarmati pökhendiségből, nagyképűségből, kivagyiságból lövi így a büntetőket. Később kiderült, hogy szó sem volt erről:
„Öreg voltam már, annyira fájt a bal vállam, hogy előre el sem tudtam dobni a labdát” – magyarázta Gyarmati Dezső.


Munkatársunk személyes hangú búcsúját e linkre kattintva olvashatja!
 Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Életének 81. évében elhunyt Nagy Imre, öttusázó olimpiai bajnok
Tovább


Elhunyt Buda István
Tovább


Elhunyt Csernai Pál
Tovább