Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Kiadványaink

Kozák Lajos fotográfiák

2013. 07. 25.  

Kozák Lajos fotográfiák

(Kasza Gábor - Szabó Lajos, Bp., 2012.)

 

„A sportfotográfusként ismert Kozák Lajos munkásságának elfeledett oldala került napvilágra, és a fotótörténet új alakja rajzolódik ki előttünk. Képei a harmincas és negyvenes évek progresszív magyar fotóművészetének egyfajta summázatát adják, munkáiban azonban megjelenik egyénisége, megkülönböztetve őt művésztársaitól. Méltán sorolható a korszak neves fotográfusai közé, többek között: Vadas Ernő, Dulovits Jenő és Kinszki Imre, akik világszínvonalú képeket készítettek. Általuk az akkoriban már Párizsban alkotó magyar származású kortársak, André Kertész és Brassai látásmódja és annak magyar gyökerei is új megvilágításba kerülnek.” (fülszöveg)

 

A kötetben a közölt szövegek és képaláírások angol fordításban is olvashatók.

 Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Hódolat a bajnoknak
2013. 07. 24.
Azon munkálkodott sportfotósként is, hogy a pillanaton túlmutató látványokat rögzítse a fényképeivel. A sport mélyen emberi arcát mutassa meg. Azt, ami az életünk legfontosabb és legáltalánosabb lényege.
Tovább


A magyar ifjúság testi nevelésének története
2013. 07. 23.
A könyv az iskolai testnevelés magyarországi változásait és fejlődését mutatja be sok korabeli dokumentummal és képpel illusztrálva.
Tovább


Nők a magyar sportban
2013. 07. 22.
Színes és fekete-fehér képekkel gazdagon illusztrált kötet, mely a női részvételt és jelenlétet tárgyalja a hazai sportéletben, a kora középkori kezdetektől egészen a XX. század végéig.
Tovább