Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Sportagóra

Korcsolyázás anno

2014. 01. 20.  
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítása
Illanka, csúszkandó, teténke – ha nem tennénk hozzá a ma is használt iringálni, vagyis csúszkálni szavunkat, nem is tudnánk, hogy az egyik legrégibb sportolásra alkalmas eszközünkről, a csont- vagy fakorcsolyáról beszélünk. A korcsolyázás néprajzi előzményeit, a korcsolya fejlődésének legfontosabb stádiumait bemutató tárgysor összeállításában segítségül hívtuk néhány budapesti múzeumot is.
A látogatók a tablók és az információs pult segítségével átfogó képet kapnak a műkorcsolya történetéről, a budapesti világversenyekről is. A touch-screenes állomáson emellett életrajzokat, eredménylistákat találnak. A mintegy 40 kérdésből álló kvízt azoknak ajánljuk, akik már végignézték a kiállítást.
A korcsolyázók a legszebb, a muzeológusok pedig az egyik legrégebbi magyar sportágat tiszteljük a korcsolyában, hisz az 1870-es években már nem csak „pályájuk” volt a Városligeti tavon, hanem egyesületük is, mégpedig a Budapesti Korcsolyázó Egylet. Nem csoda hát, hogy az első magyar világbajnokot – Kronberger Lili – és az első Európa-bajnokot – Földváry Tibor – ez a sportág adta, és az első hazai rendezésű nemzetközi versenyek között is a korcsolyát találjuk.
A kiállításon számos kiváló egyéni műkorcsolyázó – Almássy Zsuzsa, Sebestyén Júlia – mellett olyan nagyszerű párosokkal is megismerkedhetnek, mint a Nagy testvérpár, a Rotter-Szollás, vagy a közel-múlt kedvenc táncos párja: Regőczy Krisztina és Sallay András. De olvashatnak Méray Horváth Zsófiáról, vagy egy magyar technikai újításról, az egykaros halálforgásról is. Megtudhatják, mi köze van az Országos Mentőegylet megalapítójának, Kresz Gézának a korcsolyázáshoz.
A múzeumok világát kedvelők biztosan szívesen időznek az érmek, serlegek, díjak között – a talán legszebb sportdíjunkat, a Búsbach-vándordíjat a múzeum kifejezetten erre az alkalomra restauráltatta. Eredeti állapotukban láthatnak számos kűrruhát, melyek közül néhányat Vogel Eric tervezett.
Külön figyelmet érdemelnek a múlt század első feléből származó plakátok, ill. azok mai printjei.

A kedves látogató most – ha a tér ugrani nem is engedi – legalább lelépheti a TV nézőnek mindig oly megkülönböztethetetlen ugrásokat: az Axelt, Salchowot, Rittbergert, Toe-loopot, Flipet és Lutzot.
A kiállítás készítői köszönik Almássy Zsuzsa, Czakó György, Király Ede özvegye, Kozáry Józsefné, Regőczy Krisztina, Sallay András, Saly Noémi, a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Néprajzi Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége segítő közreműködését, támogatását.
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum „Korcsolyázás anno” című kiállítása hétfő kivételével naponta 10-18 óráig látogatható, a SportAgórán, a Papp László Sportaréna mellett.
A Műkorcsolya és jégtánc EB időtartama alatt minden érvényes belépőjeggyel rendelkező látogató számára ingyenes!

 

 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Az Ezüstgerely pályázat díjazottjai (2013)
2013. 11. 15.
A díjazott és a kiállításra került pályaműveket 2013. november 15-től december 15-ig tekinthették meg kedves barátaink a SportAgórán.
Tovább

A magyarországi vívósport története
2013. 10. 22.
2013. augusztus 1. és október 22. között tekinthette meg a nagyérdemű a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum vívástörténeti kiállítását A magyarországi vívósport története címmel a SportAgórán.
Tovább


"Harminc éve volt az első" - Jégkorong VB-k története
2013. 05. 17.
A Magyar Jégkorong Szövetség 2013. április 14—20. között rendezte az IIHF Divízió I. Jégkorong Világbajnokságot. A küzdelmekhez kapcsolódóan 2013. április 12-én nyílt meg a SportAgorán a  Magyar Jégkorong Szövetség és a Magyar Sportmúzeum kiállítása, amit több mint hatezer látogató tekintett meg.
Tovább

Történelem a pályán – magyar-román labdarúgó kapcsolatok
2013. 04. 30.
2013. március 22-én délután a román és magyar válogatott zárt kapuk mellett, üres nézőtér előtt játszotta a 2014-es Világbajnokság selejtező mérkőzését Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban.
Tovább