Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Tanulmányok

A 2014. évi nyári ifjúsági olimpiai játékokról

2014. 08. 05.  
A YOG kezdeteiről

Az ifjúsági olimpiai játékok (Youth Olympic Games – YOG) ötletét már 2001-ben felvetette Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori elnöke. A javaslatnak azonban évekig nem lett foganatja, viszont ez nem jelentette azt, hogy a felvetés a feledés homályába veszett; a NOB 2007. július 6-án a Guatemalavárosban megtartott 119. ülésén egyhangúan döntött az ifjúsági olimpia létrehozásáról és négyévenkénti megrendezéséről.
 
Az új versenysorozat célja, hogy a fiatalok körében felkeltse az egyre lanyhuló érdeklődést a testmozgás iránt. Az ifjú sportolók körében nem csak az olimpizmus eszméjét kívánja elültetni, hanem oktató és nevelő célzattal hasznos elfoglaltságot, egészséges életmódot és pozitív jövőképet próbál adni, továbbá igyekszik segíteni a gyerekek társadalmi integrációját és más nemzetek gyermekeivel szembeni nagyobb empátiakészség kialakulását.

Az első nyári ifjúsági olimpiának 2010-ben Szingapúr adhatott otthont, míg az első ifjúsági téli olimpiára 2012-ben az ausztriai Innsbruckban került sor. A 2014. évi, soron következő, második nyári ifjúsági olimpia rendezési jogára Nanjingon kívül a lengyel Poznan és a mexikói Guadalajara pályázott még. Utóbbi pénzügyi okok miatt visszalépett, végül a lengyel nagyváros 47:42-es arányban alulmaradt a szavazáson. Lássuk, mit érdemes tudni a győztes Nanjingról!

Kína egykori fővárosa

Nanjing (népszerű magyar átírás Nancsing) jelenleg Jiangsu tartomány fővárosa, amely Peking és Sanghaj között helyezkedik el a Jangce-folyótól északra. Kína négy nagy ősi városának egyikeként az i.e. 3. századtól hat dinasztián keresztül volt az ország fővárosa, kulturális és történelmi szerepe így rendkívül meghatározó. A Kék-folyó deltája olyan ipari területen fekszik, amely Kína gazdaságilag egyik legfejlettebb területe, kiépült infrastruktúrával, fejlett autó-, elektronikai, petrolkémiai, vas- és acéliparral; ezáltal Nanjing korunk legfejlettebb ipari városainak egyike. A Kínai Olimpiai Bizottság szerint, ha augusztusban sikeresen meg tudják rendezni a nanjingi ifjúsági olimpiai játékokat, az kedvező hatással lehet egy újabb pályázatra is, hiszen Kína eltökélt szándéka, hogy Peking és Csangcsiaku elnyerje a 2022-es téli olimpia rendezési jogát.


Visszafogott költségvetés a zöld városban

A játékok szervezői rendkívül sok tapasztalatot meríthettek a 2008-as pekingi olimpia eseménysorából, s ezt igyekeznek is kamatoztatni, de jóval visszafogottabb költségvetéssel. A hat évvel ezelőtti, 4 órás megnyitó helyett ezúttal csak 90 percesre számíthatunk, és a korábbi 14 ezer fő helyett csupán harmadannyi előadóval. Az ünnepséggel kapcsolatban egyébiránt fiatalos életerőt ígérnek, illetve sor kerül majd a metropolisz történelmi múltjának és jellegzetes kultúrájának bemutatására is.
Ugyanakkor nemcsak a megnyitó szerényebb kivitelezésében mutatkozik meg az anyagi források bölcs beosztása, hanem az építkezésekben is. Mindössze egy létesítmény épült újonnan – az Ifjúsági Olimpia Sportpark – ezen felül a közlekedés modernizálására és a levegő tisztaságára helyeztek nagy hangsúlyt. A szervezők a tömegközlekedés használatát igyekeznek népszerűsíteni, ennek érdekében három új metróvonalat adtak át, illetve érvényes belépővel ingyenesen használhatják majd a nézők a buszjáratokat. A tisztább levegő érdekében 30 környezetszennyező gyárat zártak be, ezen felül a szervezőbizottság 300 környezetkímélő járművet kapott szponzorától, a SAIC Motortól, Kína legnagyobb autógyártójától. Ezekkel az autókkal szállítják majd a versenyzőket, az esemény után pedig mind a 300 járművet bevonják a helyi tömegközlekedésbe.


Számolgassunk!

