Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

In Memoriam

Elhunyt Gyetvai László

Gyetvai László (Zólyom 1918. december 11. - Budapest, 2013. augusztus 28.)
 

A fradi.hu közleménye:

"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt klubunk legendája, Gyetvai László, akinek az évtizedek során neve összeforrott a Ferencvárosi Torna Clubbal.

A korábbi kiváló labdarúgó 1918. december 11-én látta meg a napvilágot Zólyom városában, így mindössze tizenkilenc esztendőt nem látott a Fradi történelméből. Gyetvai László tizenöt évesen jelentkezett toborzóra a Ferencváros labdarúgó-csapatához, ahol azonnal megfelelt, így 1933-ban elkezdte Fradi-pályafutását. Élvonalbeli együttesünkben 1937-ben mutatkozhatott be, ráadásul nem akármilyen mérkőzésen, a Közép-Európai Kupa második fordulójában, a Vienna elleni párharc első találkozóján. A mérkőzést 2-1-re megnyertük, és egészen a KK-győzelemig meneteltünk, a döntőben 4-2-re, valamint 5-4-re legyőzve az olasz Laziót.

Korábbi játékosunk leginkább a baloldalon érezte otthon magát a pályán, gyorsaságától, kiismerhetetlen cseleitől rettegtek az ellenfelek. Klasszisát jól mutatja, hogy a válogatottban olyan csapatba tudott beférni, amelyben többek között Toldi, Sárosi, Kubala, vagy éppen Táncos kapott helyet.

Gyetvai csak a Ferencvárosi Torna Clubban játszott pályafutása során, amellyel háromszoros magyar bajnok (1937/38, 1939/40, 1940/41), háromszoros Magyar Kupa-győztes (1941/42, 1942/43, 1943/44) tudott lenni. A korábbi kiválóság 230 alkalommal lépett pályára egyesületünkben és 83 gólt szerzett. A válogatottban 17-szer szerepelt, és 3-szor volt eredményes.

Gyetvai László évek óta a legidősebb válogatott labdarúgó volt. Klubunkhoz való kötődése szemernyit sem változott az évtizedek alatt. Jól bizonyítja ezt egy, néhány évvel ezelőtti Válogatott Labdarúgók Találkozója esemény.

Gyetvai Lászlót éppen a magyar futball legendás alakjai köszöntötték. Gyetvai átvette az akkor kapott kitüntetést, majd belekezdett egy jól ismert Fradi-nótába. A jelenlévők egyemberként – klubhovatartozástól függetlenül – ámulva nézték a Ferencváros legendáját, és annak fradizmusát" – olvasható a klubhonlapon.

 

A Gyetvai Lászlóval egy hónapja készült interjú a pályafutásáról, mely az alábbi linken olvasható:
http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20130716-interju-gyetvai-laszlo-legidosebb-elo-valogatott-magyar-labdarugoval.html

 Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Elhunyt Török Gyula, olimpiai bajnok ökölvívó
Mintegy két héttel 77. születésnapja előtt elhunyt Török Gyula, olimpiai bajnok ökölvívó.
Tovább


Elhunyt Várady Béla
Várady Béla
1953-2014
Tovább


Elhunyt Végh Ágnes
Hajekné Végh Ágnes
Tovább