Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Tanulmányok

Szalai Margit – a para kajak úttörője

2014. 06. 10.  
2014. június 5-7. között rendezték a XI. Országos Sporttudományi Kongresszust a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában. A következő előadás-kivonat és dia a fent nevezett konferenciára készült.


ABSZTRAKT MINTA
 
Szalai Margit – a para kajak úttörője
 
Szerző: Tóth Viktória
Intézmény, város: Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Budapest
E-mail: n.toth.viktoria@gmail.com
 
 
Bevezetés
Napjainkban - eredményesség tekintetében - a kajak-kenu az egyik legsikeresebb magyar sportág. Amikor olyan kiemelkedő egyéniségeket ismerünk, mint Kovács Katalin (aki háromszoros olimpiai bajnok, harmincegyszeres világbajnok, s a nemzetközi mezőny élén áll), hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kis hősökről, akik ugyan nem rendelkeznek olyan sikerlistával, mint méltán nagynevű társaik, mégis rendkívüliek.
Szalai Margitnak nincs sem olimpiai, sem világbajnoki, sem pedig Európa-bajnoki érme – bár kevésen múlott, hogy nem jutott ki az 1964-es tokiói olimpiára, a magyar bajnokságot pedig többször is megnyerte. Miért több mégis ő, mint a társai?
Margitka 3 éves korában, egy balesetben combközéptől elveszítette jobb lábát, mégis teljes értékű életet tudott élni. Eleven, mozgékony gyermek volt, korán megismerkedett több sportággal is. Már fiatalon munkába állt, amellett aktív sportéletet élt; az épekkel versengve kajakozott. Rosszkor született: az 1960-as években ugyanis még nem létezett para kajak-kenu. Csodabogárnak tekintették, úttörővé kellett válnia, szorgalmával pedig felérhetett a többiek teljesítményéhez. Emberi és sportolói kvalitásai elismeréseképpen 2006-ban elnyerte a MOB Fair play életmű-díját.
 
Anyag és módszerek
Szalai Margit életével kevesen foglalkoztak, egyetlen életrajzi leírás sem született még róla. Mivel élő személyről van szó, elsődleges forrásként ő maga szolgál. Az interjú során kedves történeteket osztott meg velem, illetve a kajak-kenu és a parasport sajátosságágairól adott különleges információkat. Forrásul szolgál továbbá Csőke József 1964-es: „Margitka” című díjnyertes riportfilmje, amely a sportolónőt mutatja be vízparti tevékenységei és kajakozás közben. E film hatására kezdett megélénkülni az érdeklődés a kajak-kenu iránt a paralízises gyerekek körében. Ezen túlmenően csupán egy rövid tanulmány készült róla, amely Réti Anna „Sportoló hölgyek – női sportolók” című kötetében jelent meg.
 
Eredmények
A kutatás célja, hogy az elfeledett sportolónőt megismertesse, méltó emléket állítson sportteljesítményének, pályafutása bemutatása pedig ösztönzőleg hasson épekre és sérültekre egyaránt.
 
Következtetés
Szalai Margitnak olyan világban kellett felnőnie, amelyben a sérült gyerekeket intézetbe zárták. Olyan utat kellett végigjárnia, hogy sportolhasson, amelyet előtte még senki sem taposott ki. Rendkívül szegény sorból származik, a sport mégis célt adott neki, nem hagyta, hogy elkallódjon. Bár egész életében a létminimumon élt, jó kedélye és sportszenvedélye sosem hagyott alább. Ma is derűs és aktívan sportoló idős hölgy, aki elismerésre vágyik. Helytállása példaértékű.
 
Kulcsszavak: sporttörténet, parasport, kajak
Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Szemere Miklós, a lövészet prófétája
2014. 06. 10.
2014. június 5-7. között rendezték a XI. Országos Sporttudományi Kongresszust a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában. A következő előadás-kivonat és dia a fent nevezett konferenciára készült.
Tovább


Urányi János emlékére
2014. 05. 23.
Ma 50 éve hunyt el első kajakos olimpikonunk
Tovább


A magyar asztalitenisz legnagyobb sikere
2014. 04. 30.
Napra pontosan harmincöt évvel ezelőtt történt...
Tovább