Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Tanulmányok

BRAZÍLIA, 2014 - AVAGY: VB-RE HANGOLVA…

2014. 06. 12.  
BRAZÍLIA, 2014 - AVAGY: VB-RE HANGOLVA...
 
A brazíliai labdarúgó világbajnokság vitathatatlanul a beköszöntő nyár legnagyobb sporteseménye Európában.
Közép- és Dél-Amerika együttesen immár hatodszor készül a legnagyobb futballesemény fogadására, az ötszörös világbajnok Brazília másodszor helyszíne a nagyszabású foci fiestának, nemzeti válogatottja pedig újra esélyese a sportág legrangosabb tornájának, amelyet 12 helyszínen rendez a házigazda.
 
Szenteljünk most figyelmet a kezdeteknek; kalandozzunk vissza az időben 1930-ig, az első hivatalos vb időpontjáig, amelyet Uruguay rendezett.
Az uruk felkészítésében, sőt: nemzeti stadionjuk megépítésében megbecsült magyar szakemberek is közreműködtek, s így, bár a magyar válogatott nem vett részt az első vb-n elmondható, hogy volt közünk a sporttörténeti eseményhez.
 
Közismert, hogy az első vb-t a házigazda: Uruguay nyerte, s a La Celeste (az uruguayi válogatott elnevezése) 1950-ben is elhódította a trófeát.
A kétszeres világbajnok ezúttal is olyan kipróbált játékosokkal sorában áll föl, mint pl. a nemzeti intézménynek számító, immár 35 éves támadó: Diego Forlán, a Liverpool sztárja: Luis Suárez, akinek szereplése – sérülése miatt – egyelőre kérdéses, a spanyol bajnok Atletico Madrid védője: Godín, a PSG-s Cavani vagy épp a Galatasaray kapusa: Fernando Muslera. A válogatott magját rendkívül tapasztalt világklasszisok alkotják.
 
Az Estadio Centenario, az első világbajnoki döntő színhelye (Uruguay)
(Kép forrása: Wikipédia)

A továbbiakban egy valaha élt, különleges uruguayi labdarúgót mutatunk be, majd szorosabbra fonjuk a szálakat az első vb előkészületei, uruguayi klasszisunk, valamint a Fradi körül… mert kicsi a világ, a glóbusz pedig mostanság futball labdára hasonlít leginkább… 
 

URUGUAY, 1930 - AVAGY: HECTOR CASTRO, A FÉLKEZŰ VILÁGBAJNOK
 
A világ egyik legsikeresebb végtaghiányos sportolója abban a korszakban alkotott maradandót a sportpályán, amikor esélyegyenlőségről, parasportról még szó sem esett. Az uruguayi Hector Castro mindvégig az épek között versenyzett.

1904.  november 29-én született Montevideóban.
Tagja volt az első világbajnokság győztes csapatának. 
Egy tragikus gyermekkori balesetben vesztette el jobb kézfejét, amikor elektromos fűrésszel fát darabolt. Innen ered beceneve: “El /Divino/ Manco”, “a félkezű /Isten/”.
Testi fogyatékosságát természetesen fogta fel; imádta az élet nyújtotta örömöket, a pályán viszont meg tudott halni a győzelemért; soha nem adta fel a küzdelmet.
A támadó klasszis a Nacional csapatával háromszoros bajnok volt. 1923-ban szerepelt először a nemzeti csapatban, amelynek 12 éven át volt tagja. 25 válogatott mérkőzésen összesen 18 gólt szerzett. Olimpiai és világbajnok, kétszer is tagja volt a dél-amerikai bajnokságot (Copa America) megnyerő uruguayi csapatnak (1926, 1935).
1936-ban befejezte aktív pályafutását, de nem tudott elszakadni a labdarúgástól: egykori csapatát, a Nacionalt négy egymást követő idényben segítette a bajnoki címhez, mint edző (1940 – 1943), s vezetésével ötödször is bajnok lett a csapat 1952-ben.
Szívrohamban halt meg 1960. szeptember 15-én. 55 éves volt…
Hazájában múlhatatlan szeretet és tisztelet övezi személyét és emlékét.
 


