Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Tanulmányok

A Sportmúzeumnak adományozta diplomáit Máj István, a marokerősítés magyar rekordere

2015. 09. 15.  
Legyőzhetetlen akaraterő, önbizalom és küzdeni akarás jellemzi Máj Istvánt, akinek máig nincs ellenfele abban az erősportban, amelynek az eszköz-szükségletét a sportoló maga fejlesztette ki.

 

Ahogy Máj István szűkebb hazájának, Pilisszentivánnak nyomtatott hírmondója is beszámol róla, az idén 62 éves rekorder egész életében fizikai erejéből élt, hiszen fiatalkorától kezdve egészen a 6-7 évvel ezelőtt bekövetkezett leszázalékolásáig a legkülönfélébb kemény, fizikai erőkifejtést igénylő munkákból tartotta fenn magát. Miután megváltozott munkaképességű személlyé nyilvánították, Máj István szó szerint a saját kezébe vette rehabilitációjának kulcsát, s a folyamatos tréningnek köszönhetően feltehetően nemzetközi szinten is egyedülálló teljesítményt ért el a marokerősítésben.
 

A marokerősítő gyakorlatok terén a 30 perces, két kézzel tetszés szerint felváltva bemutatott gyorsasági marokerősítő gyakorlat új magyar rekordját 7622 összenyomással állította fel Máj István, megdöntve ezzel saját, 2014-ben regisztrált rekordját. A korábbi félórás rekordja mellett most a fél óra alatt a jobb és bal kezével felváltva érte el ezt az eredményt.
 

„A kísérlet első percében Máj István 253 gyakorlatot mutatott be, 10 perc alatt 2722-t, negyedóra alatt 4118-at, 20 perc alatt 5459-et. 18 óra 59 perckor, a pontosan 30 perc után Máj István befejezte a kísérletét. Az 1800 másodperc alatt a számlálószerkezet kijelzője szerint 7622 összenyomást végzett el a két kezével felváltva.” (www.magyarrekord.hu)
 

A felépülést segítő és a magyar rekorder cím kivívásához használt sporteszköz egy kétnyelű rugós marokerősítő volt, melyet Máj István maga látott el egy impulzus-számlálóval. A Magyar Rekord Egyesület által is hitelesítetten 80 Newton (8 kg) erő kell ennek az eszköznek az egyszeri összenyomásához, így Máj István tempójában félórányi marokerősítés körülbelül 40-50 tonna rakodásának megfelelő erőkifejtéssel ér fel.
 

Máj István szeretné, miután eredményét immár hivatalosan is elismerték, ha az erősportok valamely képviselője is felfigyelne rá, és szívesen vállalkozna versenyre is, ha adott esetben valaki kihívná egy erőpróbára.
 

A Magyar Rekord Egyesület előtt bemutatott marokerősítő gyakorlatot megtekintheti    I T T   !

 

Máj Istvánnak további szép eredményeket és jó egészséget kívánnak
a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum munkatársai
 


Források:
Szentiváni Újság
www.magyarrekord.hu
 
A fotók a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum tulajdona
 Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Harminc éve született az egyetlen magyar tornagyőzelem Wimbledonban
2015. 07. 07.
Tovább


100 éve született Csák Ibolya, első olimpiai aranyérmes női atlétánk
2015. 01. 06.
Tovább


78 éves az első magyar női olimpiai aranyérem
2014. 08. 12.
Művésznő a páston
Tovább