Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Tanulmányok

Sport-Antikvárium, szerk. Dr. Takács Ferenc

2017. 10. 26.  
S P O R T  -  A N T I K V Á R I U M
 
Szerkeszti:
Dr. Takács Ferenc professor emeritus
 
 
 
Az antikvárium közismerten régi könyvek (térképek, metszetek, hírlapok, folyóiratok stb.) gyűjtőhelye, ahol kedvére adhat-vehet és keresgélhet a betérő.

         Rovatunkban a testkultúra minden területéről adunk közre archív dokumentumokat, alkalomadtán illusztrációkat. Öt évtized kutatómunkájának felgyülemlett anyagait (cédulák, jegyzetek, idézetek, kivágatok, fotók stb.) szeretnék megmenteni az enyészettől azzal, hogy feltesszük a világhálóra. Azonban nemcsak adunk, hanem „veszünk” is, ugyanis, ha valakinek hasonló értékek lapulnak az archívumában, e helyen szívesen közkinccsé tesszük.

         Elsősorban hazai sporttörténészeink hasznosíthatnak a megjelentetett közleményekből, akár forrás-anyagként, akár kutatási ötletként vagy csak úgy szórakozásként.

A Sport-antikvárium ezennel megnyílt.
Tessék belépni és böngészni!
A jó kutatót mindig megtalálják a témák
.
 
* * *
 

A 6:3-as angol – magyar visszhangja a Vajdaságból
 

 
Az 1953 őszi Anglia-Magyarország válogatott találkozó – az évszázad mérkőzése – bejárta a világsajtót és ezernyi értékelő írás jelent meg az aranycsapat győzelméről.
 
         Egy sajátos reflexiót ismertetünk, amely Jugoszláviából, Újvidékről (Novi Sad) érkezett 1953. november végén a Magyar Labdarúgó Szövetség címére. Feladója Oltványi Gyula egykori labdarúgó, aki magyar nyelvű újságot kért a nagy mérkőzésről. 

         Ebben az időben a hidegháború tetőpontján volt. Jugoszláviát a „rothadó kapitalizmus” szekértolójaként tartották számon, Tito elnököt pedig „láncos kutyának” nevezték. A Vajdaságban élő magyarok teljesen elszigetelődtek az anyaországtól, Rákosiék még a sporthíreket is titkosan kezelték. Kész csoda, hogy a totális hírzárlat ellenére ez a levelezőlap eljutott a címzetthez. Az MLSZ azonnal átküldte az „ellenséges területről” jött levelet a főhatóságnak: az OTSB-nek. Itt kiszignálták a külügyi osztály vezetőjének, Titkos János elvtársnak, ezzel a megjegyzéssel: „Jánoskám, ha lehet, küldd el az újságot és írj mellé pár sort”.
 
         Arról nincs tudomásunk, hogy az újság és a pár sor végül eljutott-e a külhoni magyarokhoz. 
 
Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Sport-Antikvárium, szerk. Dr. Takács Ferenc
2017. 10. 13.
2. Testkultúra a régi naptárakban
 
Tovább


Sport-Antikvárium, szerk. Dr. Takács Ferenc
2017. 10. 02.
1. Levél Erdély Régi Sportjáról
Tovább


Az első (két) olimpiai aranyérem története
2016. 04. 11.
Részletek Hajós Alfréd, Magyarország első olimpiai bajnokának önéletrajzi írásából
Tovább