Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

In Memoriam

Temes Juditra emlékezünk

 Temes Judit (Sopron, 1930. október 10. – Budapest, 2013. augusztus 11.)

 

Úszó, orvos, sportvezető.
Egyesületei: Magyar Munkás Úszó Egylet; BSZKRT (Bp. Előre); Bp. Haladás
Edzői: Sárosi Imre, Rajki Béla

1946-ban gyorson, háton és vegyesúszásban a 100 méteres táv ifjúsági bajnoka, a 4x100 m-es gyorsváltó felnőtt, országos bajnoka volt.
1947-től tagja volt a válogatott keretnek.

Legnagyobb nemzetközi sikerei: az 1952-es helsinki olimpián a világcsúcsot úszó 4x100 m-es gyorsváltó olimpiai bajnoka (Novák Ilonával, Novák Évával, Szőke Katóval és Littomeritzky Máriával). Ugyanott a 100 m-es gyorsúszás bronzérmese volt. 
A torinói Európa-bajnokságon 1954-ben győzelmet aratott a 4 x 100 m-es gyorsváltó tagjaként (Gyenge Valéria, Sebő Ágota, Szőke Kató). Ugyanott – Szőke Kató mögött – ezüstérmes lett a 100 m-es gyorsúszásban. 1949 és 1954 között 12-szeres főiskolai világbajnok.

A vegyes-, illetve a gyorsváltó tagjaként az ötvenes évek első felében háromszor is világcsúcsot úszott. Sokszoros magyar csúcstartó gyorson, háton és a váltószámokban. 12-szeres egyéni magyar bajnok gyors-, hát- és vegyesúszásban. (A váltószámokban további bajnoki címekkel büszkélkedhet.)

Orvosi tanulmányai mellett harmadik olimpiáján, Melbourne-ben már nem sikerült megismételnie korábbi fényes sikereit; felhagyott az aktív sportolással.

1955-ben diplomázott, majd kórbonctani szakvizsgát tett. Munkáját az egyetem kórbonctani intézetében kezdte, később dolgozott az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben, a László Kórházban, majd a Korányi, illetve a Szent Erzsébet Kórházban.
1975-ben elvégezte a Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetemet, 2000-ben pedig jogi diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Sportágától soha nem szakadt el; 1961-től a Magyar Olimpiai Bizottság (1989-től annak orvosi bizottsága) tagja volt, részt vett a magyar szövetség, valamint a LEN (Európai Úszószövetség) munkájának irányításában is. 

Életművéért 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

 Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Volt... (Gyarmati Dezső emlékére)
Tovább