Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Tanulmányok

Magyar versenyzők az Ifjúsági Olimpiai Játékokon

2014. 08. 06.  
Ahogy korábbi cikkünkben ígértük, a nanjingi nyári ifjúsági olimpiai játékokig hátralévő napokban honlaponkon bemutatjuk a versenyen induló magyar fiatalokat.

Elsőként a kajak-kenusokkal, majd a judosokkal ismertetjük meg kedves olvasóinkat. Kísérje figyelemmel oldalunkat, mert e lista napról-napra bővül.Kajak-kenu
Homonnai Luca
 
„Már az életem része lett a kajakozás és egyszerűen úgy érzem, hogy kötelességem edzeni. A lelkiismeretem sem engedi, hogy ne edzek, mert akkor nem tudok odaállni úgy egy rajthoz, hogy 100%-osan felkészültem. Versenyek előtt másfél napot pihenek, és akkor tudok valóban pihenni, ha nem keletkezik bennem hiányérzet.” Tapasztalt trénere, Fazekas Tibor titkos vágya az olimpiai győzelem: „Ismerve a nemzetközi mezőnyt és Luca jelenlegi formáját, nagy szerencsétlenségnek kell történnie, hogy ne nyerjen. Nagyon komoly, kemény versenyző is lehet még belőle.”

Koleszár Zoltán
 
Edzője, Bedecs Ferenc szerint annyira ügyes, hogy ha kivágnánk egy fát és vízre tennénk, azzal is tudna közlekedni. Technikailag nagyon képzett, úgy tud fordulni, hogy a bóják gurulnak a hajó oldalán. Zoli nem egy nagy tömegű versenyző, így gyorsan meg tudja indítani a hajót, és ez a fordulókban különösen jól jön, amikor a kenu veszít a sebességéből.  A mozgást nagyon érzi, az állóképessége is rendkívüli, kiválóan fut hosszú távon, a sprinthez pedig még várják, hogy igazán megjöjjön az ereje. A mostani nyolcas alakú pálya a sok fordulóval rendkívül kedvező a technikás fiatal kenusnak. „Azt ígérhetem, hogy mindent kiadok majd magamból és köszönöm annak, aki szurkol nekem. Szükség lesz rá!”
Mozgi Milán
 
A tokaji fiú igazán aktív sportember, szívesen próbál ki a kajakon kívül más sportágakat is: hobbi szinten motorozik és thai bokszol, utóbbi esetén nagy fölénynek számít a kiváló erőnléte és állóképessége. Milánnak sikerült felélénkítenie a sportéletet a Bodrog-parti városban – elmondása szerint a kajak-kenu feljövő félben van, az eredményei pedig inspirálják a fiatalabbakat is. „Bízok benne, hogy példaként szolgálhatok a kisebbeknek.” Ha összeállíthatná álmai kajak négyesét, akkor Tótka Sándor ifjúsági olimpiai bajnokkal és Dudás Miklós ifjúsági világbajnokkal lapátolna szívesen együtt, de persze példaképe, Kammerer Zoltán is bőven beférne még abba a hajóba.  


Judo
Gercsák Szabina
 
A miskolci Gercsák Szabina 14 éve foglalkozik a cselgáncssal, ami szerinte fegyelemre és tiszteletre nevel: „megtanítja hogyan kell tisztelni az ellenfelet, megtanít minket emelt fővel veszíteni.” Kis plüss kabaláját minden versenyére magával viszi és más praktikákkal is készül egy-egy versenyre. Célja, hogy az olimpián maximálisan ki tudja hozni magából a felkészülésre szánt rengeteg energiát. 

Sárecz Márton
 
A szekszárdi fiatal az óvodában ismerkedett meg a cselgánccsal, azóta kitartóan űzi. Noha voltak nehéz pillanatai, de mindig átlendült a holtponton. Ennek eredményeként nagyszerű sikereket ért el. Legbüszkébb a Portugáliában, az Európa-Kupán megszerzett bronzérmére. Az olimpián célja az első 7 közé bejutni, de akkor lenne a legelégedettebb magával, ha éremmel térhetne haza.  
Kerékpár

Hegyikerékpár

Erdélyi Attila
 
A fiatal kerékpáros 2007 óta ül a nyeregben, a Cube Csömör keretein belül versenyez. A nagy meleg nem tántorítja el a tekeréstől, ellenben a hideg, fagyos időszakot nem nagyon kedveli. Legbüszkébb két éve a grazi Európa-bajnokságon elért negyedik helyezésére. Kis kabaláját minden versenyére magával viszi. 


Megyaszai Lilla

 
2009-ben választotta az ifjú hölgy a hegyikerékpárt, mert ebben igazi kihívást látott. Télen a síelésnek is hódol. A versenyeken nem tart a sérülésveszélytől, hiszen az mindig benne van a pakliban szerinte. Az olimpián szeretne pontszerző helyet elérni. 
Országúti kerékpár
Móricz Dániel
 
Az ifjú tehetség a triatlon után váltott át a kerékpározásra és került a Központi Sportiskolához. A sportolás mellett művészeti iskolába jár, nagyon szeret rajzolni. Kabalája egy plüsskutya, amiből erőt meríthet. A tavalyi osztrák körversenyen magyarként a 14. helyen végzett. Az olimpián szeretne bekerülni az első tíz közé. 

