Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

További kiállítások

6:3

2013. 11. 20.  

A jeles esemény emlékére 1993 óta november 25. a Magyar Labdarúgás Napja. A Danubius Hotel Aréna különtermében tartott ünnepség fényét emelte a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Archívumának helyszínen rendezett közös kiállítása.

Idén a Magyar Labdarúgó Szövetség is ezt a napot választotta a válogatottak hagyományos év végi összejövetelének megrendezésére. A rendezvényen részt vettek korábbi és jelenlegi futballisták, edzők, sportvezetők, a magyar labdarúgás nagyjai. A londoni 6:3 hatvanadik évfordulója mellett idén ünnepelték az 1938-as világbajnoki ezüstérem 75. évfordulóját is.

A kiállításon a kedves látogató a vitrinek mögött szemügyre vehette a híres mérkőzés számos különleges relikviáját. A múzeum gyűjteményéből ott volt például Puskás Ferenc cipője, egy 1953-ból származó bőrlabda, egy Puskást ábrázoló díszes herendi porcelánfigura, a 6:3 emlékére készült számos tárgy (szobor, zászló, működő mozdony makett), egy éremsorozat az Aranycsapat tagjairól, illetve egy Puskás Ferenc aláírásával ellátott focilabda. A fal menti állványzatra függesztve egy, a kor idealizált stílusában, 1953-ban fiatal képzőművészek által készített, s az Aranycsapat tagjait ábrázoló rézkarc portrésorozatot csodálhatott meg az érdeklődő közönség. Emellett számos fénykép, album, bélyegtabló, korabeli külföldi és hazai sajtótermék nyújtott betekintést a mérkőzés részleteibe.

A kiállítás december 2-tól a Nemzeti Sportközpontok új Hermina úti épületében látható.Vissza a cikkekhez
További tartalmak

100 éves a Magyar Síszövetség
2013. 09. 02.
Centenáriumi emlékkiállítás
Tovább

A magyar birkózás története
2013. 08. 09.
A Birkózó vb-re készült időszaki kiállításunk a Papp László Sportarénában volt látható.
Tovább


150 éves az NTE
A Nemzeti Torna Egylet megalakulásának 150 éves jubileumára készített kiállítást a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum.
Tovább