Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Kiadványaink

Kabos Endre (1906-1944), az elegáns bajnok

2013. 07. 26.  

Kabos Endre (1906-1944), az elegáns bajnok
(Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Bp., 2013)

„A tömeg már a pályaudvaron a vállára emelte, az utcán ezrek éltették az 1936-os berlini olimpia vívó hősét, Kabos Endrét. Amikor hazaért a körúti bérházba, a tömeg betódult utána az udvarra és mámoros örömmel a nevét skandálta. Sporttársai, elegáns katonatisztek kardjukat a fogasra akasztották, amikor sakkozni jártak hozzá. Ám amikor Kabos azt fontolgatta, elindulna a Maccabi Játékokon, nekirontott a sajtó. S bár többen igyekeztek, a zsidó törvények hatálya alól nem sikerült fölmentetniük. Ha még egy partit játszik a sportklubban, akkor elkerüli a robbantást a Margit hídon 1944-ben. Holtteste sohasem került elő. A napfény íze című film hősét róla és Petschauer Attiláról mintázta Szabó István.
Unokahúga, Keleti Éva fotóművész őrzi azt a több száz fotót, amelyből válogatva megidézhettük e nagyszerű sportember alakját.”Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Kozák Lajos fotográfiák
2013. 07. 25.
A sportfotográfusként ismert Kozák Lajos munkásságának elfeledett oldala került napvilágra, és a fotótörténet új alakja rajzolódik ki előttünk. Képei a harmincas és negyvenes évek progresszív magyar fotóművészetének egyfajta summázatát adják, munkáiban azonban megjelenik egyénisége, megkülönböztetve őt művésztársaitól. 
Tovább


Hódolat a bajnoknak
2013. 07. 24.
Azon munkálkodott sportfotósként is, hogy a pillanaton túlmutató látványokat rögzítse a fényképeivel. A sport mélyen emberi arcát mutassa meg. Azt, ami az életünk legfontosabb és legáltalánosabb lényege.
Tovább


A magyar ifjúság testi nevelésének története
2013. 07. 23.
A könyv az iskolai testnevelés magyarországi változásait és fejlődését mutatja be sok korabeli dokumentummal és képpel illusztrálva.
Tovább