Tolnai Zsanett

 
Az országúti kerekes első sportja a triatlon volt, de mivel a kerékpározás volt a kedvenc része, ezért átpártolt annak kizárólagos űzésére. A kerékpározást azért is tartja jónak, mert „kihozza az emberekből azt a küzdést, ami egy sportolónak úgymond elvárás”. Az olimpián mindenképp szeretne pontszerző helyen végezni. 


Vitorlázás


Érdi Mária
 
Mári még csak pár éve ismerkedett meg ezzel a sporttal, máris hatalmas sikereket ért el benne. Legutóbb az ifjúsági világbajnokságon korosztályában az első, összetettben a második helyet szerezte meg.  Korábban tájékozódási lovaglással is próbálkozott (ebben is országos bajnok lett), de mióta megismerte a vitorlázást, csak ennek a sportnak hódol. Nanjingban az első hat hely valamelyikét szeretné megcsípni.
Vadnai Jonatán
 
Jonatán családjában előtte sem volt ismeretlen sport a vitorlázás, édesapja és bátyja is ezt a sportot űzi.  A tehetséges fiú zenehallgatással hangolódik rá a koránt sem izgalommentes versenyekre. Mint mondta, nagyon szereti, hogy ez a sport  nem monoton, mindig akadhat egy váratlan helyzet, amit gyorsan kell megoldani.  Az olimpián a dobogót célozza meg.
Ökölvívás
Könnyű Richárd

 
Ötévesen kezdte az ökölvívást, a Vasas, majd az Újpest sportolója volt; mint mondta, épp úgy csépelték egymást a társaival, mint ahogy a felnőttektől látták. Miután családjával elköltözött, az Egri Városi Sportiskolánál folytatta a bokszolást, a mai napig a testvérével együtt járnak az edzésekre. Az elmúlt években sokat fejlődött, a klubja büszke lehet rá, hogy a 60 kilogrammos súlycsoportban ő képviseli hazánkat Nanjingban. A távolabbi cél pedig a felnőtt olimpia a számára.Tóth Richárd
 
Nem lehet véletlen, ha egy 64 kilogrammos ökölvívó a társastáncban is otthon érzi magát – a táncot szűkebb hazájában máig műveli, bár felfelé ívelő sportolói karrierje egyre kevesebb időt hagy a hobbijára. Kilencévesen fedezték fel Kaposvárott egy toborzón, ma már a Ring Sport Klub versenyzője. Korosztályában világbajnoki ötödik helyezett lett az idén, nem kétséges, hogy ott a helye az ifjúsági olimpián. Két év múlva már Rióban szeretné viselni a címeres mezt.
 


Komor László

 
A Debreceni Vasutas Sport Club +91 kilogrammban versenyző ökölvívója a meccsek előtti kézfogás után hármat üt a sarok felé, ezzel hangolja magát a küzdelemre az utolsó pillanatban. Tavalyi sérülése, a kéthónapos kihagyás sem törte meg. A korosztályos világbajnokságon szerzett bronzérmével egyúttal elsőként kvalifikálta magát az ifjúsági olimpiára. Legközelebb talán már felnőtt olimpián láthatjuk úgy örülni.
 


Súlyemelés
Molnár Boglárka
Az életteli, jókedvet sugárzó lány a kisbéri súlyemelő műhely hírnevét öregbíti nanjingi szereplésével. Már eddig sem tétlenkedett, tavaly az ifjúsági Európa-bajnokságról bronzéremmel tért haza. Az ifi olimpián a pontszerzés a célja.
„Három hete járt le edzésre – meséli mestere, Imrő Dezső –, amikor közölte velem, hogy olimpiai bajnok akar lenni. Boglárka sok szempontból más, mint a többiek.”
Nos, ha valaki látja őt emelni, jobb, ha észnél van, mert végzetesen kedvet kaphat a sportághoz.
Torna

Dévai Boglárka

A 16 éves szombathelyi tehetség az óvodában találkozott először a tornával. Ugyan más sportágakat is kipróbált, de a torna ejtette rabul szívét leginkább. Legkedvesebb számára az ugrás, ahol reményei szerint Nanjing-ban is a legjobbat tudja kihozni magából. Az idei Európa-bajnokságon összetett egyéniben a 23. helyen végzett, ezzel kiharcolta magának a Kínában való indulás jogát.

