2014. 06. 16.  

Kozák Lajos hagyatékának legtetemesebb részét a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum őrzi, ám most egy olyan tárlatot ajánlunk figyelmükbe, melynek anyaga a család tulajdonában van. A kiállítás augusztus 4-ig tekinthető meg a Millenárison.

Az ötvenes évek ismert sportfotográfusa, Kozák Lajos hagyatékából kerültek elő korábban sehol sem bemutatott képek a kor legismertebb magyar labdarúgóiról. A fényképész fázisfotói tanulmányszerűen, és elképesztő részletességgel mutatja be az Aranycsapat és a kor más híres focistáinak emblematikus trükkjeit. 

Az ötvenes években jellemzőek voltak a fázisfotós felvételek, amelyek a sport- és testnevelés oktatási programban játszottak kulcsszerepet. Kozák Lajos ennek a műfajnak specialistája volt és több sport témájú könyvet is illusztrált. A most előkerült képeknek köszönhetően Puskás ballábas külső csűdrúgása, Kocsis fejesei vagy ollózása, Hidegkuti boszorkányos cselei, Grosics Gyula, a „Fekete Párduc” utánozhatatlan védései mozdulatról mozdulatra végigkövethetőek, miközben a fotók minősége szinte még a játékosok hajszálait is pontosan látni engedik.

„Kozák Lajos egy 35 mm-es Kinamo Zeiss filmkamerát alakított át úgy, hogy a szektoridőt rövidítette és több kockát exponált a gép másodpercenként. Ez az eljárás egyedülállónak számított az akkori sportfényképezésben” – mondta a képekre rálelő fotográfus, Kasza Gábor. A digitálisan felújított képeket „A labdarúgás művészete” című kiállításon mutatják be június közepétől a Millenárison. 

A fázisfotók és a huszonegyedik századi technológia találkozásának szerencsés folyományaként a képsorokból full HD minőségű videók, szuperlassított kisfilmek is készültek, így Puskásék játéka olyan élményt ad, mintha egy mai prémium sportcsatornán nézné valaki a vb szupersztárjait.

MILLENÁRIS TEÁTRUM (E ÉPÜLET)
1024 Budapest, Fény utca 20-22.
+36 1 438 5322

Belépőjegy árak:

Gyermek (6 éves korig): ingyenes
Felnőtt: 2.790,- Ft
Családi (2 felnőtt + 2 gyermek): 8.990,- Ft
Diák (nappali tagozatos – diákigazolvánnyal): 1.990,- Ft
Nyugdíjas: 2.290,- Ft
Csoportos, 18+ fő: előzetes egyeztetés szükséges

Nyitvatartási idő: minden nap: 10-21 óráig (jegykiadás 19:30-ig).

Megközelítés, parkolás:
A kiállításnak a Millenáris-Teátrum épülete (H–1024 Budapest Kis Rókus u. 16–20.) ad otthont, ami a Mammut bevásárlóközpont mögött a Fény utca felől közelíthető meg.

Forrás: welovebudapest.hu
Kép forrása: nemzetisport.hu