Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Tanulmányok

Sport-Antikvárium, szerk. Dr. Takács Ferenc

2017. 10. 13.  
S P O R T  -  A N T I K V Á R I U M
 
Szerkeszti:
Dr. Takács Ferenc professor emeritus
 
 
 
Az antikvárium közismerten régi könyvek (térképek, metszetek, hírlapok, folyóiratok stb.) gyűjtőhelye, ahol kedvére adhat-vehet és keresgélhet a betérő.

         Rovatunkban a testkultúra minden területéről adunk közre archív dokumentumokat, alkalomadtán illusztrációkat. Öt évtized kutatómunkájának felgyülemlett anyagait (cédulák, jegyzetek, idézetek, kivágatok, fotók stb.) szeretnék megmenteni az enyészettől azzal, hogy feltesszük a világhálóra. Azonban nemcsak adunk, hanem „veszünk” is, ugyanis, ha valakinek hasonló értékek lapulnak az archívumában, e helyen szívesen közkinccsé tesszük.

         Elsősorban hazai sporttörténészeink hasznosíthatnak a megjelentetett közleményekből, akár forrás-anyagként, akár kutatási ötletként vagy csak úgy szórakozásként.

A Sport-antikvárium ezennel megnyílt.
Tessék belépni és böngészni!
A jó kutatót mindig megtalálják a témák
.
 
* * *Testkultúra a régi naptárakban
 
 
A kalendáriumok és naptárak amellett, hogy tartalmazták az adott időszakok napjait, hónapjait, tájékoztattak az egyházi (szentek ünnepe, böjt, körmenetek, búcsúk stb.) vagy világi (vásárok, vetés és aratás, rendeletek, csillagok állása stb.) eseményekről, egyben szórakoztató olvasmányok is voltak. De igyekeztek természettudományi valamint históriai ismereteket is terjeszteni. Külön érdemük, hogy a fiatalokat felkészítették az életre különböző praktikus tanácsokkal (divat, házi munkák, testedzés, receptek stb.).

         Egyes naptárakban szórványosan találhatunk a korabeli testkultúrára való utalást, ilyeneket, mint: jégen csúszkálás, szánkózás, szabadtéri vizekben úszás, túrázás, társasjátékok stb. Ezek a mozaikok segítenek a sport múltjának megismerésében és értékes ritkaságoknak számítanak.

         Legrégebbi ilyen tartalmú naptárunk egy 1434-es kiadású flamand kalendárium, melyet Zsigmond király kapott ajándékba valamelyik burgundi fejedelemtől. A kalandos sorsú, művészien illusztrált könyvben található egy solymászatot ábrázoló miniatúra. Kedvenc „időt múlató” tevékenység (tehát sport) volt a madarászat. Az egyes hónapok képeit körülvevő keretdíszekben látható még két birkózó alak, számszeríjjal lövő vadász és vadakra célzó puskás.

         Az általunk bemutatott naptár képeit két német nyelvű könyvecskéből állítottuk össze. Az első kilenc hónap az 1816-ban megjelent Sonntagblatt für die Jugend- ből van. Az utolsó három hónap pedig a magyar származású Glatz Jakab: Die Bilderwelt című kötetéből való. Az illusztrációk az egykori városi élet örömeit, s különböző szórakozásait mutatják be. A decemberi és a januári téli hónapokban természetesen a szánkózást, a „jégen járást” (korcsolyázást) és a hógolyózást jelenítette meg a rajzoló. Februárban a farsangi jégünnepélyek ideje jött el, úgy, ahogy azt Csokonai leírta a Dorottyában:
         "Északnak minden szépsége pompáson
         Láttatik egynehány szánkóban summáson:
         Ilyen pompa volt itt ennek látására,
         Ily csodálkozással bámult Kaposvárra."


         Májusban a gyerekek kiszabadulnak a napfényes kertekbe, ahol a lányok babáznak, a fiúk tekéznek és dugós puskával lődöznek. Nyáron a csónakázás meg a fürdés került a központba. Az augusztus hónapi képen egy régi német szokást láthatunk: magas póznára feltett kitömött sast kell eltalálni íjjal.

         Komoly haszonnal kecsegtetne, ha gazdag hazai kalendárium-gyűjteményünket ebből a sporttörténeti aspektusból végignéznénk. 

      
 Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Sport-Antikvárium, szerk. Dr. Takács Ferenc
2017. 10. 02.
1. Levél Erdély Régi Sportjáról
Tovább


Az első (két) olimpiai aranyérem története
2016. 04. 11.
Részletek Hajós Alfréd, Magyarország első olimpiai bajnokának önéletrajzi írásából
Tovább


A Sportmúzeumnak adományozta diplomáit Máj István, a marokerősítés magyar rekordere
2015. 09. 15.
Legyőzhetetlen akaraterő, önbizalom és küzdeni akarás jellemzi...
Tovább