Kardos Botond

Budapesti tornászunk a VASAS SC-nél készül a megmérettetésre, nevelőedzője Reszeli Péter, aki a versenysport mellett a taiji gyakorlását is bevetette tornászainál. Ifjú tehetségünk a szerenkénti országos bajnokság minden számában dobogós helyet ért el, így Kínában is nagy eséllyel indul. Példaképe nem más, mint a lólengés olimpiai bajnoka, Berki Krisztián.
Forrás: http://www.utanpotlassport.hu/2014/05/02/tajcsival-nandzsingba/

Lövészet

Péni István


A tehetséges lövész szülei példáját követve választotta a sportlövészetet. A sport és a fegyverek mára mindennapjai részesei lettek. Azt mondja, érdemes belekezdeni ebbe a sportágba, hisz lőni mindenki szeret, ráadásul a versenyeken 60 lövést kell leadni, ami jó esetben 60 sikerélményt is jelent. A versenyek előtt zenehallgatással kapcsolódik ki. Nanjingban célul a dobogót tűzte ki magának.
Asztalitenisz

Szudi Ádám

 
Egy franciakártya-lap (pikk ász) és egy dobókocka – a párosban kétszeres ifjúsági Európa-bajnok asztaliteniszező poggyászába ez a két szerencsehozó tárgy került, mikor útra kelt Nanjing felé. De Ádám nem csak a szerencsében bízhat. Az ifjúsági olimpián az elődöntőbe jutást sem tartja elképzelhetetlennek a kreatív, támadó stílusú játékos. Aztán jöhet az újabb fejezet a pályafutásában: ősztől már Németországban szerepelhet a felnőttek között. Elődei közül Klampár Tibort tiszteli a legjobban; a világbajnok mai napig tartó alázata a sportág iránt példamutató a számára.


Imre Leila

 
A kecskeméti pingpongozó egy orosz versenyző visszalépése révén kapta meg a – magyar csapat időben utolsó – kvótáját Nanjingba. A sokszoros korosztályos bajnok, párosban serdülő Európa-bajnoki bronzérmes lány nem bánta, hogy egy hétre olvadt a nyári pihenőideje, megpróbálja a lehető legjobban kihasználni a lehetőséget, hogy versenyezhet az ifjúsági olimpián. Bár még nagyon messze van a pályafutása vége, úgy gondolja, hogy – édesanyjához hasonlóan – fodrászként fog dolgozni, ha egyszer leteszi a szoftütőt.
AtlétikaKálmán Alexandra

 
A veszprémi lány a bakui válogatón egyéni csúcsot dobott, de úgy tűnt, hogy ez sem lesz elég az olimpiára való kijutáshoz.  Az egyik vetélytársa azonban visszalépett, diszkoszvetés helyett a kalapácsvetést választotta, így Alexandra 10. magyar atlétaként csatlakozhatott a Nanjingban indulókhoz. Filigrán alkatát látva aligha gondolná az ember, hogy Alexandra diszkoszvetőként eredményes sportoló. Serdülőként csupán kéthónapnyi atletizálás után lett országos második. A labdarúgással a sérülésveszély miatt mára teljesen felhagyott, furcsa is volt csapatsportról egy magányosabb sportágra váltania, de mint ahogyan az olimpiai kvalifikáció is mutatja, megérte. „A sport önkontrollra tanít. Sokat segített nekem is, hogy nyugodtabb legyek. Meg kell komolyodni, nem lehet félvárról venni! A diszkoszvetés egy igazán szép sport, nagyon felszabadít, és meg tudjuk csinálni azt a technikát, ami sok embernek nem megy.”

Halász Bence


Az ifjúsági olimpia egyik éremesélyese: jelenleg vezeti a világranglistát kalapácsvetésben, a bakui válogatót pedig korosztályos világcsúccsal nyerte meg. Diszkoszvetésben is jeleskedik, Bakuban ezüstérmes volt, a tavalyi EYOF-ot pedig mindkét számában megnyerte. Versenyek előtt szeret kalapácsvetéses videókat nézni, nagy versenyzők sikereit látva még inkább felpörgeti magát a versenyszituációra. „Úgy gondolom, hogy nagyon sokat tudok dolgozni és másnap kevésbé fáradtan tudok nekiállni az edzésnek. A felkészülést eléggé kihegyeztük az olimpiára, most vagyok szerintem a csúcson. Az erőnlétem megvan, amit pedig még nagyon szeretnék fejleszteni, az a technika. Szerintem, ha valaki csak a felét tudja kamatoztatni annak, amit megtanult a sportpályán, akkor már megérte elkezdeni.”


Schmölcz Márk Xavér


Röplabda, foci és birkózás után végül az atlétika fogta meg igazán, ebben bizonyult a legeredményesebbnek. Németh Miklós, olimpiai bajnok gerelyhajító pályafutása ösztönzi a fiatal tatabányai dobóatlétát. Apróbb technikai hibákat még javítania kell, de fizikai állapotát megfelelőnek érzi a versenyre. Szabadidejét szívesen tölti vízparton, hogy horgászszenvedélyének hódolhasson. „Nagyon nagy öröm számomra, hogy kijutottam, sokat dolgoztam érte.” 


