2014. 09. 22.  

A Magyar Természetjáró Szövetség ebben az évben szeptember 20-án ünnepelte a Természetjárók Napját, melyet idén 26. alkalommal rendeztek meg Dobogókőn.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényeihez kapcsolódva a Nemzeti Sportközpontok Magyar Olimpiai és Sportmúzeuma a fesztivál hivatalos nyitónapját egy héttel megelőzve, 2014. szeptember 20-án szombaton, a múzeum állandó kiállítási helyén, a dobogókői Turistamúzeumban csatlakozott a turista kalendárium legjelentősebb eseményéhez. Évről-évre a dobogókői Turistamúzeumban őrzött harang ünnepélyes megkondításával kezdődik meg az őszi turistaszezon.

A harangszót és a himnusz hangjait követően a MTSZ és az NSK képviseletében megjelent vezetők mondtak beszédet az egybegyűlt tömegnek. Később átadták a legkiválóbb turistáknak járó díjakat, valamint megkoszorúzták a báró Eötvös Loránd Menedékház oldalában található emléktáblát.

E jeles nap alkalmából az idelátogató kirándulók megtekinthették a Turistamúzeum kiállítását. A túrázók között egyébként is igen népszerű gyűjteményt, melynek az ország első – 1898. június 5-én felavatott – menedékháza ad helyet, ezen a napon az átlagnál is jóval többen keresték fel. A több mint ezer érdeklődő megismerkedhetett a magyarországi turista mozgalom kezdeteivel, láthatta a XX. század ismert turistáinak személyes tárgyait, számos érdekességet olvashatott Dobogókőről és a hozzá kapcsolódó hiedelmekről, legendákról, látnivalókról.

A Magyar Turista Szövetség és a Sportmúzeum invitálására az ország legkülönbözőbb pontjaiból érkeztek turisták és kirándulni vágyók hazánk egyik legszebb kiránduló- és zarándokhelyére. Fiatalok és idősek vidám csoportjai kirándultak el ezen a napon Dobogókőre, amely rengeteg turistaút kiindulópontja. Sokan megnézték a Rám-szakadékot, a Thirring-sziklát, a Ferenczy-sziklát, a Zsivány-sziklákat, a Vadálló-köveket, a Prédikálószéket. Az MTSZ közös kirándulást is szervezett, melynek végcélja a dömösi kikötő volt.

Összességében nagyon sikeresnek mondható a program, ami sok, egymástól távol élő, ám közös kirándulószenvedéllyel rendelkező embert hozott össze Dobogókőn. Visszajelzéseik alapján kellemes és kulturális élményekben gazdag emlékekkel tértek haza az eseményre látogatók.

A rendezvényen készült fényképeket megtekintheti   I T T !

A Turistamúzeumról   I T T   olvashat bővebben! 
A Turistamúzeum pontos címe: Turista Történeti Kiállítóhely, 2099 Pilisszentkereszt-Dobogókő, Téry Ödön utca 24.