(Kép forrása: Wikipédia)


A  FRADI ESETE A LEENDŐ VILÁGBAJNOKKAL, VALAMINT NÉHÁNY SZÓ AZ ELSŐ VB-RŐL

Hector Castro tagja volt az 1928-as olimpiai bajnok uruguayi válogatottnak, amely a megelőző, párizsi olimpián is győzött. Nem véletlenül tekintették Uruguay nemzeti tizenegyét a világ legjobb válogatottjának, a dél-amerikait pedig a világ legjobb focijának a húszas évek második felében.
Fentiek tükrében valóságos csodának számított, hogy 1929. július 21-én a Ferencváros csapata, amelyik dél-amerikai túrájának hatodik mérkőzését játszotta Montevideóban, legyőzte az addig otthon veretlen uruguayi válogatottat,  3:2-re. A győztes magyar csapat összeállítása: Amsell – Hungler, Papp – Fuhrmann, Bukovay, Obitz – Rázsó, Takács II, Turay, Toldi, Kohut.

Miután a labdarúgás nem szerepelt a soron következő, los angelesi olimpia műsorán, Jules Rimet, a FIFA elnöke mindent megtett azért, hogy  Uruguay - a tervezett nemzetközi torna helyett – 1930-ban világbajnokságot  rendezhessen.
A vb rendezése évében ünnepelte az ország a függetlenség kivívásának centenáriumát. A foci amúgy is nagy népszerűségnek örvendett. Nem maradhatott hatástalan a szövetség nagyvonalú ajánlata sem a vb finanszírozását illetően, a kormány pedig stadiont építtetett a nagy eseményre.
Az Estadio Centenario tervezésében magyar szakemberek is részt vettek, s a nyitómeccsen, július 18-án, amelyen a köztársasági elnök végezte a kezdőrúgást, a házigazda éppen Hector Castro góljával győzött Peru válogatottjával szemben.
"El Manco" befejeli a győztes gólt az 1930-as vb döntőjében
(Kép forrása: theguardian.com)

Uruguay csapata Peru ellen játszotta első világbajnoki csoportmérkőzését is, amelynek egyetlen, győztes gólját Castro szerezte. A meccsen ugyanaz a belga játékvezető fújta a sípot, aki a világbajnoki döntőt vezette. A világbajnoki címért pedig Argentína és Uruguay küzdött, akárcsak két évvel korábban az amszterdami olimpia döntőjében. Mindkét csapatban öt olyan játékos szerepelt, aki az olimpiai torna fináléjában is játszott.
A döntőben Uruguay ismét felülkerekedett, s 4:2-re nyerte a mérkőzést azok után, hogy a félidőben még az argentínok vezettek. A házigazdák negyedik gólját “El Manco” szerezte pazar fejessel, a 89. percben.


Írta: Farkas ÁgnesVissza a cikkekhez
További tartalmak

Manno Miltiadesz különös pályafutása
2014. 06. 11.
2014. június 5-7. között rendezték a XI. Országos Sporttudományi Kongresszust a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában. A következő előadás-kivonat és dia a fent nevezett konferenciára készült.
Tovább


Szabó II. László, az első magyar világbajnoki pontszerző motorversenyző
2014. 06. 11.
2014. június 5-7. között rendezték a XI. Országos Sporttudományi Kongresszust a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában. A következő előadás-kivonat és dia a fent nevezett konferenciára készült.
Tovább


Az olimpiai tölgyek sorsa (nemzetközi kitekintés) - 2. rész
2014. 06. 10.
2014. június 5-7. között rendezték a XI. Országos Sporttudományi Kongresszust a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában. A következő előadás-kivonat és dia a fent nevezett konferenciára készült.
Tovább