Kiss Réka

Korábban úszott, tornázott, öttusázott, teniszezett, végül az atlétikánál, azon belül is a rúdugrásnál kötött ki. Példaképe édesapja, aki válogatott hármasugró volt, de az egész család rendkívül aktív sportok terén: édesanyja hétpróbázott és 800-as futó volt és a testvérek között is akad rúdugró. Réka nagy vágya, hogy egyszer megdönthesse a magyar csúcsot. Edzője, Szabó Dezső szerint fizikálisan teljesen jó állapotban van, technikailag stabil, Nanjingban pedig minden azon fog múlni, hogy mennyire lesz önbizalma, mennyire hiszi el magáról, hogy sikerülhet megugrania a magasságokat. Ha felszabadult lesz és nem görcsös, akkor akár 3,90-et is ugorhat, amivel megdöntené az egyéni csúcsát. „Nagyon-nagyon tudok koncentrálni, és ki tudom hozni magamból a maximumot abban a pillanatban, amikor kell. Az akaratomat át tudom vinni abba a bizonyos ugrásba, ami a legfontosabb egy versenyen. Nekem fizikailag sokkal nehezebb felkészülni, szellemileg könnyebben oda tudom magam tenni.”

Luterán Petra

„Apukám szerettette meg vele az atlétikát, az ő hatására kezdtem el sportolni, és jelenleg is ő az edzőm. Úgy láttuk, hogy így lesz a legjobb mindkettőnknek… és bejött! Kipróbáltam a gátfutást, a távolugrást és a hétpróbát is, de végül a magasugrásnál maradtam, ez ment a legjobban. Hobbiként szeretek még kosárlabdázni és biciklizni is. Másoknak is szívesen ajánlom az atlétikát, mert nagyon sokszínű. Sok mindent ki lehet próbálni: dobni, futni, ugrani. Mások is biztos találnának benne kedvükre valót. Mindenki mozogjon, minél többet!” Emberileg és a sportban is a szülei a példaképei, illetve Stefan Holm, svéd magasugró teljesítménye inspirálja, aki alacsonysága ellenére is olimpiai bajnok tudott lenni. „Nem vagyok épp egy magasugró alkat, elég alacsony vagyok hozzá, de jók a rugóim. Szellemileg nehezebb felkészülni a versenyre, főleg, mert sokat leszünk távol.” 

Ferenczi Melinda

Az atletizálás mellett focizni és kosarazni szokott, korábban úszott is. Édesanyja kosárlabdázott, édesapja és testvérei pedig triatlonoznak, Melinda azonban a futásban bizonyult a legeredményesebbnek, azon belül is a sprint az erőssége. Elmondása szerint fokozottan oda kell figyelnie a nyújtásokra, magasságával általában kitűnik a mezőnyből. „Rajtkor és az első 10-20 méteren vagyok jó, az utolsó 20 méteren viszont javítanom kell még, mert ott nagyon be tudok görcsölni, főleg, ha tudom, hogy jobbak nálam az ellenfelek. Lelkileg nehezebb felkészülni egy olyan nagy versenyre, mint az olimpia, ezért jót tesz, ha kisebb eseményeken jól tudok szerepelni. Próbálok arra koncentrálni, hogy kizárjam a többieket, mintha csak edzésen lennék.” Szeretne Amerikában továbbtanulni, és focistaként folytatni sportpályafutását, a későbbikben pedig szívesen lenne személyi edző. Kabalája egy delfin, édesapja után a család nagy kedvence, versenyek előtt pedig mindig elsorolja példaképei neveit: Alex Morgan, Angelina Jolie, Britney Spears, Lolo Jones és Hope Solo. 

Bajnok Eszter


Általános iskolában kézilabdázással kezdte a sportolást, majd áttért az atlétikára, végül 2009-ben igazolta le a kaposvári Favorit AC. Elmondása szerint távolugráshoz jók az adottságai, először ezzel próbálkozott, aztán kipróbálta a hármasugrást is. A kísérletezés olyannyira jól sikerült, hogy egészen az olimpiáig menetelt ebben a versenyszámban.  „A gyorsaságomon és a technikámon van még mit csiszolni, de elég jónak érzem a formám, az olimpiára pedig szerintem teljes lesz. A sport fegyelemre tanít meg és egy kis magabiztosságot is ad. Mindenképpen ajánlom az atlétikát, vagy bármilyen más sportot, mert az embert jobbá teszi. ”  
 

Tóth Lili Anna


A tavalyi EYOF-ot megnyerte akadályfutásban, az idei bakui válogatón pedig ezüstérmet szerzett, így a versenyszám érem várományosa az olimpián. Korábban lovagolt és ugrókötelezett, utóbbi sportágban országos bajnoki címe is van. Azért váltott inkább az atlétikára, mert a térdének egyre megterhelőbbé vált az ugrókötelezés és a futás egyébként is nagy szenvedélye. „Az ugrókötelezés segített a futásban is, nagyon kilazultam tőle, sokat nyújtottunk, valamint nagyobb koncentrációkészséget és versenyképességet adott. Hiszek abban, hogy sikerülni fog, kitartó vagyok és mindent megteszek. A sport alázatra, kitartásra tanít, és arra, hogy soha nem szabad feladni. Mindent megteszek és köszönöm, hogy szurkolnak. Döntőt ígérek, ott pedig majd nagyon kemény leszek.”
 Sorok Klaudia


