Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Tanulmányok

Harminc éve született az egyetlen magyar tornagyőzelem Wimbledonban

2015. 07. 07.  
Harminc éve született az egyetlen magyar tornagyőzelem Wimbledonban
 
Babos Tímea tavaly majdnem megváltoztatta a harminc éve fennálló történelmi helyzetet, de francia partnerével, Kristina Mladenovic-csal nem sikerült legyőzniük a – sokkal esélyesebb – olasz Roberta Vinci, Sara Errani kettőst. Így még mindig Taróczy Balázs páros győzelme az egyetlen magyar siker a világ legjelentősebb teniszversenyének históriájában.
Taróczy és a svájci Heinz Günthardt párosa a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb duója volt. 1981-től játszottak együtt, és összesen tizenöt tornát nyertek, köztük két Grand Slamet: 1981-ben Párizsban a Roland Garroson, 1985-ben Wimbledonban diadalmaskodtak. Ezek mellett 1982-ben a Roland Garroson, 1984-ben a US Openen elődöntőt játszhattak; 1982-ben és 1986-ban Londonban, 1983-ban Birminghamben megnyerték a páros világbajnokságot (Masters Doubles WCT), és 1985-ben Londonban is bejutottak a döntőbe.
Amellett, hogy Taróczy Balázs az első és egyetlen magyar wimbledoni győztes, ő az egyedüli magyar teniszező, aki két Grand Slam-tornán is diadalmaskodott. A világranglistán egyesben 1974-től 1985-ig a legjobb ötven között tartották számon, 1982-ben tizenkettedik volt; párosban 1979-től 1986 nyaráig mindössze egyszer került a legjobb harmincon kívülre, 1985-ben harmadik volt.
A magyar tenisz jelentős eredményei megtekinthetők itt:
https://sportszertar.wordpress.com/tenisz_eredmenyek/
 
Mellesleg Günthardt is az első volt a hazájában, aki döntőt nyert Wimbledonban, de Roger Federernek és Martina Hingisnek köszönhetően már „csak” férfi párosban az egyetlen.
1985. július hetedikén került sor a két ausztrál, Pat Cash és John Fitzgerald elleni döntőre a centerpályán. Azon a napon, amelynek reggelén még a félbeszakadt elődöntőket is be kellett fejezniük az érdekelt feleknek. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a magyar-svájci kettős negyeddöntője több mint öt órán át tartott (ez 2006-ig wimbledoni csúcs volt férfi párosban), akkor talán meglepőnek tűnhet, mennyire összeszedetten, a fáradtság jeleit nem mutatva játszottak a döntőben. Az angol kommentátorok nem győzik dicsérni összeszokottságukat, egymást kiegészítő erényeiket.
A döntőt két részletben itt lehet megnézni:
https://www.youtube.com/watch?v=A_vdIv_ZLhU
https://www.youtube.com/watch?v=OxCsuThtlmg
 
Nemrég, mikor a rendelkezésemre álló forrásokból nem tudtam egyértelműen kideríteni, eső vagy sötétedés miatt szakadt-e félbe az a bizonyos 1985-ös elődöntő, felhívtam Taróczy Balázst, hogy segítsen. Készségesen azt felelte, mindjárt utánanéz. Elgondolkodtam, miért nem tudja kapásból a választ. Nekem, aki felidézem a sikerét ezen az évfordulón, minden részlet egyaránt fontos, mivel nem éreztem az ottlét teljességét; számomra ez egy mozaikkép (bár, bevallom, végigizgultam a döntőt felvételről, ami teljesen irracionális). De a számára a pályafutása organikus egész, és azóta ment tovább az élet, ő pedig nem ragadt bele abba az egy eseménybe, bármekkora is volt a fontossága. Ahogy Günthardt, ő is kipróbálta magát edzőként, méghozzá a legmagasabb szinten, majd versenyszervezőként, szakkommentátorként és sportági vezetőként is dolgozott, dolgozik. De ez nem jelenti azt, hogy nem foglalkoztatják a tanulságok, az emlékek. Ehhez ajánlom az alábbi videót:
https://www.youtube.com/watch?v=_9P7M5aolqA
 
Egyébként, íme, a válasz: előbb eleredt az eső, aztán, mire elállt, besötétedett. De a döntő idején már sütött a nap.
 
Tétényi Csaba

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

100 éve született Csák Ibolya, első olimpiai aranyérmes női atlétánk
2015. 01. 06.
Tovább


78 éves az első magyar női olimpiai aranyérem
2014. 08. 12.
Művésznő a páston
Tovább


Magyar versenyzők az Ifjúsági Olimpiai Játékokon
2014. 08. 06.
Ahogy korábbi cikkünkben ígértük, a nanjingi nyári ifjúsági olimpiai játékokig hátralévő napokban honlaponkon bemutatjuk a versenyen induló magyar fiatalokat.
Tovább