2014. augusztus 16. és 28. között, 204 ország 15 és 18 év közötti sportolója indul a versenyeken; minden olimpiai bizottságnak legalább 4 indulót kell delegálnia. A nyári játékok rendezési költségeit a NOB mintegy 30 millió dollárra határozta meg – költségkímélő megoldásként a versenyekre nem kell új sportlétesítményeket építeni. A költségvetés mellett a NOB korlátozza a sportolók létszámát is, így maximum 3500 sportoló és 875 tisztviselő részvételét engedélyezi a nyári játékokon, szemben a felnőtt mezőny tízezres létszámával. A YOG időtartama is rövidebb, mint a „nagy” olimpiáké, ugyanis a verseny csak 12 napig tart.
 
Nincs korlátozás viszont a sportágak számában! A londoni ötkarikás játékok 26 sportága a riói szabályok értelmében kiegészült további kettővel, így az alábbi 28 számban indulnak a versenyzők: asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, evezés, golf, gyeplabda, hétfős rögbi, íjászat, kajak-kenu, kerékpározás, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, lovaglás, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, súlyemelés, taekwondo, tenisz, tollaslabda, torna (szertorna, ritmikus gimnasztika, trambulin), triatlon, uszodai sportok (úszás, műugrás), vívás, vitorlázás.

 
Közönségkapcsolat
 
A szervezők a kezdetektől fogva törekedtek arra, hogy bevonják a sportkedvelőket, akár az előkészületekbe is. Képzőművészeti verseny keretén belül került kiválasztásra például az ifjúsági olimpia érmeinek dizájnja is. A mintegy 300 pályamű közül a 23 éves Matej Čička alkotása nyerte el a bírák tetszését. A fiatal szlovák sportrajongó „A győztesek nyoma” (Track of Winners) címet adta munkájának, a felhasznált formák pedig a dobogón álló győztes sportolókra utalnak.

2014. április 30-án indult útjára az olimpiai láng Athénból Nanjingba, ezzel egy időben a fiatal korosztályt célzó kezdeményezés is elindult: a virtuális fáklya! Magyarországon május 11-én reggel 8 és délután 4 óra között haladt át az ifjúsági olimpia lángja, azonban aki lemaradt volna az eseményről, az egy egyszerű applikáció révén még részese lehet augusztus 16-ig a menetnek. Az alkalmazás letöltésével magunk is megtehetünk egy tetszőleges távot a virtuális fáklyával, a profilunkon keresztül pedig regisztrálhatjuk magunkat a láng hordozói között.

A II. ifjúsági olimpia kabalájáról, Lele-ről már olvashattak korábbi cikkünkben – a szivárványszínű kavics Fulecohoz, a 2014-es futball világbajnokság kabalaállatához hasonlóan saját online csatornával rendelkezik, így a NanjingLeLe Fun TV-n keresztül betekintést nyerhetünk az előkészületekbe is.

Az eddig ifjúsági olimpiákon szerzett 6 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzérem alapján az összesített éremtáblázat 13. helyén áll Magyarország – bízunk benne, hogy ezt a szép listát tovább fogják gyarapítani ifjú olimpikonjaink. Augusztus 10-én utazik ki a 81 fős magyar küldöttség, köztük az 57 versenyzővel, akiket az utazás napjáig egyenként is megismerhetnek olvasóink a következő napokban közreadott cikksorozatunkban


Szerző: Tóth Viktória
Kiemelt Sportágak Projekt
 
Források:
http://mob.hu
http://hvg.hu/vilag/20070706_olimpia_sport_ifjusag
http://www.olympic.org/nanjing-2014-youth-olympics
 
Képek forrása:
http://www.freelogovectors.net/nanjing-2014-summer-youth-olympics-logo/ 
http://www.expo-china.com/pages/hall/201202/1312/hall_tupian.shtml
http://www.medaldesigncompetition.com/en/winners/374#winnersAncre
http://en.wikipedia.org/wiki/Nanjing#mediaviewer/File:%E5%8D%97%E4%BA%AC%E5%85%A8%E6%99%AF.jpg
 
Olimpiai láng applikáció : http://torchrelay.nanjing2014.org/
Lele TV: https://www.youtube.com/user/nanjing2014yog
Vissza a cikkekhez
További tartalmak

A foci vb-k mellőzött sztárjai: a labdák
2014. 07. 14.
Az elmúlt hetekben a futball világbajnokság tartotta lázban a világot. Mindenki találgatott, vajon...
Tovább


BRAZÍLIA, 2014 - AVAGY: VB-RE HANGOLVA…
2014. 06. 12.
A brazíliai labdarúgó világbajnokság vitathatatlanul a beköszöntő nyár legnagyobb sporteseménye.
Tovább


Manno Miltiadesz különös pályafutása
2014. 06. 11.
2014. június 5-7. között rendezték a XI. Országos Sporttudományi Kongresszust a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában. A következő előadás-kivonat és dia a fent nevezett konferenciára készült.
Tovább