Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Nevek-Legek

A magyar sport első világbajnoka - Kronberger Lili

Kronberger Lili /Szentgyörgyi Imréné/ (Budapest, 1890. november 12. – 1974. május 21.)

 
Legkiemelkedőbb eredményei: négyszeres világbajnok (Troppau, mai nevén: Opava, 1908; Budapest, 1909; Berlin, 1910; Bécs, 1911), háromszoros magyar bajnok (1908-1910).
 
Egyike az első női versenyzőknek a magyar és a nemzetközi műkorcsolya sport történetében. Eleinte férfiakkal versenyzett, ugyanis annyira kevés nő foglalkozott ezzel a sporttal, hogy nem rendeztek számukra külön bajnokságot. Mikor már volt külön hölgyverseny, azt rendszeresen megnyerte.
 
Gyermekkorától korcsolyázott, hétévesen már az ismert Victor Seibert edzette. 16 éves korában vett részt először világbajnokságon és bronzérmet szerzett (Davos, 1906). A következő évben (1907) megrendezett bécsi vb-n szintén harmadik helyen végzett.
 
1908-tól uralta a világbajnoki mezőnyt, Troppauban a dobogó legfelső fokára állhatott (a versenyt utólag minősítették világbajnokságnak). 1909-ben egyedüli női indulója volt a budapesti vb-nek, ahol sikeresen megvédte világbajnoki címét. 1910-ben és 1911-ben sem akadt jobb versenyző nála, újból aranyérmet szerzett.
 
Élete tragédiája, hogy nem vehetett részt olimpián, pedig eséllyel indult volna az 1908-as londoni versenyen. Ő lehetett volna az első női magyar olimpiai versenyző, de a nem megfelelő háttér miatt nem tudott felkészülni a megmérettetésre.
 
Férjhezmenetele után, sportsikerei csúcsán, az 1911-es címvédő bécsi világbajnokságot követően hagyott fel a versenyzéssel. Ez volt az a verseny, ahol Kodály Zoltánnal közös újításukat bevezették a műkorcsolya világába: ő volt az első a világon, aki zenei kísérettel előadott művészi programot mutatott be. Mozdulatainak csak rá jellemző eleganciája és harmóniája még inkább kitűnt a zene hatására. A zene mára már minden verseny velejárója lett, e nélkül elképzelhetetlen a műkorcsolya.
 
Férje dr. Szentgyörgyi Imre, a Budapesti Korcsolyázó Egylet elnöke volt, a nemzetközi szövetségben is magas pozíciót töltött be, illetve a sportág versenyszabályainak kidolgozásában is úttörő szerepe vállalt.
 
Lili öt évvel visszavonulása után újra korcsolyát húzott, visszatért a jégre, ekkor azonban már nem tudott jelentős sikereket elérni.
 
1983-tól a zsidó sporthírességek csarnokának (International Jewish Sports Hall of Fame) tagja.
Terták Elemér előterjesztésére 1997-ben a valaha élt legjobb műkorcsolyázók közé választották (The World Figure Skating Hall of Fame).  

Vissza a nevekhez