Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

In Memoriam

Elhunyt Fűzy Ákos és Tapodi Péter

  

 
 
 
SZOMORÚ SZAVAK
„Ákos 13 évig volt a segédedzőm, és egy évet a válogatottnál is együtt dolgoztunk, Péter pedig három évig volt mellettem a válogatottnál – nyilatkozta az MTI-nek Rátgéber László. – Olyan, mintha a testvéreimet vesztettem volna el, együtt jártunk nyaralni, teljesen összenőttünk. Nem tudom felfogni ezt a tragédiát."
„Két igazi sportembert veszítettünk el, akik egész életükben a jó ügy érdekében, a sport és a tehetség ünnepéért dolgoztak, mindezt magas szakmai színvonalon tették. Sosem felejtjük el őket, hiszen a győri kosárlabdasport legfényesebb sikereit köszönhetjük tevékenységüknek" – mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, hozzátéve: a városnak és a csapatnak egyaránt nehéz lesz feldolgoznia ezt a tragédiát, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak.
 
(A Nemzeti Sport honlapjáról)
 
 
Két ereje teljében lévő, életigenlő, vidám férfi távozott közülünk, akik igen sokat dolgoztak, tettek a magyar kosárlabdáért. [...]
 
Tapodi Péter a BEAC-nál kezdett edzősködni, majd a szolnoki lányokat vezette Magyar Kupa elsőségig és Európa-kupa, valamint bajnoki ezüstéremig. Diósgyőrben - nem ritkán igen nehéz anyagi körülmények között - ért el szép sikereket, majd a győri együttest vezette a hazai élmezőnybe. Akárhol is dolgozott, sok barátra tett szert. Amikor Győrbe került, akkor még honi viszonyok között átlagon felüli anyagi körülmények között működő klubban dolgozhatott - korábbi eredményei alapján talán nem véletlen, hogy éppen őt találta meg a feladat, vagy őt találták meg a feladatra.
 
Ő szorgalmazta Fűzy Ákos Győrbe kerülését. Azét a Fűzyét, aki 3 éve Pécs utolsó bajnokcsapatát vezette csúcsra, méghozzá az egy évvel azelőtti Euroligában a Final Four-ig menetelő, s utána gyakorlatilag együtt tartott Sopron ellenében. Az a 3-0-s pécsi diadal, azon belül is a harmadik pécsi győzelem szinte csodaszámba ment. A harmadik meccsen három legjobbja, Nicole Ohlde, Vajda Anna és Kelly Mazzante nélkül minden idők talán legjobb magyar döntő sorozatban lejátszott mérkőzésén Sopronban, hosszabbítás után 100-96-ra diadalmaskodva lett bajnok a Péccsel. [...] Fűzy, tudva, hogy egyéni képességek tekintetében csapata elmarad a riválisától, ezt próbálta "meglovagolni". Kifelé menet a teremből, ahol videóztak, egy hirtelen ötlettől vezérelve megállította játékosait, s megkérdezte Iványi Dalmát, hány éves volt, amikor először bajnok lett. A válasz az volt: 19. Utána akkori csapata fiataljaihoz, többek között Horváth Lillához, Raksányi Krisztinához és Sarok Nikoletthez fordult, az ő korukat kérdezve. 19-20, felelték a lányok. Ákos pedig így zárta a beszélgetést: akkor most ez a ti bajnokságotok lesz. Az lett.
Két évre rá a Győrrel is csúcsra jutott. És az Euroligában is káprázatos győzelmeket aratott, szerény, finom humorú ember és óriási stratéga volt. Ahogy a több világszárral, köztünk napjaink talán legjobb centerével, Tina Charles-szal felálló Wisla Krakkót "oktatták" 83-67-re, mestermunka volt. [...]
Ákos és Péter óriási űrt hagytak maguk után. A kosárlabdában, a családjukban és sok-sok ember szívében. A szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.
 
Nyugodjanak békében.
 
(Részlet egy megemlékezésből a kezdő5.hu-n)

 Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Elhunyt Gurics György
Tovább


Elhunyt Gyarmati Olga
Gyarmati Olga
(1924-2013)
Tovább


Elhunyt Gyetvai László
Tovább