Rendkívül eltökélt, magabiztos, örök mosolygós lányt ismerhetünk meg személyében. Hat évig hip-hop táncolt, de edzőjének, Farkas Rolandnak – aki nemcsak testnevelő tanára, hanem osztályfőnöke is – sikerült elcsalnia az atlétika pályára. Szükség volt még egy főre a váltóban, Klaudiát pedig meggyőzte, hogy csatlakkozzon, aminek az lett az eredménye, hogy a táncot lassan teljesen felváltotta a sprint és a gátazás. Természetesen egyáltalán nem bánta meg a váltást, éremesélyesként indul az olimpián. „Sosem akarom feladni! Szeretnék már most, itt Kínában is nyerni, aztán jövőre jön az ifjúsági világbajnokság, utána a junior világbajnokság, és már Rióba is szeretnék kijutni. Bárkinek bármilyen álma van, sose adja fel, és mindig küzdeni kell érte, bármit meg lehet valósítani, csak találni kell biztos hátteret, mint nekem az edzőm, a szüleim, a barátaim. Mindenki tartson ki!”
 
 


Vívás


Esztergályos Patrik

 
Patrik több sportot is kipróbált a vívás előtt, de mivel könnyen megfázik, valami teremsportot keresett. Így esett a választása a vívásra, hazánk nagy szerencséjére.  Kadet világbajnok érmet szeretne szerezni az olimpián, de mint mondja, nem fog elkeseredni akkor sem, ha ez nem sikerül. A cél, hogy a legtöbbet hozza ki magából.
 


Nagy Kinga

 
A tehetséges miskolci lány testnevelő tanára javaslatára kezdett el vívni. Nagyon megtetszett neki ez a sport, a versenyek hangulatát kiemelten kedveli. Kabalát nem visz magával versenyeire, a bemelegítést tekinti egyfajta rituálénak. Nanjingban dobogós helyezést szeretne elérni.
 Záhonyi Petra

 
Fiatal kardvívónk nanjingi célja az éremszerzés. Szabadideje a sport mellett nem sok akad, de azt szívesen tölti festéssel, olvasással, filmnézéssel. A vívást egy nagyon összetett sportágnak tartja, nem elég jó formában lenni, mentálisan is fel kell készülni a versenyekre.
 
 


Pásztor Flóra
 
Flóra a szertornáról pártolt át a víváshoz, pontosabban a tőrvíváshoz. Elmondása szerint ez a sport nagy fegyelmet, kitartást és sok befektetett munkát követel a sportolóktól. Az olimpiának nagy reményekkel vág neki, a versenyzésben kabalái is segítik.
 

Triatlon


Lehmann Bence

 
,,Ami a legjobb a triatlonban, hogy három sportágban kell megfelelni, három sportágat kell versenyszerűen űzni, valamint, hogy a versenyek nagyon izgalmasak, hiszen tele vannak fordulatokkal. Ez egy érdekes világ és ha nem tudod eldönteni melyik sportág tetszik triatlonozz!”- vélekedik ifjúsági olimpikonunk, aki Nanjingban be szeretne kerülni az első hét helyezett közé.
Kép forrása: http://www.mob.hu/tiszaujvarosbol-nanjingba
 


 


Bicsák Flóra

,,Az számít, hogy kihozzam magamból, amit tudok”- nyilatkozott Flóra. A sportot családi indíttatásra kezdte el, de ő is nagyon megszerette. Legerősebbnek futásban tartja magát, az úszástól tart egy kicsit, de mindent megtesz a siker érdekében. Az olimpián elvárásai nincsenek, megpróbálja minél jobban teljesíteni.
 
Forrás: http://www.mob.hu/nanjing-2014-bicsak-flora-a-futasban-bizik-az-uszasban-kevesbe-video
Kép forrása: http://www.mob.hu/nanjing-2014-bicsak-flora-a-futasban-bizik-az-uszasban-kevesbe-videoKosárlabda
Aho Nina, Nagy Dorottya, Simon Cintia, Tóth Tímea
 
Összeszokott csapat a lány kosarasoké: a nemrégiben a B-divíziós Európa-bajnokságot megnyerő magyar U18-as válogatottnak hárman is tagjai voltak. Majd a negyedik csapattag, Simon Cintia is belejön, mondják a többiek; már kezdik megismerni a cseleit, a passzait. Szükség is lesz az összhangra: az ifjúsági olimpián, a 3-3-as felállásban gyorsabb, szűkebb lesz a játék.
Mindannyian szeretnék sokra vinni felnőtt játékosként is, de a tanulást sem hanyagolják el, mert tudják, hogy a pályafutásuk után is lesz dolguk az életben.
Kép forrása: http://www.mob.hu


Horváth Kristóf, Kis Raul, Major Gergely, Mike János
 
A fiú kosárlabda-csapat tagjai jórészt a családjukból hozzák a sportág szeretetét: Horváth Kristóf és Kis Raul az édesapja, Major Gergely pedig az édesanyja nyomdokaiba lépett. Mindannyian az utánpótlás válogatott keretéhez tartoznak. Nanjingban némileg szokatlan feladat hárul rájuk: a 3-3-as játékformában kell helytállniuk. Valamennyien belekóstoltak már ebbe a feltörekvő „szakágba”, és az összeszokottság is meglesz, ha úgy játszanak, ahogy az edzéseken. Az ifjúsági olimpián való szereplést nagy megtiszteltetésnek tartják; talán nemsokára felnőttként is a magyar válogatott gerincét alkotják majd.

