Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Sportgyűjtemények

Ceglédi Sporttörténeti Bizottság

2014. 01. 23.  
Cegléd város hivatalos honlapjáról:

Cegléd városi sporttörténeti gyűjtemény


 
Harminc évvel ezelőtt - 1978-ban - néhány lelkes, nyugdíjas sportember megalakította a Ceglédi Sporttörténeti Bizottságot. A máig nem jogi formát öltő civil szervezet Kürti Béla tanár, helytörténeti kutató vezetésével célul tűzte ki a város, akkor közel százéves sportmúltjának felkutatását.

A kezdeményezést jó ideig csupán az akkori városi sportfelügyelő segítette. A gyűjtőmunka elkezdődött és az évtizedek során sok ezer dokumentum, sporttal kapcsolatos emlék, relikvia és különböző tárgyak kerültek nyilvántartásba, amit a társadalmi kör tagjai rendszereztek és várták, hogy mielőbb kiállítás keretében is bemutathassák.

Erre jóval később kerülhetett sor, amikor a Város Önkormányzata önálló helyiséget biztosított a Sporttörténeti Gyűjtemény részére. Az ország első vidéki sportmúzeumát Cegléden, a Gubody u 9.szám alatt Gallov Rezső, a sportot felügyelő államtitkár avatta fel, 1992. május 12-én. A megváltozott körülmények ambicionálták a tagokat és azok hatalmas lelkesedéssel láttak munkához, hogy bemutathassák másfél évtizedes gyűjtőmunka eredményeit.

Jelenleg a három kiállító teremben, mintegy 120 négyzetméteren láthatóak az értékes trófeák, az egykori sportsikerek emlékei, jelesül versenydíjak, kupák, relikviák és sok minden, ami a sporttal társítható. Ezen felül a 2100 kötetes könyvtár, korszerű tároló és előkészítő helyiség biztosítja a kutatók, a szak- és diploma dolgozatok készítőinek munkáját.

A ceglédi illetőségű olimpikon tablóján szereplők megtestesítik - keretbe foglalják - a helyi sportélet majd teljes korának sikereit, dicsőségét.

1924-től egészen 2004-ig. Természetesen a vitrinekben és tárolókban nemcsak a 20 olimpikon változatos és sok színes tárgyát bemutató emlékek emelhetőek ki. A világ- és Európa-bajnokságok résztvevői és sikereik szintén kiemelkedő értékűek a sportban.
Szondy István olimpiai- és világbajnok öttusázó, a birkózó világbajnok Gál József - mellesleg Cegléd város díszpolgárai - díjain felül láthatóak a többi olimpikon emlékei, azután az Európa-bajnokaink ( Ecser Károly, Csordás György, Máthé Sára, Bódi Jenő, Ungvári Miklós és Lőrincz Tamás ) díjai, a kontinens válogatottak, Zsengellér Gyula (labdarugó) és Pásztor István (kézilabdázó) emléktárgyai is. De büszkék lehetünk a világbajnoki bronzérmes Reznák János (birkózás), Gyikóné Simon Gizella(kézilabda) , valamint az Európa-bajnoki bronzérmesünk Harczi Zsolt ( asztalitenisz ) nálunk látható medáljaira is.

Az élsport képviselői mellett bő keretben foglalkoznak a város sportja kialakulásával, fejlődésével, benne az iskolai- és szabadidő sporttal is.

A felbecsülhetetlen eszmei értékű tárgyakban több ezer látogató gyönyörködhetett az elmúlt 15 évben, köztük a helyi lakosokon kívül számtalan hazai- és külföldi, akik Ceglédre látogattak.

Az állandó bemutató mellett több alkalommal időszaki kiállításokon mutatja be a múzeum egy-egy aktuális témakör összegyűjtött anyagát. Ilyenek voltak az elmúlt években:
•    A ceglédi sport első évszázada
•    Ceglédi olimpikonok
•    A sport és irodalom
•    A ceglédi labdajátékok története
•    Az olimpiai játékok története
•    Olimpiai zászló, jelvény és könyv kiállítás
•    A teke sport története Cegléden

A városközpontban található a sportmúzeum. Utcai falán látható márvány emléktábla őrzi Cegléd város sportja, két életre hívójának emlékét, Gubody Ferenc egykori polgármester és Paulovits Károly kortárs tanító személyében.

A sporttörténeti kutatómunka segítésére 1991-ben közalapítványt hoztak létre az alapítók, hogy ezzel is lehetőséget biztosítsanak a magasabb szintű munka elvégzéséhez.

A ceglédi sportmúzeum a Magyar Olimpia Akadémia támogatásával úttörő szerepet vállal a sporttörténeti hagyományok ápolásában. Több alkalommal volt a város házigazdája országos szintű szakmai fórumoknak, tanácskozásoknak.

A három évtizedes munka részsikereit és egyes témaköreit kiadói minőségben könyvbe is foglalták a bizottság szakírói. Ezek a kiadványok megtalálhatóak, illetve megvásárolhatóak a helyszínen. Legutóbb a város asztalitenisz sportjának 75. éves történetét dolgozta fel Magyar László és Péter Aladár. A könyv megvásárolható a Szabadság téri könyvesboltban is.

A Sporttörténeti Bizottság, s egyben a múzeum vezetői:
1978 - 2000-ig Kürti Béla
2000 - 2004-ig Tószegi Miklós
2005 - től Magyar László

Cím:     2700 Cegléd Gubody u. 9. szám alatt! / a Főposta mögött/
Telefon:     a nyitvatartási időben: 53/ 316-930
Információ:    Magyar László 06-30/214-0883
Nyitva tartás:    kedden és csütörtökön 15-től 18 óráig
Igény, illetve csoportos látogatás esetén más alkalommal is biztosítják a belépést ( a 30/214-0883-as telefonon lehet időpontot egyeztetni.)
Belépődíj:    nincs
 


Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Magyar Evezős Szövetség
2014. 01. 23.
Tovább


Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület
Tovább


Újpesti Torna Egylet
Tovább