Öttusa


 
Zs. Tóth Anna

A 17 éves öttusázó gyermekként először a lovaglással ismerkedett meg, csak sokkal később kezdett el úszni és vált belőle öttusázó. Nagy sajnálatára korosztályának versenyéből (négytusa) még kimarad a lovaglás, de bizakodik abban, hogy nemsokára a felnőttek mezőnyében is megmérettetheti magát. Példaképei Kőbán Rita és a legendás öttusázó, Balczó András.
Forrás: http://www.bomalapitvany.hu/sportolo-adatlap/zs-toth-anna/21
Kép forrása: Magyar Öttusa Szövetség
Regős Gergely
 
A 18 éves KSI-s öttusázónk tíz évvel ezelőtt ismerkedett meg a sportággal szülei révén. Tavaly kezdett láthatóan kibontakozni tehetsége, olyannyira, hogy a szezon végére a második legjobb ifjúsági versenyző vált belőle. Az idei Magyarországi kvalifikációs versenysorozatban kiharcolta magának az Ifjúsági Olimpián való részvételt. Kitűnő versenyzőként jellemzik, célja az első ötben végezni.  
Forrás és kép: Magyar Öttusa Szövetség

ÚszásGrátz Benjámin

„Gyerekkoromban elsődleges cél az volt, hogy megtanuljak úszni, de a közeg megragadott és ottmaradtam. Nagy példaképem Ryan Lochte, és szeretnék annyi aranyérmet nyerni, mint Egerszegi Krisztina. Minden nap új kihívás, minden nap egyre nehezebb. Pszichésen mindenképpen nehéz egy nagy versenyre felkészülni, hiszen nem ismerem minden ellenfelemet, nem ismerem az edzésmódszereiket, úgyhogy sötétben tapogatózva készülünk. Sosem vagyok elégedett magammal, de folyamatosan alakul a formám. Fejben már próbálok felkészülni az előttem álló versenyre, elsődlegesen a családommal és az edzőmmel beszélgetünk, illetve amikor egyedül vagyok, akkor átgondolom magamban, hogy mit szeretnék elérni a versenyen, hogyan szeretném azt elérni. Arra gondolok, hogy mit értem el eddig és azt hogyan lehetne fejleszteni. Nagyon szeretnék győzni!”

Sebestyén Dalma

„A bátyám úszott előttem, aztán mikor anyáék levittek engem is az uszodába, egyből megszerettem. Buzgómócsing gyerek voltam, szerettem mozogni. Egerszegi Krisztina a nagy példaképem, de a bátyám is nagyon motivál.” Kétszeres EYOF és kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, és jelenlegi formája alapján úgy érzi, egészen jó eredményekre lesz majd képes az olimpián is. „Nagyon nagy motiváció, hogy otthon, Fehérváron is sokan drukkolnak nekem. Nagyon sokat segítettek az úszótársaim is, akikkel végigszenvedtük az edzéseket. Szerintem az úszás is egyfajta csapatsport, mert a társaimmal együtt csináljuk végig az egész évet.” Edzője, Sárdi Ákos szerint Dalma kifejezetten tehetséges úszó, „nagyon jó örökölt genetikai állománnyal, nagyon jó fizikummal, és olyan mentalitással, hozzáállással rendelkezik, ami rendkívül jó alapot szolgál egy edző számára.”

Novoszáth Melinda

„Anyukám evezősnek szeretett volna, és ehhez mindenképpen meg kellett tanulnom biztonsággal úszni. Végül lent ragadtunk az uszodában és anyu sem bánja, hogy nem teljesült a vágya. Nagyon örülök, hogy kijutottam Kínába, ez azért eléggé nagy verseny és mondhatni a főpróbája az igazi olimpiának. Kíváncsian várjuk, és remélem, hogy az edzőtáborban végrehajtott kemény munka eredménye meg fog majd látszódni. A technikára kell majd nagyon figyelni, hogy ne essen szét akkor sem, amikor már fáradok. ” Korábban a ritmikus sportgimnasztikát és a lovaglást is kipróbálta, 6 éves kora óta úszik versenyszerűen. Érdemes róla megemlíteni, hogy Risztov Éva 2002 óta fennálló korosztályos csúcsát döntötte meg 400 méteres gyorsúszásban. „Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik segítettek: az iskolámnak, a családomnak, a barátaimnak és minden olyan embernek, aki szeretné, hogy minél jobb eredményt érjek el. 
Sztankovics Anna

Korábban a ritmikus sportgimnasztikát és az úszást egyszerre űzte, edzője javaslatára azonban előbbit abbahagyta, hogy komolyabban foglalkozzon az úszással. Anna azóta eredményes versenyzővé ért, már 13 évesen országos bajnokságot nyert. Az idei OB-n négy aranyérmet zsebelt be, ami jó előjel az olimpiára nézve, kiváltképpen azért is, mert az igazi csúcsformát Nanjingra tartogatja. „2012-ben Londonba tapasztalatszerzés céljából utaztam, de most komolyabb eredményt akarok elérni, a távlati cél pedig Rió. Mellúszásban Kovács Ági a példaképem, de klubtársaim, a Gyurta testvérekre is ösztönöznek. Nagyon szeretek olvasni, és amit minden nagy verseny előtt a kezembe veszek, az Székely Éva „Sírni csak a győzteseknek szabad” könyve. Már olvastam vagy tízszer, de idén nyáron is biztos előveszem még egyszer az olimpia előtt, pedig már szinte kívülről tudom.”  
Szabó Norbert

Kortársaihoz hasonlóan focival kezdte a sportolást, az iskolában azonban kötelező volt az úszás, és mivel ebben sokkal eredményesebbnek is bizonyult, ezért az uszodában ragadt. Szerencsés helyzetben van, hiszen példaképével, Cseh Lászlóval egy egyesületben úsznak, együtt edzenek. „A versenydrukk már megvan, szoktam az úszással álmodni. Néha forgolódok, töprengek, hogy mi hogy legyen. Megpróbálom egyre többször átélni a versenyszituációt, és szerintem mentálisan egyre jobban ráhangolódok az olimpiára. Bízok benne, hogy jól fog sikerülni és hiszek magamban. Az egész életem egy rendszer, mindenre oda kell figyelni, hogy tökéletes legyen, hiszen minden kis hibának megvan az ára. Megpróbálok tanulni a hibáimból. Ha az emberek elég kitartóak, akkor bármit el tudnak érni, csak hinniük kell magukban… és persze edzeni ezerrel! ” 


Szilágyi Liliána

Gyarmati Dezső unokája már kiskorában elkezdett úszni, de egy fülgyulladás miatt kénytelen volt egy időre felhagyni a vízi sporttal. Ritmikus sportgimnasztikára váltott, 10 évesen azonban visszatalált az úszáshoz, hiszen mindig is vonzotta a víz. „Egyszerűen fenomenális érzés az úszás! A vízszeretet szerintem pótolhatatlan egy kisgyerek számára, az élsport pedig olyan élményeket tud adni, amely egy átlagember számára nem biztos, hogy megadatik. Nagyon érdemes küzdeni az álmainkért, mert azok mindig visszaadják azt, amit esetleg az ember úgy gondol alkalmakkor, hogy nem kapott meg. A sporton keresztül jobban megismerhetek embereket, szituációkat. Erősségem, hogy nagyon tudok koncentrálni és szeretem is azt csinálni, amit adandó alkalommal feladatul kapok. Nagyon szeretem a kihívásokat is. A fő célom az, hogy mind technikailag, mind taktikailag meg tudjam azt csinálni, amit az edzőmmel megálmodtunk. A londoni nagy olimpián még nem igazán tudtam azonosulni a helyzettel, eléggé álomszerű volt, viszont most nagyobb tapasztalattal indulok neki a versenynek, így ilyen szempontból talán kicsit könnyebb is a helyzetem.” 
Horváth Dávid

„Amikor még nem születtem meg, anya azt szerette volna, hogy legyen egy lánya, aki úgy fog úszni, mint Egerszegi Krisztina. Aztán ugye fiú lettem, de amikor 14 évvel ezelőtt lementünk az uszodába és kipróbáltam, aztán mondták, hogy jó vagyok és érdemes folytatnom. Régen anyukám kosarazott és focizott, de az úszás az kimaradt az egész családban. Az úszás mellett én is focizok, de könnyen meg lehet sérülni, ezért ritkán fér bele, akkor is csak óvatosan. Gyurta Dániel a példaképem, ő is ugye 200 melles, és én is. Szeretném azokat az eredményeket elérni, amiket ő már elért. A sport megtanított küzdeni, a fájdalmat elviselni, és arra, hogy miként érhetem el a céljaimat. Nanjingban szeretném megúszni életem legjobb idejét, és szerintem sikerülhet is, úgy érzem meg tudom csinálni! Erősségem a jó rajt és a fordulók. Az kérem a rajongóktól, hogy szurkoljanak a magyar csapatnak, mi pedig bebizonyítjuk, hogy meg tudjuk csinálni!     
Kenderesi Tamás

„Papíron van rá esélyem, hogy megnyerjem a 200 pillangót, mivel a világranglistát most vezetem. Az edzőtáborban nagyon jól sikerült, jól mentek a gyorsítások, így talán 100-on is lesz esélyem. Figyelni szoktam verseny előtt az ellenfelek taktikáját, azt kielemzem, majd az ellen próbálom kitalálni a magam taktikáját. Szellemileg általában jól tudok felkészülni, szoktam meditálni, a szám előtt pedig magamba zárkózok, hogy ki tudjak zárni minden zavaró tényezőt. Kicsit szerénynek kell lenni, nem szabad elszállni! A tavalyi évem nem sikerült jól, de akkor elhatároztam, hogy meg kell csinálnom és most látom azt, hogy megérte. Az úszást csak annak ajánlom, aki elég elkötelezett, mert ha valaki nyűgösen áll neki, akkor nincs értelme.” Tamásnak az idei országos bajnokságon, 200 pillangón sikerült megvernie Biczó Bencét, 2010 ifjúsági olimpiai bajnokát és Cseh Lászlót is; erről így nyilatkozott: „Ú, hát az óriási volt! Életem legszebb pontja. Valóra vált álom és remélem nem ez volt az egyetlen. A cél a győzelem és hogy megdöntsem Bence idejét, ami ifjúsági világcsúcs és Európa-csúcs is egyben. Jó lenne ezáltal beleírnom magam a történelembe!” 

TeniszStollár Fanny

 
Már háromévesen belekóstolt a teniszbe a még mindig csak tizenöt esztendős budapesti lány, és a korai kezdésnek, valamint tehetségének köszönhetően korán meg is jöttek a sikerek: 2012-ben ő lett az eddigi legfiatalabb felnőtt magyar bajnok, 2014-ben a junior korosztályban páros elődöntőt játszott Wimbledonban, majd U16-os egyéni, páros és csapat Európa-bajnok lett. Alaposan ki is fáradt augusztusra, de azt mondta, az olimpia előtti napokban regenerálódik. A szülei is teniszeztek, támogatják, édesapja ma is edzőként segíti, egyébként Fanny többnyire egy hollandiai teniszakadémián edz. A szintén ifjúsági olimpikon Bondár Annával párosban is eredményes; az a szokás, hogy a pihenőnél mindig ő ül a jobb oldalon.
 


Bondár Anna
 
Szülei hatására ötévesen kezdte pályafutását szülővárosában, Szeghalmon, ma már az MTK játékosa. A korosztályos hazai bajnoki címek mellett eredményesen szerepelt az U16-os világversenyeken, 2014-ben juniorként játszott az első Grand Slam tornáján, a Roland Garroson, majd U18-as Európa-bajnoki bronzérmes lett párosban. Sűrű versenyidénye volt eddig, de az ifjúsági olimpia kiemelkedik a programból. A szintén nanjingi induló Stollár Fannyval párosban kiválóan megértik egymást; szokássá vált, ha együtt játszanak, hogy a pihenőnél Anna mindig a bal oldalon ül.
 Bíró André

 
Már hatévesen, szülei ösztönzésére elkezdte a teniszezést Szegeden, és hamar kiderült, hogy sokra viheti. Kipróbálta magát a labdarúgásban és az ökölvívásban is, az utóbbit a fizikailag leginkább igénybe vevő sportágnak tartja. Végül maradt a tenisznél; mint elmondta, a fociban csatárként sok rúgást, az ökölvívásban sok ütést kapott, és ezeket nem tudta összeegyeztetni a tenisszel. Tizenháromszoros korosztályos magyar bajnok, kétszer nyert 2. kategóriás ITF-tornát, idén a negyvenedik volt az U18-as ITF-világranglistán. Mikor azt kérdeztük tőle, bekerül-e majd a legjobb százba a felnőttek között, mosolyogva azt felelte, világelső lesz. Szülei a mai napig segítik, édesapja a menedzsere, az edzője pedig hamarosan ismét első mestere, a szegedi Hajnal István lesz. André szerint az ifjúsági olimpia a pályafutása eddigi legrangosabb tornája.Szerzők:
Kiemelt Sportágak Projekt Csapat
Manhercz Erika (judo, kerékpár, torna, öttusa) 
Tétényi Csaba (ökölvívás, súlyemelés, asztalitenisz, tenisz, kosárlabda)
Tóth Viktória (kajak-kenu, atlétika, úszás)
Varga-Cserjési Zsófia (vitorla, lövészet, vívás, triatlon)

Fotók: Budai Béla
Vissza a cikkekhez
További tartalmak

A 2014. évi nyári ifjúsági olimpiai játékokról
2014. 08. 05.
Az ifjúsági olimpiai játékok ötletét már 2001-ben felvetette Jacques Rogge...
Tovább


A foci vb-k mellőzött sztárjai: a labdák
2014. 07. 14.
Az elmúlt hetekben a futball világbajnokság tartotta lázban a világot. Mindenki találgatott, vajon...
Tovább


BRAZÍLIA, 2014 - AVAGY: VB-RE HANGOLVA…
2014. 06. 12.
A brazíliai labdarúgó világbajnokság vitathatatlanul a beköszöntő nyár legnagyobb sporteseménye.
Tovább